Het eiland São Miguel

São Miguel is één van de 9 prachtige eilanden van de Azoren Archipel in Portugal. Het eiland is vulkanisch, maar wordt niet voor niets het Groene Eiland genoemd. Hier vind je niets anders dan weelderige natuur, groene vlaktes en geurig bloeiende bloemen 😍 Ook voor het fijne klimaat, de mooie vergezichten en de bijzondere plekjes reis je af naar São Miguel. Benieuwd wat er allemaal te doen is op São Miguel? Hier delen we onze tips 😊

Tip: lees ook ons artikel met leukste hotels op São Miguel 😊

São Miguel 


são miguel bezoeken azoren

Over São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren in Portugal. Het heeft een oppervlakte van circa 750 m2. São Miguel is 15.6 kilometer breed en 63.54 meter lang. In ongeveer 2 uurtjes rijd je van de ene naar de andere kant van het eiland. De charme van het eiland verklaart ook de hoeveelheid inwoners. Met 140.000 mensen telt het eiland verreweg de meeste inwoners van alle 9 eilanden (in totaal zo’n 250.000).

São Miguel werd ontdekt omstreeks de 14e eeuw. Het eiland stond bekend om de slavernij en was vaak doelwit van piraten. São Miguel is bijna een eeuw lang in handen geweest van de Iberische Unie. Dat gebeurde onder het gezag van de Portugese koning Filips II van Spanje.

In 1640 kwam São Miguel weer in handen van Portugal. De bekende kratermeren, zoals Lagoa Verde en Lagoa de Fogo, zijn ontstaan door diverse vulkaanuitbarstingen. De laatste uitbarsting dateert uit 1652. 

São Miguel heeft een aangenaam mediterraan klimaat. Gemiddeld schommelt de temperatuur rond de 20 graden. In de winter zakt de temperatuur vrijwel niet onder de 10 graden. De zomers kunnen warm zijn. Tussen juni en augustus ligt deze op 25 tot 29 graden. De beste reistijd is van april tot en met oktober. Je hebt dan ook de minste neerslag. Wil je hiken of wandelen in Sao Miguel? Dan is het voorjaar of het najaar ook geschikt 😊

sao miguel

Wat te doen op São Miguel?

Caldeira Velha – de mooiste warmwaterbron van São Miguel

Caldeira Velha is één van de bijzondere plekjes die onze aarde rijk is. Je vindt deze warmwaterbron met waterval op São Miguel. Het lijkt alsof je een luxe subtropisch zwemparadijs binnenloopt, maar je bevindt je midden in de natuur. Caldeira Velha ligt namelijk verscholen tussen palmbomen, varens en bloemen. Dit is absoluut de mooiste warmwaterbron van São Miguel.

Er zijn meerdere waterbronnen. Ze verschillen in temperatuur. De voorste baden zijn wat warmer. Het achterste bad is wat koeler. Hoewel hij wat aan de koele kant is, is dit bad zeker een bezoek waard. In dit bad vind je namelijk een prachtige waterval! 😍

Het bijzondere van Caldeira Velha is deze bron heel natuurlijk aanvoelt. Daarnaast zie je de echte bron van het warme water: een poel waar het water kokend uit de grond komt.

Om Caldeira Velha te bezoeken moet je van tevoren tickets bestellen. Je krijgt dan een specifiek tijdslot. Je mag dan anderhalf uur blijven. Ze kunnen zien tijdens welk tijdslot je naar binnen bent gegaan door middel van een gekleurd bandje om je pols. Het werkt dus niet om stiekem langer te blijven. Dat voelt misschien als een vervelend systeem, maar eigenlijk is het juist heel goed. Op deze manier kunnen ze het aantal mensen namelijk beperken, waardoor de natuur niet teveel belast wordt en we toch allemaal van deze mooie plek kunnen genieten 🙂
Een ticket kost €10 per persoon.
🎟️ Hier kun je tickets bestellen voor Caldeira Velha

Ze hebben daar kleedhokjes, maar er zijn er niet zoveel. Het is dus makkelijk om van tevoren alvast je zwemkleding aan te doen. Tip: helemaal achteraan zijn ook kleedhokjes, dat weten de meeste mensen niet 😉

caldeira velha sao miguel warmwaterbron
Caldeira Velha © De-Azoren.nl
caldeira velha sao miguel warmwaterbron
Caldeira Velha © De-Azoren.nl

