Ponta da Ferraria: unieke warmwaterbron in de Oceaan

Ponta da Ferraria is een hele bijzondere plek op het eiland São Miguel. Een bezoek aan Ponta da Ferraria vind ik een van de leukste dingen om te doen tijdens een vakantie op de Azoren 😊 Het zijn natuurlijke zwembaden die grenzen aan de open Atlantische Oceaan. Het water wordt geothermisch verwarmd door vulkanische activiteit in de Aarde. Hierdoor is het water lekker warm. Met elke golf die uit de oceaan komt, voel je het warme water vermengd worden met koeler water. Het is een hele bijzondere ervaring!

Toen wij hier voor het eerst heen gingen verbleven we in deze heerlijke eco-lodge. Dat was een van de mooiste plekjes om te overnachten op São Miguel. De eigenaresse zei meteen toen wij aankwamen dat we Ponta da Ferraria absoluut moesten bezoeken 😍 En ze had gelijk!

Ponta da Ferraria


Ponta da Ferraria
Ponta da Ferraria © De-Azoren.nl

Wat is Ponta da Ferraria precies?

Aan de westkust van São Miguel daal je bij Ginetes een bochtig steil serpentineweggetje af om de zwarte lavakust van kaap Ponta da Ferraria te bereiken. Zwemmen in zee is een levensgevaarlijke uitdaging. Maar het omheinde ‘zwembad’ tussen de rotsen is een veilige plek.

Ponta-da-Ferraria
© De-Azoren.nl

Zodra je aan komt lopen zie je allerlei mensen genieten in het water. Je hebt nu nog geen idee wat je precies gaat ervaren. Er zijn wat hokjes om je om te kleden. Je kleding leg je gewoon ergens tussen de lavarotsen neer. Al snel zul je merken dat de lava heel pijnlijk is om op te lopen.

Deze lava-vorm noemen ze ‘aa’ lava. Deze naam zou gegeven zijn door mensen uit Hawaii die op deze lava probeerden te lopen met hun blote voeten. Omdat dit pijnlijk is zeiden ze: ‘ah, ah’! Vervolgens werd dit bestempeld als ‘aa’ lava.

lopen over de lavarotsen
Lopen over de lavarotsen © De-Azoren.nl

Tip: bezoek ook Gruta do Carvão op São Miguel. Dat is een lavagrot. Je leert hier meer over vulkanisme en verschillende soorten lava.

Tip: neem waterschoentjes mee, dan kun je wat makkelijker over de lavarotsen lopen. Ook zijn waterschoentjes prettig als je watervallen zoals Salto do Cabrito of Salto do Prego gaat bezoeken. Bij deze watervallen kun je namelijk zwemmen. In het water liggen stenen. Met waterschoentjes loop je daar wat makkelijker overheen.

Met een trappetje kun je het water bereiken. Vanaf daar hangen meerdere touwen in het water. Aan de touwen kun je je vasthouden. Je ligt hier namelijk in water wat in directe verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Daardoor zijn er veel golven en stroming. Het water is erg onrustig. Het is een soort golfslagbad. De touwen geven je een fijne houvast en helpen je om wat verder in het water te komen.

Ponta da Ferraria - bijzondere warmwaterbron in zee
Ponta-da-Ferraria © De-Azoren.nl

Hou rekening met het tij

Hoe verder je richting de achterkant gaat, hoe warmer het water wordt. Hier bevindt zich namelijk de warme bron. Het water uit de bron is maar liefst 60 graden Celsius! Maar maak je geen zorgen, je zal jezelf niet verbranden. Ook kun je hier lekker even zitten op rotsen die zich in het water bevinden. Met elke golf die er komt wordt het warme water vermengd met kouder water. Het voelt zo bijzonder!! 😍 Ik vond dit een hele mooie ervaring. Vanuit het water heb je prachtig uitzicht op de indrukwekkende kliffen.

Tip: als je Ponta da Ferraria wil bezoeken moet je rekening houden met het getij. Je kunt dit namelijk het beste bezoeken als het laagtij is. Als het hoogtij is, is er teveel koud water en is het niet lekker om in het water te zitten. Zoek het getij dus even op.

Ponta da Ferraria - bijzondere warmwaterbron in zee
Ponta-da-Ferraria © De-Azoren.nl

Spa bij Ponta da Ferraria

Vind je het water van de Atlantische Oceaan iets te heftig? Er is ook een spa bij Ponta da Ferraria te vinden: Termas da Ferraria. Hier heb je ook een lekker zwembad waar je kunt zwemmen. Ook kun je hier verschillende behandelingen en massages boeken 😊

Veelgestelde vragen

Kun je makkelijk bij Ponta da Ferraria parkeren?

Ja, er is een groot parkeerterrein waar je je auto kunt parkeren.

Waar ligt Ponta da Ferraria precies?

Het ligt helemaal in het westen van São Miguel. Vanaf Ponta Delgada rij je er in ongeveer 35 minuten heen. Het is wel heel handig als je een huurauto hebt als je dit wil bezoeken.