Ponta Delgada: de hoofdstad van São Miguel

Welkom in Ponta Delgada! Dit is het bruisende hart van São Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Hier vind je de perfecte mix van natuurlijke schoonheid en rijke cultuur.😍 Met haar historische charme en prachtige omgeving biedt Ponta Delgada een ontspannen en gastvrije sfeer. Van walvis spotten tot een ananasplantage, er is hier genoeg te doen! In dit artikel delen wij met veel plezier onze tips voor dit pittoreske stadje.😊

De Azoren is een unieke locatie. Om je te helpen bij het voorbereiden van je reis hebben wij onze favoriete hotels op São Miguel. In dit artikel delen we ook leuke hotels in Ponta Delgada. Vanaf São Miguel reis je gemakkelijk met de ferry naar andere eilanden, zoals Terceira en Flores.😊

Ponta Delgada


ponta delgada sao miguel
Ponta Delgada © De-Azoren.nl

Over Ponta Delgada

Ponta Delgada ligt op het grootste eiland van de Azoren, São Miguel. Het is de hoofdstad van het eiland, maar ook van het hele archipel de Azoren. De stad ligt op een uitstekende punt van het eiland. Hier komt dan ook zijn naam vandaan. Vrij vertaald betekent het namelijk ‘smalle punt’. In de voorgaande eeuwen had de stad een belangrijke functie. Het was het centrale punt voor de handel tussen het vaste land van Portugal en overzeese gebieden. São Miguel had namelijk een centrale ligging in de Atlantische oceaan. Tegenwoordig is Ponta Delgada een levendige en mooie stad om te bezoeken tijdens een verblijf op São Miguel, waar verrassend veel te zien en te beleven is 🙂

Activiteiten Ponta Delgada

Er zijn heel veel leuke activiteiten te doen in Ponta Delgada dus lees je goed in en bereid je voor. Hieronder zetten we onze favoriete activiteiten op een rijtje 😊

Portas da Cidade en Igreja Matriz de São Sebastião

Portas de Cidade is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. De poort is zwart met wit van kleur en heeft een klassieke uitstraling. Deze stadspoort vormt de entree tot de historische binnenstad van Ponta Delgada. Vooral in het donker is het prachtig, want de poort is dan mooi verlicht.

Als je door de stadspoort loopt kom je vanzelf bij de kerk ‘Igreja Matriz de São Sebastião’. Dit is een imposante kerk uit de 16e eeuw. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur en religieuze betekenis voor het eiland São Miguel. Binnen in de kerk zijn diverse indrukwekkende altaren en prachtige plafonds te zien, maar ook vanaf de buitenkant is deze kerk in Barokstijl prachtig om te bezichtigen.

Ponta delgada
© De-Azoren.nl
ponta delgada

Walvissen spotten

Eén van de meest populaire activiteiten in Ponta Delgada is het dolfijnen en walvissen spotten. De Azoren is namelijk de natuurlijke habitat van deze zeedieren en Ponta Delgada heeft de perfecte ligging als startpunt. Het verzamel punt is in de haven en na een korte briefing ga je aan boord bij de boot naar keuze.

Je kan kiezen om met een vissersboot of speedboot (RIB boot) de oceaan op te gaan. Een gids gaat met je mee en samen ga je op zoek naar walvissen en dolfijnen. De kans is groot dat je er minimaal één spot, maar ook dat je er (veel) meer gaat zien. In totaal ben je ongeveer 3 uur onderweg en per dag vertrekken er meerdere boten. Onderweg vertelt een deskundige gids meer over het gedrag van de dieren en kan je genieten van het adembenemende uitzicht. 😍

dolfijnen en walvissen spotten faial

Tip! Je zal zeker niet de eerste die aan land komt met een doorweekte telefoon, of erger nog, zonder telefoon. Bevestig je telefoon stevig met een koord en berg hem veilig op in een hersluitbare plastic zak.

De vissersboot is de meest comfortabele optie. Hier is een toilet aan boord en bij slecht weer kan je ook in het overdekte gedeelte gaan zitten. Ben je opzoek naar meer avontuur? Ga dan zeker voor de RIB boot. Grote kans dat je nat wordt, maar ook dat je een onvergetelijke ervaring hebt. Met een speedboot kan je namelijk nog dichterbij de dolfijnen en walvissen komen. *De RIB boot is niet geschikt voor mensen met rug- en nekklachten.

De beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten is tussen mei en september. Toch heb je de rest van het jaar ook een grote kans om ze te gaan zien. Spelende dolfijnen en imposante walvissen, hoe gaaf is dat? 😊We kunnen je beloven dat dit één van de hoogtepunten gaat zijn van je reis naar de Azoren.

🎟️ Boek hier je walvistocht op de Azoren
Lees hier onze ervaring met walvissen spotten vanuit Ponta Delgada

walvissen spotten op de Azoren
©de-azoren.nl

Streetart Ponta Delgada

Streetart is echt in opkomst in Ponta Delgada. Verspreid over de stad vind je talloze kleurrijke muurschilderingen.😍 De twee plekken in Ponta Delgada waar je de meeste streetart kunt vinden zijn het historische centrum en het havengebied van de stad. Veel van deze streetart is geïnspireerd door de natuurlijke schoonheid van de Azoren. Vandaar dat je vaak afbeeldingen van dolfijnen, walvissen en vulkanen voorbij ziet komen.

Botanische tuin: José do Canto

De botanische tuin van Ponta Dalgada (José do Canto) is een geweldige plek om doorheen te wandelen. In deze tuin kun je planten- en bloemsoorten van over de hele wereld tegenkomen. De tuin is prachtig aangelegd en je vindt er een grote variëteit aan planten. Ook zijn er meerdere mooi aangelegde vijvers, paden en speelse fonteinen. Deze botanische tuin is een heerlijke plek om te ontspannen en tot rust te komen.

📍 Hier vind je de exacte locatie van de botanische tuin.

Tip! Er zit bij de botanische tuin een heel leuk koffietentje.😊 Verderop in dit artikel vertellen we daar meer over.

botanische tuin ponta delgada strelitzia
Strelitzia in de Botanische tuin van Ponta Delgada

Campo São Fransisco

Campo São Fransisco is een historisch plein in het centrum van Ponta Delgada. Het plein is omringd door bomen en midden op het plein staat een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder. Hij is een prominent figuur uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Het plein is een heerlijke plek om tot rust te komen. Neem plaats op één van de gezellige terrasjes en geniet van deze prachtige locatie.

Tienda de Conservas Comur

Dit is een leuk en karakteristiek souvenirwinkeltje waar je diverse typisch Portugese producten kunt kopen als aandenken aan je reis naar de Azoren. In dit winkeltje worden met name conserven verkocht. Ingeblikte tonijn, sardientjes en zeevruchten gaan hier als warme broodjes over de toonbank. Tienda de Conservas Comur staat bekend om de traditionele producten. Er zijn ook verschillende geschenksets verkrijgbaar en dit onder toeristen zeer populaire winkeltje ligt midden in het stadscentrum.

Beklim de toren van het stadhuis

Wanneer je in Ponta Delgada bent mag ook een bezoek aan het stadhuis niet ontbreken. Het leukste aan dit stadhuis is de toren. Je kunt deze toren gratis beklimmen! Een groot aantal traptreden brengt je uiteindelijk naar de top van de toren. Vanaf hier heb je een prachtig en wijds uitzicht over de stad Ponta Delgada en ook São Miguel 😍

stadhuis ponta delgada
© De-Azoren.nl

Tekeningen van zeelieden

Ponta Delgada is én was een plaats waar veel zeelieden een stop maken. De stad heeft dan ook een rijke maritieme geschiedenis. In de haven is dit op originele wijze terug goed te zien, namelijk door de diverse tekeningen die door zeelieden gemaakt zijn. Deze tekeningen hebben een sterke verbinding met het leven op en in de zee. Er zijn daarom veel tekeningen van schepen, vissers, zeemeerminnen en walvissen te zien. Deze tekeningen zijn bijzonder om te bekijken en laten je zien hoe belangrijk de zeevaart en zeelieden zijn voor Ponta Delgada.

