Auto huren op de Azoren

Als je naar de Azoren gaat is het een must om een auto te huren. De eilanden zijn niet groot, maar te groot om hier te fietsen of alles te wandelen. Bovendien is het openbaar vervoer niet heel handig omdat ze niet zo vaak rijden. In dit artikel delen we alle tips als je een auto wil huren op de Azoren 😊

Auto huren op de Azoren


huurauto op de Azoren
Onze huurauto op Terceira ©De-Azoren.nl

Waarom je een huurauto van tevoren moet reserveren

Een auto is echt heel fijn op de Azoren. Je rijdt binnen no time overal heen. Je hebt geen gedoe met bagage. Én je kunt letterlijk overal stoppen voor een mooie foto of om te genieten van het geweldige uitzicht. Ik raad je aan echt niet te gaan prutsen met het openbaar vervoer. Met een auto haal je absoluut het meeste uit je vakantie naar de Azoren.

Het is belangrijk om je auto van tevoren te huren. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal auto’s op de eilanden. Als je ter plekke wil boeken kan het zijn dat je geen auto meer kunt krijgen. Dit is serieus waar, wij spraken mensen die geen auto meer konden huren. Dat is echt flink balen! Zorg er dus voor dat je je goed voorbereidt 😉
Met name als je graag in een automaat rijdt is het verstandig om er op tijd bij te zijn. Wij raden aan om je auto direct te boeken als je ook je vlucht een accommodatie hebt geboekt. Bij de meeste bedrijven kun je een auto ook weer annuleren als je reis onverhoopt toch niet doorgaat.

Daarnaast is het huren van een auto vaak een stuk goedkoper wanneer je het online doet. Online kun je bovendien ook verschillende verhuurbedrijven met elkaar vergelijken voor de beste prijs 🙂

Hier kun je een auto huren voor op de Azoren

Op de website van Easyterra worden de prijzen van diverse grote autoverhuurbedrijven met elkaar vergeleken. Dat is heel handig, want dan weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je auto. Hieronder kun je per eiland de prijzen van verhuurbedrijven met elkaar vergelijken. Tip: wij vonden juist het lokale bedrijf Ilha Verde erg prettig. Zij hebben ook de meeste huurauto’s beschikbaar. Hier zie je de auto’s van Ilha Verde op São Miguel.

Zoek een huurauto in:
► Ponta Delgada – Sao Miguel 
► Angra do Heroismo – Terceira 
► Horta – Faial 
► Vila do Porto – Santa Maria

Auto huren op de Azoren
© De-azoren.nl

Auto huren op São Miguel

Als je São Miguel gaat verkennen is het het meest handig om je auto in de hoofdstad Ponta Delgada op te halen. Hier kom je tenslotte aan met het vliegtuig. In Ponta Delgada kun je je auto op 2 locaties ophalen: op het vliegveld en in de stad. Het is wellicht verleidelijk om je auto bij het vliegveld op te halen. Je bent daar immers als je aankomt en je hebt meteen een auto nodig.

Maar, wij haalden onze auto op in de stad en waren eigenlijk heel erg tevreden. Het is daar namelijk een stuk rustiger. Er is geen rij. En het maakte het makkelijk voor ons om de auto de dag voor onze vlucht naar huis alvast in te leveren. Zo hoefden we daar niet meer over na te denken op onze reisdag. Om van- en naar het vliegveld te komen vanaf Ponta Delgada centrum bestelden we een taxi. En dat was ideaal 😊

Je kunt je auto super makkelijk boeken via deze website. Vul ‘Ponta Delgada’ in en hij vraagt zelf of je hem wil ophalen bij het vliegveld of in de stad.
Vervolgens gaat de website op zoek naar geschikte auto’s. Hij vergelijkt alle aanbieders. Dat maakt het juist zo makkelijk. Dat hoef je zelf dus niet meer te doen.
Wil je dezelfde als wij? Klik dan op ‘Campo de São Francisco 19’. Dat is het adres van het bedrijf waar wij de auto van huurden. Wij waren echt super tevreden 🙂

De Nissan Juke hieronder op de foto was onze huurauto 🙂 Dit was een relatief ‘grote’ auto voor op de Azoren. De wegen zijn soms erg smal, dus een kleinere auto kan wel fijner zijn. Ook het parkeren is dan wat makkelijker. Je ritjes op het eiland zullen kort zijn dus een grote auto is niet altijd nodig.

huurauto op de azoren
Onze huurauto op de Azoren © De-azoren.nl

Eilandhoppen: wat doe je met de auto?