Chá Gorreana – de oudste theeplantage van Europa

Ben je een liefhebber van thee of wil je jouw ogen verwennen met een mooi uitzicht over intens groene theevelden? Breng dan zeker een bezoek aan Chá Gorreana. Dit is de oudste theeplantage die we in Europa hebben. Hier kun je de theefabriek bezoeken en hem in volle actie zien. Ook kun je verschillende soorten thee proeven mét prachtig uitzicht. Na een bezoekje aan de fabriek kun je een mooie wandeling maken over de theeplantages: echt een aanrader!

theeplantage são miguel
© De-Azoren.nl

Walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen

Een ervaring die je niet snel gaat vergeten. Vanuit Vila Franca do Campo en Ponta Delgada worden regelmatig tours georganiseerd als je walvissen wilt spotten op de Azoren. Hier kun je niet alleen de potvis ontdekken, maar ook diverse soorten dolfijnen en tuimelaars. Wil je zwemmen met dolfijnen tijdens je verblijf in São Miguel? Deze 2 plaatsen zijn ook het startpunt van enkele excursies waarbij je met een snorkel dicht bij dolfijnen kunt zwemmen. 

–> Lees hier onze ervaring
🎟️ Hier kun je tickets bestellen voor een walvis- en dolfijn tour

walvissen spotten whale watching tour
©de-azoren.nl

Tip: bezoek ook het vissersdorpje Mosteiros

Canyoning in park Ribeira dos Caldeirões

Ben je avontuurlijk ingesteld en wil je de ongerepte natuur en watervallen van São Miguel van heel dichtbij bekijken? Kies dan voor canyoning in park Ribeira dos Caldeirões. Bij het canyoning ga je een rivier ontdekken. Deze rivier heeft meerdere watervallen. Bij elke waterval moet je naar beneden afdalen. Dit kan op verschillende manier. Bij sommige watervallen kun je springen, maar bij andere watervallen moet je ziplinen of abseilen. Het is echt super vet om te doen! 🤩 Lees onze canyoning ervaring.
🎟️ Hier boekten wij onze tour. Als ze daar geen plek hebben kun je ook hier boeken.

Het leuke van canyoning is dat je op plekjes komt waar je normaal nóóit zou komen + je ontdekt de natuur op een hele intensieve en bijzondere manier 😍 Ook als je dit nog nooit gedaan hebt kun je dit doen. Het is ook geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
–> Lees hier meer over canyoning op São Miguel

canyoning
Achter ons zie je een groepje abseilen © De-Azoren.nl
canyoning op sao miguel
Canyoning op São Miguel © De-Azoren.nl

Ponta da Ferraria – bijzondere warmwaterbron in zee

Een warmwaterbron in zee? Dat klinkt gek, maar op het eiland São Miguel kan het. Het is bijzonder omdat de warme bron met elke golf tijdelijk gevuld wordt met koeler water vanuit de oceaan.

Ponta da Ferraria ligt op een halfuurtje rijden Ponta Delgada. Het is het meest westelijke puntje van São Miguel. Via een steile weg met haarspeldbochten daal je af naar de wilde Atlantische oceaan.

Toen wij er aankwamen stond er behoorlijk wat wind. Dat betekent: hoge golven! Dat klinkt misschien niet fijn, maar het maakt je bezoekje aan Ponta da Ferraria extra spectaculair.

Zodra je je auto hebt geparkeerd loop je een stukje richting de warmwaterbron. Het is omringd door zwarte lavastenen. Als de zon schijnt zijn ze lekker warm en kun je hier lekker op liggen.
Ze zijn wel pijnlijk om op te lopen, het kan dus heel fijn zijn om waterschoentjes mee te nemen of slippers aan te doen.

Er zijn kleedhokjes, maar het is makkelijk om van tevoren alvast je zwemkleding aan te doen. Via een trapje daal je vervolgens af richting het water. Eerst is het even spannend, de zee kan namelijk best krachtig zijn, maar het is geweldig!! 😍 Eenmaal in het water ga je lekker dobberen en geniet je van het fantastische uitzicht op de kliffen en het bizarre gevoel van warm- en koud water door elkaar.

Het is belangrijk om het getij in de gaten te houden: je moet gaan als het vloed gaat worden. Als het vloed is is het te koud, bij eb is het erg warm.

Heel eerlijk: dit vonden wij een van de meest bijzondere dingen om te doen op São Miguel. Het is zo’n bijzonder gevoel dat het water warm is, maar af en toe mengt met koud water vanuit de oceaan. Bovendien is het best spannend: je moet je goed vasthouden aan de touwen om niet door een golf meegevoerd te worden. Absolute aanrader!!

