Reisverslag de azoren

Sao Miguel

Mijn vriend Leo en ik zijn terug van een weekje op het Azoreneiland Sao Miguel. Hoewel het zeevissen (vanwege de kosten) en het walvissen kijken op Sao Miguel (vanwege het weer/golfhoogte) er niet van is gekomen, hebben we een waanzinnig mooie en goed bestede week achter de rug! Zelf ben ik nu drie keer naar de Azoren geweest en heb 5 eilanden gezien en ervaren. Corvo en Flores staan nog op het lijstje en in laatste instantie Graciosa en Santa Maria. Die gaan we niet in één keer doen, maar we verdelen dat over twee vakanties (dan met mijn vrouw).

Hieronder vermeld ik enkele dingen over Sao Miguel, die de moeite waard zijn en gedeeltelijk ook voor mij nieuw waren.

Congromeer

 Lagoa do Congro

Pad Lagoa do Congro

 Pad naar Congromeer

Wandelen

Bij Lagoa do Congro (vanuit het zuiden richting Furnas) vonden we een prachtige wandeling, die naar beneden wel nogal moeilijk is.

Cozido (soort vlees-stoofpot die in de grond wordt bereid) uit de grond zien halen en daarna gegeten bij Tony’s Restaurant in Furnas.

Het kratermeer Lagoa do Fogo is mijn favoriet. Vanaf het noorden naar beneden uitzicht op het Furnasmeer. Vanaf Pico do Ferro heb je eveneens een prachtig uitzicht op het Furnasmeer.

Het Terra Nostra Park in Furnas is echt een must. Hier kun je zwemmen in het mosterdbruine water van zo’n 35° Celsius.

Tony's Restaurant

 Tony’s Restaurant

Furnas

 Mosterdbruin water in Terra Nostra Park

Praktisch

Gewoond hebben we in The Lince Azores Great Hotel in Ponta Delgada. Zeker een aanrader: ruime kamers, veel voorzieningen en een grote parkeergarage onder het hotel.
Ik was verbaasd over de sluiting van twee hotels: hotel Avenida in Ponta Delgada en hotel Estalagem dos Clerigos in Nordeste. Heel goede hotels die plots dicht zijn (2013). Navraag leerde ons, dat de crisis hiervan de oorzaak is.

Een aanrader is ook het eten in Vila Franca do Campo bij O J’Aime (in het centrum). Hier krijg je heerlijke vis (die nog beter smaakt met een koud flesje Frei Gigante (uit Pico)

Een auto huren is zeker een aanrader. Het geeft enorm veel vrijheid en daardoor ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer op de Azoren.

Ten slotte: ‘Terrazul’ in Vila Franco do Campo is een goede organisatie. Het whalewatchen ging weliswaar niet door, maar geld terug was geen probleem. ‘Futurismo’ in Ponta Delgada gaat altijd varen (of je wat ziet of niet).
Kortom: we blijven gaan…!

Tekst en foto’s: John Verschragen