Ga je tijdens je trip naar de Azoren eilandhoppen? Dat betekent dat je meerdere eilanden gaat bezoeken. Dan zijn er 2 dingen die je met de auto kunt doen: je kunt hem meenemen op de veerboot (dit geldt alleen voor bepaalde eilanden) of je kunt op elk eiland een andere auto huren.

De beste manier is om op elk eiland een andere auto te huren. Het vervoeren van een auto op de veerboten naar andere eilanden kost namelijk behoorlijk wat geld. Ook is er niet altijd plek voor je auto. Er kunnen namelijk maar heel weinig auto’s mee. Daarnaast is vliegen soms een betere optie om tussen de eilanden te reizen. Alleen de “driehoek” Faial, Pico en Sao Jorge heeft namelijk frequente veerverbindingen.

Een ander nadeel is dat je je auto weer moet terugbrengen op het eiland waar je hem oorspronkelijk ophaalde. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar als je niet meer op dit eiland terugkomt is het onhandig.

De beste optie: neem op elk eiland een andere auto. De autoverhuurbedrijven noemen dit multi-eilandverhuur (Multi-Island-Hiring).
Dit klinkt waarschijnlijk erg vermoeiend, maar dat valt heel erg mee. Op het eerste eiland heb je wat administratief papierwerk. Hier betaal je ook je borg. Maar als je bij hetzelfde verhuurbedrijf je auto blijft huren heb je op de volgende eilanden veel minder papierwerk 😊 Het enige wat je hoeft te laten zien is het bewijs van de aanbetaling die je hebt gedaan. Dus een afschriftbewijs van de creditcard waarmee je de borg hebt betaald.

Een auto kun je hier huren. Als je gaat eilandhoppen moet je er dus voor zorgen dat je elke keer bij hetzelfde bedrijf boekt. Als je hebt geboekt is het handig om even aan te geven dat je wil eilandhoppen. Dat kan ook nog daar ter plaatse. Zorg ervoor dat je op tijd boekt! Zeker als je wil eilandhoppen. –> boek hier

Tip: als je wil eilandhoppen kun je er ook voor kiezen om een rondreis te boeken. Met een rondreis worden de auto en de accommodaties voor je geregeld. Ook worden de ferry’s of vluchten tussen de eilanden voor je geregeld. Dat scheelt dus een heel hoop gedoe.
Lees hier meer over rondreizen op de Azoren.

Praktische tips voor het huren van een auto op de Azoren

Iets wat erg handig is om te weten, is dat je een behoorlijke borg moet betalen als je een auto huurt. Wij moesten €1500 borg betalen!! En dat is vrij gebruikelijk.
Zorg er dus voor dat dit op je creditcard staat of je dat je voor een deel in de min kunt. Je krijgt het uiteraard gewoon terug (als je de auto heel houdt). Wij hadden helaas net niet genoeg limiet op onze creditcard staan. Maar toen haalde hij het bedrag iets naar beneden. Ze zijn dus ook niet super streng en proberen echt met je mee te denken.

Als je al vaker een auto hebt gehuurd heb je dit waarschijnlijk wel eens gedaan: maak foto’s van je auto voordat je gaat rijden. Maak foto’s van elk krasje of deukje dat je ziet. Zo kunnen ze niet zeggen dat jij de schade hebt gemaakt als het er al zat. Ze waren bij ons super relaxed hoor, dus al onze foto’s waren voor niets (gelukkig) 😊 Maar het kan wel fijn zijn om dit achter de hand te hebben.
Wil je je nergens zorgen over hoeven te maken? Dan kun je ook een verzekering afsluiten. Die optie krijg je automatisch bij het huren van de auto.

Als je een auto huurt is er een zogenoemde ‘full-full afspraak’. Dat betekent dat je een volle tank krijgt als je de auto ontvangt. Er wordt dan ook wel van je verwacht dat je hem met een volle tank weer terugbrengt. Check voordat je wegrijdt ook altijd even of je tank volledig vol zit 😉

Autorijden op de Azoren

Autorijden op de Azoren is super relaxed en helemaal niet anders dan in Nederland in België. Ze rijden daar gewoon rechts.
Er zijn geen tolwegen en de meeste wegen zijn heel rustig. Voor het navigeren kun je het beste Google Maps gebruiken, maar ze hebben ook bordjes hangen.
Wees echter niet verrast als de weg even geblokkeerd wordt door wat koeien 😜

Op de meeste plekken kun je gratis parkeren. Wij hebben alleen betaald geparkeerd in Ponta Delgada. Bij sommige uitkijkpunten kan het wel wat druk zijn met parkeren. Bij het uitkijkpunt Sete Cidades was het bijvoorbeeld even onhandig met parkeren. Maar voorderest hebben we nergens last gehad van te weinig parkeerplekken.

auto huren azoren autorijden
Koeien op de weg © De-azoren.nl
Autorijden op de Azoren
© De-azoren.nl

Veelgestelde vragen

Wij willen meerdere eilanden met een huurauto verkennen. Moeten we dan op ieder eiland een huurauto reserveren of kunnen we die auto meenemen op de ferry?