📍 Ponta da Ferraria is alleen te bereiken met de auto, anders kun je er niet komen. Er is een groot parkeerterrein waar je je auto kunt parkeren.

Tip: wij hebben hier een klein lavasteentje meegenomen als souveniertje 🙂

Ponta da Ferraria - bijzondere warmwaterbron in zee
Ponta-da-Ferraria © De-Azoren.nl
Ponta da Ferraria - bijzondere warmwaterbron in zee
Ponta-da-Ferraria © De-Azoren.nl

Bezoek de hoofdstad Ponta Delgada

Ponta Delgada is de hoofdstad van São Miguel. Hier land je als je met het vliegtuig naar de Azoren gaat.
Het is leuk om een paar dagen in Ponta Delgada te verblijven. De stad heeft veel leuke, smalle straatjes en zijn typisch Portugees. De architectuur kenmerkt zich door zwart-wit gekleurde huizen en straatstenen.

Als je naar het centrum gaat zullen de toegangspoorten je niet ontgaan. Deze heten Portas da Cidade. Achter de toeganspoorten bevindt zich een knus centrum.

Verwacht geen grote stad. Er zijn een paar horeca gelegenheden. Wij hebben lekker geluncht bij Intz48 Coffee Roasters Azores. Ook het Café Central is leuk om een drankje te doen of wat te eten. Ze hebben een terras op een gezellig pleintje met uitzicht op een kerk (Igreja Matriz de São Sebastião). Wil je echt goed dineren? Ga dan naar het Japanse sterrenrestaurant Õtaka 😉

Verder is het erg leuk om een walvis-excursie te boeken in Ponta Delgada 😊 Elke dag vertrekken er meerdere excursies. Op een bootje ga je de oceaan op, op zoek naar walvissen en dolfijnen. Als de dolfijnen er voor open staan mag je er zelfs mee zwemmen. Wij vonden het ge-wel-dig!
–> Lees hier meer over het walvissen spotten
🎟️ Boek hier je excursie voor walvissen- en dolfijnen spotten

Maak verder zeker een wandeling over de Avenue Dom Henrique als je een liefhebber bent van oude kerkjes. Deze vind je in Ponta Delgada in overvloed. Zoals de Ermida da Mãe de Deus dichtbij de Avenue Dom Henrique. Ook kun je het klooster Convento de Nossa Senhora da Esperanca bezoeken. Daarin is het fraai versierde beeld te zien van Cristo dos Milagres, dat op de vijfde zondag na Pasen in een processie over een tapijt van gestrooide bloembladeren door de stad wordt gedragen.

ponta delgada hoofdstad são miguel
© De-Azoren.nl
ponta delgada hoofdstad são miguel
© De-Azoren.nl

Hoteltip in Ponta Delgada: wij verbleven in het Azoris Royal Garden hotel en we vonden het echt super. De volgende keer zou ik hier weer verblijven. Het is op loopafstand van het centrum, maar ligt wel lekker rustig waardoor je een goede nachtrust hebt. De kamers zijn ruim en hebben een fijne douche. Daarnaast hebben ze een binnen- en buitenzwembad met sauna’s. Het ontbijt is uitgebreid waardoor je helemaal goed voorbereid op pad gaat 😊
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

uitzicht vanaf ons hotel in Ponta Delgada
Uitzicht vanaf een van onze hotels in Ponta Delgada © De-Azoren.nl

Het vulkanische stadje Furnas

Ook een bezoek aan Furnas hoort op jouw verlanglijstje als je in São Miguel bent. Dit vulkanische stadje staat, hoe kan het ook anders, bekend om zijn warmwaterbronnen en baden, maar ook om zijn mooie parken. De stad bevindt zich letterlijk in een vulkaan.

In dit pittoreske stadje kun je de hele dag vertoeven. Bijvoorbeeld in één van de vele thermale baden en bronnen in de oude botanische tuin van Terra Nostra Park of Poça da Dona Beija.

Kom je als herboren uit de verkwikkende baden? Breng dan een bezoek aan het geometrische park met zijn geisers. Hier wordt Cozido das Furnas in de grond bereid!

Furnas bezoeken doe je ook om het smaragdgroene water van Lagoa das Furnas (tip: maak de hike rondom dit meer, zie verderop in dit artikel), en Nossa Senhora das Vitórias. Een kerkje gebouwd uit liefde tussen een man en zijn vrouw. 

furnas são miguel
© De-Azoren.nl
terra nostra park furnas são miguel
Het Terra Nostra Park in Furnas ©De-Azoren.nl

Tip: in Furnas heb je een heel fijn hotel om te verblijven 😊 Dit is het hotel Octant. Wij vonden het hier zó fijn dat we nog een aantal dagen langer wilden blijven, maar het zat helaas al vol. Ze hebben comfortabele kamers en een hele fijne spa. Het zwembad van de spa bestaat niet uit chloorwater, maar uit water van een warmtebron in Furnas. Verder is er een restaurant waar je een uitgebreid ontbijtje kunt samenstellen óf ’s avonds lekker kunt dineren. Lees er meer over in ons artikel over Furnas.
Of bekijk het hotel hier op Booking.com.

hotel octant furnas op São Miguel
Ons hotel in Furnas © De-Azoren.nl

Bezoek het meest bekende meer: Lagoa das Sete Cidades

Sete Cidades is een van de mooiste plekken op São Miguel. Voornamelijk de twee meren zijn heel kenmerkend voor het eiland. Eigenlijk is het een 2-in-1 meer. Lagoa das Sete Cidades bestaat namelijk uit Lagoa Verde en Lagoa Azul. De meren hebben zelfs hun eigen kleur. Te herkennen aan azuurblauw (Lagoa Azul) of smaragdgroen water (Lagoa Verde).

Je kunt de kratermeren verkennen per kano. Ook hier kun je ook prachtig wandelen (zie de wandeling in Sete Cidades verderop in dit artikel).

Bezoek hier zéker het meest bekende uitzichtpunt van São Miguel: Miradouro da Boca do Inferno. Dit is een absolute aanrader! 😍 Lees verderop in het artikel meer over Miradouro da Boca Inferno.

Tip: Het uitzicht Vista do Rei geeft je een goed uitzicht op Lagoa das Sete Cidades. Voor een “mind-blowing” ervaring bezoek je het nabijgelegen spookhotel Monte Palace. Dit hotel staat al jaren leeg en mag officieel niet betreden worden. Tóch wagen veel mensen de gok 😉
De foto hieronder is genomen bij Miradouro do Cerrado das Freiras.

Lagoa das Sete Cidades
Hier zie je goed het verschil tussen het blauwe en het groene meer © De-Azoren.nl

Bezoek het verlaten Monte Palace Hotel

We hebben het Monte Palace hotel hierboven ook al even benoemd. Niet voor niets, want vanaf het dak van Monte Palace heb je een weergaloos uitzicht op Lagoa das Sete Cidades 😍 Het hotel ligt dichtbij uitzichtpunt Vista do Rei.

Het Monte Palace hotel is een verlaten hotel. Het werd gebouwd in 1989. Alles klopte. De chique suites, de uitzichten vanaf de balkons, de gastvrijheid, het lekkere eten en de indrukwekkende view over het meer 😍 Het was een luxe 5-sterrenhotel wat het ideale verblijf voor toeristen had moeten zijn. Maar de toeristen bleven weg…  

In 1990 (slechts een jaar na de opening) sloot het Monte Palace hotel alweer de deuren. Sindsdien wordt het het spookhotel van São Miguel genoemd. Je kunt het bezoeken, maar eigenlijk is het verboden. Een bezoek breng je dus altijd op eigen risico 😉

Hier kun ronddwalen door de vele (ooit poep-chique) kamers, de lange galerijen en de met algen begroeide lobby van het verlaten 5-sterren hotel. Ook kun je het dak van het hotel beklimmen voor het meest spectaculaire uitzicht van São Miguel.

monte palace hotel São MIguel
monte palace hotel São MIguel

Kratermeer Lagoa do Fogo

Dit bijzondere kratermeer is niet alleen heel fotogeniek, maar ook hoog! Lagoa do Fogo ligt bijna 600 meter boven het zeeniveau. Om nog maar niet te spreken over de indrukwekkende randen die bijna de 1000 meter aantikken. Als het weer helder is, heb je vanaf de verschillende uitkijkpunten rondom het meer een adembenemend mooi uitzicht. Deze zogenoemde ‘miradouros‘ kom je tegen als je een wandeling maakt om Lagoa do Fogo. Er is ook een leuke hike te doen naar het Lagoa do Fogo 🙂

mooiste hikes op sao miguel lagoa do fogo
Lagoa do Fogo © De-Azoren.nl
lagoa do fogo hike, mooiste hikes op sao miguel
De dam langs de route © De-azoren.nl

Met de boot naar Ilhéu de Vila Franca do Campo

Dit eilandje ligt los van São Miguel, maar hoort er wel degelijk bij. Misschien komt de naam van het beschermde natuurgebied je bekend voor? Dat zou zeker kunnen. Ilhéu de Vila Franca do Campo is namelijk het decor van het wereldberoemde Red Bull Cliff Diving Event 😊  

De gelijknamige stad aan de kust was vroeger de hoofdstad van São Miguel. Het beschermde natuurgebied en krater eiland ligt op 1 kilometer varen vanaf de kust. Het meer is zo rond dat het met een passer lijkt te zijn uitgemeten. In combinatie met het felblauwe water lijkt het meer op een oog. De groene hellingen en rotsen maken het beeld compleet.

Ben je een liefhebber van snorkelen? Dan is Ilhéu de Vila Franca do Campo een must-visit! Het water is hier namelijk super helder en er is veel te zien! 😊 Neem je eigen snorkel en duikbril mee. Én neem een camera mee die onder water foto’s kan maken.

Tip: als je besluit om Ilhéu de Vila Franca do Campo te bezoeken raden we je aan zonnebrand, een snorkel en wat te eten en drinken mee te nemen. Er is hier weinig schaduw en geen mogelijkheden tot het kopen van wat eten en drinken.

Vila Franca do Campo
Vila Franca do Campo

Hike naar de waterval van Cascata do Salto do Prego

Hiken naar de sprookjesachtige waterval Cascata do Salto do Prego? Dat kan vanuit Faial da Terra. De hike is uitdagend, maar goed te doen. Onderweg zie je verschillende highlights. Zoals het verlaten spookdorpje Sanguinho. Hoogtepunt is natuurlijk de feeërieke waterval die opdoemt vanuit de tropische begroeiing om je heen. Het water dendert met een immens geweld van de rots af. Zin in een verfrissende duik? Je mag hier ook gerust zwemmen!

De mooiste uitkijkpunten op São Miguel

Miradouro da Vista do Rei 

Een koninklijk uitzicht op Sete Cidades en het bekende meer krijg je vanaf Miradouro da Vista do Rei. Vertaalt heet het uitkijkpunt dan ook “Kings View.” Dit is ook de plek waar je het verlaten Monte Palace Hotel kunt bezoeken. Het houten plateau van Vista do Rei aan de overkant van de weg, verzekert je van een adembenemend mooi uitzicht op Lagoa Verde en Lagoa Azul. Ook Cidades zie je in de verte liggen. Ga je met de auto naar het uitzichtpunt? Dan kun je dichtbij parkeren. Doe dit niet langer dan 20 minuten om geen boete te riskeren. 

Miradouro do Pico do Carvão 

Miradouro do Pico do Carvão is één van de mooiste uitkijkpunten van São Miguel. Hier kun je beide kanten van het eiland bekijken, maar heb je ook een indrukwekkend zicht op de Atlantische Oceaan. Vanaf het uitkijkpunt kun je ook diverse bekende meren bekijken. Zoals het Carvão meer, maar ook het Rasa en Canario meer. Miradouro do Pico do Carvão bevindt zich vlakbij Ponta Delgada. Combineer ze voor een onvergetelijke dagtocht. 

Tip! Het uitzichtpunt Miradouro do Pico do Carvão is ruim 800 meter hoog. Dat betekent dat het hier winderig en redelijk fris kan zijn. Neem dus voor de zekerheid een jas of een trui mee. De weg naar het uitzichtpunt kan bij regen glad zijn. Iets om rekening mee te houden. 

Miradouro da Boca do Inferno

Heb je Lago do Canario gezien vanaf het uitkijkpunt Pico do Carvão en wil je dit meer van dichterbij bekijken? Dan kun je dat het beste doen vanaf Miradouro da Boca do Inferno. Natuurlijk word je ook getrakteerd op één van de mooiste uitzichten op Sete Cidades. Je bereikt het uitzichtpunt via een trap in het bos dat het meer omringt. Je kijkt boven de boomtoppen uit, maar wauw! Knijp jezelf, want het voelt alsof je in een ansichtkaart staat.  

Miradouro da Boca do Inferno são miguel azoren
Boca do Inferno © De-Azoren.nl
Miradouro da Boca do Inferno são miguel azoren
Boca do Inferno © De-Azoren.nl

De mooiste hike routes op São Miguel

1. PR03 SMI – Vista do Rei naar Sete Cidades

Deze mooie hike route brengt je van het uitkijkpunt ‘Miradouro Vista do Rei’ naar het dorpje Sete Cidades. De route heeft een lengte van 7.7 kilometer. Dit is geen circulaire route. Dat betekent dat je eindpunt niet hetzelfde is als het beginpunt. Hou daar dus rekening mee. Natuurlijk kun je vanaf het eindpunt ook weer terugwandelen naar het startpunt bij het uitzichtpunt, maar dat is allemaal bergopwaarts.

📍 De route begint dus bij het uitzichtpunt Vista do Rei. Je kunt hier je auto parkeren. Het is een van de mooiste uitzichtpunten op de Azoren. Dat vond de toenmalige koning D. Carlos I ook. De koning en koningin D. Amelia bezochten São Miguel in 1901. Omdat de koning dit punt zo mooi vond is dit uitkijkpunt naar hem vernoemd 😉

De route loopt vervolgens naar beneden, want het eindpunt ligt in het dal. Onderweg houd je het mooie landschap van de Sete Cidades steeds in je ooghoeken. Liefhebber van vogels? Vooral dan is dit een hele leuke wandelroute. De omgeving staat namelijk bekend om de vele bijzondere vogelsoorten die hier hun onderkomen vinden.

Tip: De route loopt eindigt in het stadje Sete Cidades zelf. Een perfect moment voor een lekkere lunch dus 😊 Het is een héél klein dorpje, dus er zijn niet veel lunchopties. Wij kregen het tentje “Casa de Chá ‘O Poejo'” aangeraden van een van de locals. Dit is een theehuisje in Sete Cidades. Ze hebben een simpele menukaart, maar het is er niet duur en ze hebben een lekkere tuin waar je kunt zitten 🙂

Je kunt de route heen- en terug hiken in circa 4 uur en 30 minuten. De wandelroute is redelijk uitdagend omdat je op sommige stukken vrij steil afdaalt. Maar over het algemeen zijn de paden heel goed begaanbaar. Het is wel aan te raden om deze trail te lopen bij helder weer. De uitzichten onderweg kunnen anders in de mist verdwijnen. Dat zou zonde zijn.

–> Download hier een PDF met de routebeschrijving (in het Portugees en Engels)

2. Caminho das Cascatas – Salto do Prego naar Salto do Cagarrão

Deze hike route vind je aan de zuidkant van São Miguel in Faial da Terra. Het is een van de mooiste hikes op São Miguel 😊 De wandelroute heeft een totale lengte van 7.6 kilometer. Je kunt de route in 3 uur uitlopen. De weg naar Salto do Prego is prima begaanbaar. Je wandelt door oude boomgaarden en wordt omringd door bijzondere planten en gewassen. Ook wandel je over trapjes en steek je beekjes en stroompjes over via bruggen. Uiteindelijk kom je uit bij de Salto do Prego waterval. Deze waterval is écht spectaculair 😍 Een hike hiernaartoe is het absoluut waard.

Als het warm weer is kun je hier lekker genieten van een frisse duik! Neem je zwemkleding dus mee. Het is ook een heerlijke plek om te genieten van een lunch 😊 Deze hike is verder behoorlijk uitdagend, maar dat heeft vooral te maken met de soms modderige grond en de pittige klimmetjes. Zorg ervoor dat je schoenen met voldoende grip aan doet. Neem ook voldoende water mee. Zeker tijdens warme dagen kan de luchtvochtigheid behoorlijk hoog zijn.  –> Lees hier meer over de Salto do Prego & Salto do Cagarrão hike

Salto do Cagarrão
Zwemmen in het water van Salto do Cagarrão © De-azoren.nl
Salto do Prego
Salto do Prego © De-azoren.nl

3. PRC28 SMI – Chá Gorreana: makkelijke hike op São Miguel

Wil je hiken maar ben je nog niet zo ervaren of heb je kinderen bij je? Dan is de PRC28 SMI hike heel geschikt 😊 Het is een van de leukste hikes om te doen op São Miguel. Het is een circulaire route, dus je begint- en eindigt op dezelfde plek. Dat herken je aan de hike-code: PRC.
PR betekent dat de route niet langer is dan 6 uur.
De C betekent dat de route circulair is.
Het nummer erachter is het nummer van de route (elke route heeft een eigen nummer).

Je wandelt over de indrukwekkende theeplantage bij de Gorreana theefabriek.
📍 Het startpunt is bij de Chá Gorreana theefabriek. Hier kun je ook makkelijk je auto parkeren. Combineer de wandeling zéker met een bezoekje aan de theefabriek zelf. Erg leuk. Achteraf kun je er bijvoorbeeld lekker een kopje thee drinken op hun fijne terras met mooi uitzicht!