Ananasplantage Santo António

Op slechts 10 minuten rijden van Ponta Delgada vind je de leuke, kleine ananasplantage Santo António. Het familiebedrijf staat bekend om de manier van telen. Dit is namelijk de enige plek ter wereld waar ananassen groeien in kassen en worden geteeld op vulkanische grond. Je verwacht het misschien niet, maar de ananassen zijn hier heerlijk zoet! 😍🍍

Het is ook mogelijk om een rondleiding te volgen op de plantage. In een klein halfuur leer je meer over de plantage, de wijze van telen én daarbij mag je deze heerlijke ananassen ook nog eens proeven. Wist je dat ze zelfs een ananaslikeur hebben? Tijdens de zomermaanden zijn er dagelijks rondleidingen, maar in de winter is het raadzaam om vooraf te informeren.

Tip! De rondleidingen bij de ananasplantage zijn gratis. Bij de giftshop kan je ook voor leuke prijzen ananassen, ananaslikeur en ananasjam kopen 😊

santo antonio ananas plantage sao miguel

Restaurants Ponta Delgada

Midden in het historische centrum van Ponta Delgada is het Anfiteatro. Er worden hier lokale en Portugese gerechten geserveerd. Het eten is van zeer goede kwaliteit en vooral de visgerechten zijn lekker! Ben je niet zo’n visliefhebber? Geen probleem, dan zijn er genoeg andere keuzes en het personeel denkt graag met je mee.

📍Portas do Mar (Gelegen onder de trappen van de haven, het is even zoeken)

Õtaka is een onverwachte culinaire verrassing op de Azoren. Dit Japanse restaurant biedt niet alleen verrassende menu-opties, maar je kunt ook kiezen voor een gastronomische ervaring met een ‘experience’ of ‘discovery’ menu van wel 8 gangen! De gerechten zijn hier van topniveau. Daarnaast is de wijnkaart uitgebreid en zijn er ook unieke cocktails om van te genieten. Voor wie op zoek is naar een uitgebreid en culinair diner in Ponta Delgada is Õtaka een absolute aanrader.

📍Rua Hintze Ribeiro 5

Tasquina Vieira is een traditioneel Portugees restaurant gelegen in het centrum van Ponta Delgada. Het is de ideale keuze als je op zoek bent naar een eetgelegenheid waar je kunt genieten van typisch Portugese en Azoreaanse gerechten in een gezellige sfeer. Het menu staat vol met zeevruchten, waaronder vis, inktvis, krab en mosselen. Dit restaurant is zeer geliefd, ook bij de lokale bevolking. Het is daarom raadzaam om vooraf een reservering te maken als je van plan bent hier te dineren.

📍Rua António Joaquim Nunes da Silva 21

Het koffietentje in de botanische tuin is Jardim Natural Food & Coffee. Het is de ultieme bestemming voor een ontspannen brunch en een lekkere kop koffie. Terwijl je uitkijkt over de prachtige planten en bloemen in de tuin, kun je smullen van salades, vers brood met diverse dips, en natuurlijk een heerlijke kop koffie. De menukaart biedt ook een scala aan gezonde superfoods, glutenvrije opties en hapjes. Onze persoonlijke favoriet? Ongetwijfeld de verrukkelijke pancakes!😍

📍Rua do Jardim

Tegen over de kerk Igreja Matriz de São Sebastião vind je Café Central. Zoals de naam al zegt, het zit op een centrale locatie in Ponta Delgada. Het is een historisch icoon doordrenkt van verleden. Dit charmante café staat bekend om zijn heerlijke snacks en smakelijk gebak. Daarnaast zijn er soms gezellige liveoptredens 😊 De kwaliteit van het eten is hier net wat minder, maar de leuke locatie maakt dit toch tot een uitstekende plek om een hapje te eten. Zie ook de foto hieronder. Wij aten hier even makkelijk een burgertje met wat patat.

📍Largo da Matriz 12

Cafe central restaurant in ponta delgada
Café Central © De-Azoren.nl