De beste optie is om op elk eiland een andere auto te huren. Dit werkt het beste als je op elk eiland bij hetzelfde verhuurbedrijf een auto huurt.
Wij vonden Ilha Verde een fijn verhuurbedrijf, maar je kunt nog even de prijzen vergelijken (dat zou ik sowieso doen). Op deze website kun je de prijzen vergelijken en je auto’s boeken. Geef bij aankomst wel aan dat je wil eilandhoppen.

Is het op elk eiland van de Azoren toegestaan om met een auto te rijden?

Ja, op alle eilanden van de Azoren is het toegestaan om met een auto te rijden, en er zijn verschillende autoverhuurbedrijven beschikbaar op elk eiland. Houd er rekening mee dat de wegen op sommige eilanden smal en bochtig kunnen zijn, en dat sommige delen van de eilanden alleen toegankelijk zijn via onverharde wegen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te rijden en de verkeersregels te respecteren tijdens het verkennen van de Azoren per auto.

Reacties
 1. Hoi,

  Ik heb daarnet verschillende dingen over de Azoren in je blog zitten lezen.
  Erg handig!!
  Ik vroeg me af: dat huren van een auto op elk eiland: ik lees nergens hoe dat precies werkt. En de vergelijkingssites geven dit niet als optie.
  Heb je de gouden tip?

  gr Kirscha

  • Hi Kirscha!

   Dankjewel voor je reactie. Leuk om te horen dat je de website handig vindt 😊 Sorry voor mijn late reactie trouwens, hopelijk is het nog relevant voor je. Maar als je een auto op meerdere eilanden wil kun je dat het beste aangeven bij je verhuurbedrijf. Je kunt dan even telefonisch contact opnemen (of eventueel via de mail) of aangeven in de reactie bij het boeken op een vergelijkingswebsite.
   Een ander alternatief is om op elk eiland een andere auto te huren. Niet elk eiland is bereikbaar met een auto, dus daar moet je ook even naar kijken.

   Groetjes,
   Eline | De-azoren.nl

 2. Hoi!

  Binnenkort gaan mijn vriendin en ik naar de azoren en wij hebben een onduidelijkheid betreft de veerboten. Ons plan is om van sao miguel naar la terceira te gaan per boot. Mijn vriendin kwam laatst achter dat deze verbinding maximaal drie keer per week gaat.
  wij hoppen van eiland naar eiland op 20 juni 2024. Weten jullie waar wij dit kunnen vinden? Want wij zelf kunnen via jullie aanbevolen links niks vinden. Of is dan een vlucht verstandiger als dit zo onduidelijk is? Terwijl jullie site ons echt super veel heeft geholpen bedankt daarvoor!!!

  Groetjes Ronny en Aida

  • Hoi Ronny!

   Leuk dat jullie binnenkort naar de Azoren gaan 😊
   De veerverbindingen zijn sinds dit jaar een beetje aangepast. Je kunt nu niet meer per veerboot reizen tussen Terceira en São Miguel. Je kunt alleen gebruik maken van een veerverbinding als je binnen dezelfde ‘eilandgroep’ reist.
   São Miguel ligt in de oostelijke eilandgroep, Terceira in de middelste.
   Op onze pagina over veerverbindingen vindt je er meer over 🙂
   Jullie kunnen dus inderdaad wel een vlucht boeken. Dat is ook eigenlijk wel het beste, want Terceira en São Miguel liggen nog redelijk wat uit elkaar. Veel plezier!! 🤩

   Groetjes,
   Eline | De-Azoren

 3. Ik wil graag even reageren op deze blog. Ik woon op de Azoren (Faial) en zie dat jullie het erg naar je zin hebben gehad op deze prachtige eilanden. Ook jullie blog is heel informatief en correct. Er is 1 uitzondering namelijk het kleinste eiland van de archipel: Corvo. Daar is het niet mogelijk een auto te huren en moet je gebruik maken van de paar lokale taxibusjes om de enige weg die er is, de weg naar de caldeira, af te leggen.

  Een vriendelijke groet,
  Jan

  • Hoi Jan,

   Dankjewel voor je bericht. Fijn dat je de tijd neemt om een reactie te plaatsen 😊
   Goed om te horen dat je onze website leuk en informatief vindt.
   Goed punt over het vervoer op Corvo. We gaan dit van de week meteen even aanpassen in het artikel. Dan klopt het weer helemaal 🙂

   Groetjes,
   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *