Het eiland Pico

Pico en de hoogste berg van Portugal

Pico is indrukwekkend nog voor je er bent. Het opvallendste kenmerk van het op een na grootste eiland van de Azoren is de 2351 m hoge vulkaan Pico Alto, die niet alleen het hoogste punt van de Azoren is, maar ook de hoogste berg van Portugal. Vanaf zee of vanuit het vliegtuig maakt de hoge bergtop al indruk.
Vaak zijn er wolken te zien rondom de berg. Je kunt met de auto (door de wolken) naar boven. Een rondrit met de auto is zeer aan te bevelen vanwege de prachtige natuur. Er zijn veel kraters en meertjes en bijna overal heb je uitzicht op zee.
Een beklimming van de top is alleen aan te bevelen voor goed uitgeruste en ervaren alpinisten.

Leven op Pico

Een groot deel van de ongeveer 16.000 eilandbewoners woont in Sao Roque do Pico, dat bekend staat om zijn levendige culturele leven, en in de eiland-hoofdstad Madalena.
Vanuit de veerhaven bestaan er bootverbindingen naar de naburige eilanden Faial en Sao Jorge en mogelijkheden om met dolfijnen te zwemmen tijdens boottochten. Het zomerfestival ‘Bom Jesus Milagroso’ wordt begin augustus in Sao Mateus gevierd.

Kegels, kraters, grotten

Terwijl het eiland in de 18e eeuw vooral bekend stond om de walvisvangst, gaan vandaag de dag alleen toeristen, uitgerust met fotoapparatuur, op observatietochten in de wateren voor de kust van Pico.
Het landschap van het binnenland van het eiland wordt gekenmerkt door meer dan 100 vulkanische kegels en kraters. Er zijn ook talloze vulkanische grotten, waarvan de Gruta das Torres bij Criacaeo Velha de grootste is: in totaal 5150 m lang, ongeveer 450 m van de grot is opengesteld voor bezoekers. De route leidt hen langs bizarre stalagmieten en stalactieten die bedekt zijn met kwarts. Sinds 2005 biedt een aantrekkelijk bezoekerscentrum ook informatie over het ontstaan van de grot.

Walvis-spotten en natuurzwembaden

Walvis-spotten is mogelijk vanuit Pico. Er worden verschillende walvissafari’s aangeboden. Er zijn ook twee musea over de walvis (in Sao Joao en Lajes).
Voor wie een strandvakantie op Pico plant, moet zich ervan bewust zijn dat het eiland met zijn steile kliffen nauwelijks natuurlijke stranden heeft. Dicht bij de meestal pittoreske havens zijn wel vaak speciaal aangelegde natuurzwembaden te vinden.

Het volgende filmpje van José Melo geeft een heel mooie indruk van het eiland Pico


Weekje Pico van Jonne

Na een prachtige week op Faial gingen we naar het volgende eiland namelijk Pico. Pico staat bekend om zijn grote berg die Pico heet.
Mijn zus maakte met onze vrienden de 8 uur durende wandeling om de berg Pico te beklimmen. Ik was er nog iets te jong voor en mijn ouders gingen daarom ook niet mee.
Op Pico hadden we een witte villa met een prachtig uitzicht op zee.

Een andere prachtige en bijzondere wandeling was een wandeling over de rotsen langs de kust naar de dorpjes Engrade en Manhenha. Het was een bijzondere wandeling door de tocht over de rotsen. We hebben ook in zee gezwommen en heerlijk gegeten bij de kennissen van onze vrienden.

Uitzicht pico berg

Uitzicht van af de Pico berg

Vila op Pico

Tips:

► Hotels op Pico →

Veelgestelde vragen over Pico

Wat is het beste vervoersmiddel van Sao Miguel naar Pico

Gezien de te overbruggen afstand van bijna 300 km is het vliegtuig het beste vervoermiddel (50 min).
Meer informatie daarover op de pagina vliegtickets.