Chá Gorreana
Kopje thee met uitzicht! © De-azoren.nl

De route heeft een lengte van 3.4 kilometer die je in een kleine anderhalf uur kunt voltooien. Onderweg kom je langs weilanden met mooie uitzichten over de kust van Pico da Vara én de groene en fris ruikende theeplantage. Hoewel de route wordt beschreven als makkelijk, moet je in het begin van de hike een redelijke klim maken over 1.200 meter. 

–> Download hier een PDF met de routebeschrijving (in Portugees en Engels)

Tip: Er is ook een andere hike over de theeplantage. Dit is geen rondje en hij is niet heel lang, maar hij eindigt bij een fantastische waterval! Het is een vrij onbekende hike. Wij vonden hem erg leuk! Lees er meer over in ons artikel over de theeplantage Chá Gorreana.

hike langs de theeplantage op são Miguel
Bron: www. trails.visitazores.com

4. PRC06 SMI – Lagoa das Furnas

Deze mooie hike op São Miguel heeft een lengte van 9.5 kilometer en loopt rondom het meer Lagoa das Furnas. Als je de hele route wandelt, doe je daar minstens 3 uur over. De route is circulair, dus je eindigt op dezelfde plek als waar je begint.

📍 De wandelroute begint bij Largo das Tres Bicas in het vulkanische dorp Furnas.
Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats (adres: R. Fundadores do F.C. Vale Formoso 5).
De route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. 

De route loopt op het begin al langs de botanische tuinen van Furnas (het Terra Nostra park). Als je energie hebt kun je deze twee combineren, maar wij raden aan dit voor een andere dag te bewaren.

Vanuit hier loop je richting de Pico do Milho waar je een geweldig uitzicht hebt over de vallei van Furnas 😍 ‘Pico’ betekent in het Portugees ‘hoogtepunt’. Dit is dus een hoger gelegen punt.

Lagoa das Furnas vanaf Miradouro do Pico do Ferro
Lagoa das Furnas vanaf Miradouro do Pico do Ferro © De-Azoren.nl

De hike vervolgt zich daarna rondom het prachtige meer van Furnas. Onderweg kom je langs de kapel van Nossa Senhora das Vitorias. Ook kom je oude kolenmijnen en ruïnes tegen

Natuurlijk wandel je ook langs warmwaterbronnen die zo volop aanwezig zijn in dit gebied. Maak zeker even een stop bij Caldeira do vulcão das Furnas (zie kaartje). Hier is veel vulkanische activiteit te zien.

Trakteer jezelf achteraf op een lekkere Cozido. Dit is een stoofpot wat hier op traditionele wijze wordt bereid, gewoon in de warmwaterbronnen in de grond! 😊 Het is een échte Furnas-maaltijd.

–> Download hier een PDF met de routebeschrijving (in het Portugees en Engels)

hike trails op sao miguel
Bron: www. trails.visitazores.com

Auto huren op São Miguel

Als je São Miguel gaat bezoeken is het eigenlijk wel een must om een huurauto te boeken. Daarmee verplaats je je makkelijk van de ene naar de andere kant van São Miguel. Het eiland is namelijk veel te groot om te bewandelen en het openbaar vervoer werkt niet ideaal. Ook zijn de mooie uitkijkpunten en andere hooggelegen bezienswaardigheden natuurlijk makkelijker en sneller bereikbaar met een huurauto. 

Het autorijden op São Miguel werkt makkelijk. Er zijn bovendien overal genoeg parkeerplaatsen waar je je huurauto veilig kunt parkeren.

Je kunt je auto super makkelijk boeken via deze website. Vul ‘Ponta Delgada’ in en hij vraagt zelf of je hem wil ophalen bij het vliegveld of in de stad.
Vervolgens gaat de website op zoek naar geschikte auto’s. Hij vergelijkt alle aanbieders. Dat maakt het juist zo makkelijk 🙂

Tip: lees ons artikel over het huren van een auto op de Azoren 😊 Daarin delen we onze tips and tricks. Ook beschrijven we hierin hoe het werkt als je gaat eilandhoppen.

huurauto op de Azoren
Onze huurauto op Terceira © De-Azoren.nl
Auto huren op de Azoren
© De-azoren.nl

Landschap en natuur

Sao Miguel boeit niet alleen door zijn natuur en landschappelijke schoonheid. Niet voor niets noemt men het eiland ‘Ilha Verde’ (het groene eiland). De weelderige vegetatie, de ongerepte bossen en de gevarieerde flora en fauna zijn een genot voor natuurliefhebbers.
Natuurlijk biedt Sao Miguel ook fantastische indrukken van de zee. De diepblauwe oceaan breekt op het bijna pikzwarte strand. Er zijn ook steile kliffen waarop weelderige bossen zich landinwaarts uitstrekken.

