Het eiland Sao Miguel

Sao Miguel – het drukste eiland

Het grootste eiland van de Azoren is Sao Miguel en hier wonen de meeste inwoners (137.000 van in totaal 245.000). Sao Miguel geldt ook als het drukste eiland van de Azoren.
De hoofdstad van de Azoren Ponta Delgada is authentiek maar ook tamelijk verstedelijkt.
Het eiland kent talloze dorpjes die een rustige sfeer ademen en wel overal iets opmerkelijks te bieden hebben.
Ananas, tabak, druiven, suikerriet en thee worden beschouwd als de natuurlijke producten van het eiland. De enige theeplantage van Europa bevindt zich op het eiland Sao Miguel.
Om een goed beeld van dit eiland te krijgen heeft men minstens een week nodig.

Het eiland, dat in een verblijf van ongeveer 10 tot 12 dagen geheel is te bekijken, heeft een prachtige natuur, die voornamelijk is ontstaan en gevormd door vulkanisme.

Furnas

De plaats, waar het best werkend vulkanisme is waar te nemen, is het stadje Furnas. Furnas is de tweede stad van Sao Miguel en toont veel vulkanische activiteit met maar liefst 22 warmwaterbronnen, modderpoelen en geisers. Tevens is hier een prachtig meer en vindt men er veel mooie parken. 

In Furnas bevinden zich Caldeiras, (geneeskrachtige) warmwaterbronnen en meertjes, waarvan het warme water borrelt en pruttelt. Op veel plaatsen, waar je loopt, borrelt de grond en er zijn warme moddermeertjes. Heb je badkleding bij je, dan kun je daar ter plekke een bad nemen. Er is een grot in de grond, waar je het lawaai van de ondergrondse vulkaan kunt horen en overal in het stadje komen witte gaswolken uit de grond. Neem daar de tijd, het is een fascinerend schouwspel.

De bevolking en de restaurants benutten de warmte, door pannen met eten in de grond te begraven en te laten koken. Sommige restaurants serveren Cozida, een door vulkanische warmte gaargestoofde schotel van aardappelen en diverse soorten vlees en groente. Heel lekker en de moeite waard om te proberen.

Bezoek ook, in de omgeving van Furnas, het Parque Terra Nostra, een schitterende botanische tuin met exotische planten en bloemen en een meer met geelgekleurd warm water, waarin gezwommen kan worden. Maar let wel op: je zwemkleding is na afloop even geelgekleurd als het water. Er zijn ook twee baden aanwezig waar het water gefilterd is en daardoor helder van kleur. Een andere warmwaterbronnen is het park Poça da Dona Beija

Lagoa do Fogo

Ook in de buurt van het Lagoa do Fogo, een ver boven zeeniveau gelegen kratermeer, zijn werkende caldeiras. Er is een warmwaterbad, waarin men kan baden. Het wordt deels gevoed door een waterval en vlakbij is een stukje oerbos, waar de prachtigste plantengroei is. Er groeien varens, zo groot als palmbomen.

Miradouros, een kratermeer en thee

Op diverse plaatsen langs de kusten van het eiland zijn Miradouros, uitkijkpunten, waar je schitterende uitzichten hebt op de kliffenkust en de Atlantische Oceaan.

Sete Cidades

Op het eiland zijn diverse kratermeren, zoals het Lagoa do Fogo. Heel bijzonder zijn de meren van Sete Cidades met de rust en prachtige natuur. Deze beide meren hebben een omtrek van 12 km en liggen in een door bossen omgeven krater. Hier bestaan talloze mogelijkheden om te wandelen.

Bij het dorp Sete Cidades in het westen van het eiland bevindt zich een kratermeer, waarvan het ene deel groen- en het andere deel blauwgekleurd water heeft. Op diverse plaatsen, maar het best vanaf de Vista do Rei, kan je vanaf de kraterrand het hele meer overzien.

Bezoek ook de theeplantage en -fabriek Chá Gorreana. Deze ligt aan de noordkust bij het dorp Maia. Het is de enige theeplantage van heel Europa. De bezoeker mag gratis allerlei theesoorten proeven en men mag vrij de hele fabriek bekijken, waar antieke Engelse machines nog in werking zijn en waar vrouwen, zittend aan een houten tafel, met de hand de thee sorteren en verpakken. In het winkeltje kan men pakjes thee kopen van diverse heerlijke soorten tegen heel redelijke prijzen.

Ponta Delgada

De hoofdstad Ponta Delgada is een prachtige stad met veel smalle straatjes, typisch Portugees, maar toch een tikje anders dan op het Portugese vasteland. Bezoek vooral de kathedraal Igreja de Sao Sebastiao en het klooster Convento de Nossa Senhora da Esperanca. Daarin is het fraai versierde beeld te zien van Cristo dos Milagres, dat op de vijfde zondag na Pasen in een processie over een tapijt van gestrooide bloembladeren door de stad wordt gedragen.

Dolfijnen en walvissen

Vergeet niet een dolfijnen- en (en als je geluk hebt) een walvis-excursie te maken. Men gaat vanuit de jachthaven op grote rubberboten in groepen van ongeveer 15 toeristen de oceaan op, tot ongeveer 40 km uit de kust. Trek waterdichte kleding aan en zorg, dat je foto- of filmcamera in een waterdichte hoes zit.

Landschap en natuur

Sao Miguel boeit niet alleen door zijn natuur en landschappelijke schoonheid. Niet voor niets noemt men het eiland ‘Ilha Verde’ (het groene eiland). De weelderige vegetatie, de ongerepte bossen en de gevarieerde flora en fauna zijn een genot voor natuurliefhebbers.
Natuurlijk biedt Sao Miguel ook fantastische indrukken van de zee. De diepblauwe oceaan breekt op het bijna pikzwarte strand. Er zijn ook steile kliffen waarop weelderige bossen zich landinwaarts uitstrekken.

Het feest ‘Santo Cristo’

Het belangrijkste feest van het eiland is ‘Santo Cristo’, waarbij een Christusbeeld in een processie met veel pronk en praal door de druk bevolkte straten van Ponta Delgada wordt gedragen. Dit feest trekt duizenden belangstellenden van de eilanden en vanuit het buitenland.

Tips

► Vluchten naar Ponta Delgada op Sao Miguel →

► Hotel Canadiano in Ponta Delgada
► Hotel Do Colegio in Ponta Delgada →
► The Lince Azores Great Hotel in Ponta Delgada →
► Caloura Resort Hotel in Caloura →
► Terra Nostra Garden Hotel in Furnas →
► Santa Barbara Eco-Beach Resort in Ribeira Grande
► Meer hotels op dit eiland →

Veelgestelde vragen

Is er een bootverbinding tussen Sao Miguel en de andere eilanden?

De negen eilanden van de Azoren zijn met veerverbindingen onderling verbonden. Meer informatie vindt u op onze pagina veerverbindingen.
Door de grote afstanden, deze lopen tussen de eilanden tot 600 km, kan het kiezen voor een vliegverbinding een aantrekkelijk alternatief zijn. Elk eiland heeft een vliegveld.