Het feest ‘Santo Cristo’

Het belangrijkste feest van het eiland is ‘Santo Cristo’, waarbij een Christusbeeld in een processie met veel pronk en praal door de druk bevolkte straten van Ponta Delgada wordt gedragen. Dit feest trekt duizenden belangstellenden van de eilanden en vanuit het buitenland. Het is een serieus groot feest op São Miguel en duurt meerdere dagen.

Veelgestelde vragen over São Miguel

Is er een bootverbinding tussen São Miguel en de andere eilanden?

Nee, sinds kort is er geen bootverbinding meer tussen São Miguel en de andere eilanden. Lees er meer over in ons artikel over veerverbindingen. Hoewel er veel veerverbindingen zijn zul je de meeste eilanden met een klein vliegtuig bezoeken. Zeker vanaf São Miguel. São Miguel ligt namelijk nét even wat verder van de andere eilanden verwijderd. Als je meerdere eilanden wil bezoeken is het handig om een rondreis te boeken.

Hoelang raden jullie aan om op São Miguel te verblijven?

Wij raden aan om hier minimaal een week te verblijven. Als je ook meerdere hikes wil maken heb je misschien nog iets langer nodig. Alleen in Furnas kun je al 3 dagen vertoeven. Ga je eilandhoppen? Dan kun je 3 of 4 dagen op São Miguel verblijven. Onze tip is dan om een rondreis naar de Azoren te boeken, dat scheelt heel veel gedoe met ferry’s en huurauto’s op verschillende eilanden.

Tip: bestel alvast je tickets

Reacties
 1. Hallo Eline en Johan,
  Wat een geweldig blog. Echt heel leuk om te lezen en informatie in te winnen over deze prachtige eilanden, dus daar alvast heel erg bedankt voor 🙂 en super gave tips hebben jullie ook qua hotels.
  Mijn gezin en ik zijn namelijk van plan om in december een reis te gaan maken naar deze eilanden. We zijn “afhankelijk” van de vaste kerstvakantie-weken, daarom dachten we rond 14 december t/m 2 januari een reis te gaan maken. Ook omdat onze dochter dan rond 6 maanden oud is :-). Mijn vraag is daarom ook, is deze periode nog wel ok om te reizen? We vinden een beetje regen niet erg en als het niet al te warm is, is dat ook niet erg. Ik heb gelezen dat de temperaturen rond 16/22 graden kunnen zijn en dat het dus af en toe kan regenen. Dat vinden we dus niet zo erg. We houden erg van wandelen in prachtige natuur, lekker eten in lokale restaurantjes en veel dingen doen. Onze zoon is dan bijna 4 jaar oud en die houdt er ook van om dingen te doen. Ik had al een paar prachtige hotels gezien, die jullie ook voor kinderen geschikt vonden. Daar zie ik ons al logeren.
  Alvast bedankt voor een reactie.

  Hartelijke groet,

  Bettina

  • Hoi Bettina!

   Dankjewel voor je reactie 😊 Wat leuk dat jullie met jullie gezin in december naar de Azoren willen reizen. Het fijne van de Azoren is dat het het hele jaar door een fijn klimaat heeft.
   Het kan in december wat meer regenen, maar als je bijvoorbeeld warmwaterbronnen gaat bezoeken maakt dat ook weer niet zoveel uit. In de warmwaterbronnen is het water altijd warm. Dus dat is ideaal! Doordat het ook in de winter relatief warm en nat is, is de natuur ook in de winter gewoon mooi. Als natuurliefhebber is dat natuurlijk fijn 😊
   Het enige nadeel van december is dat het laagseizoen is. Je zal dan sowieso via Lissabon moeten vliegen. Dat is niet zo erg (doen wij ook altijd), maar bepaalde restaurantjes bijvoorbeeld zullen misschien wat minder (vaak) open zijn en ferry’s varen minder. Maargoed, ik weet niet of jullie willen eilandhoppen. Zeker als je alleen naar São Miguel gaat is december een hele fijne maand om te gaan. Er is genoeg te zien en te doen!
   En leuk dat je onze hotel aanbevelingen er goed uit vond zien. Ik ben benieuwd waar jullie uiteindelijk heen gaan. In ieder geval heel veel plezier!!

   Groetjes,
   Eline | De Azoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *