De mooiste hikes op São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en heeft een heel mooi, afwisselend landschap. Het is een ideaal eiland om te hiken. Waarschijnlijk verblijf je hier maar een paar dagen, dus je kunt niet alle hikes doen. Maar welke hikes zijn echt de moeite waard? Welke mag je niet gemist hebben als je weer terugvliegt naar huis? Om je te helpen delen we in dit artikel de mooiste hikes op São Miguel 😍

De mooiste hikes op São Miguel


Hike met hoogtemeters naar Salto do Prego (PRC09 SMI)

De Sanguinho hike is een van de meest populaire hikes op São Miguel. Deze trail is met name populair vanwege de waterval Salto do Prego. Je start in een klein Azoreaans dorpje. Als je je auto parkeert zie je al een beekje stromen. Je loopt bij deze trail voor een groot deel langs het beekje of in een bos.
Om Salto do Prego te bereiken moet je een klim maken van ongeveer 180 meter.
Als je de circulaire route gaat wandelen is de route ongeveer 4.5 kilometer. Een leuke afstand dus om de waterval te bewonderen. Onder de waterval kun je zwemmen. Vergeet dus niet je zwemkleding mee te nemen 🤩  

Als je van hiken houdt kun je ook nog doorlopen naar een andere waterval dichtbij: Salto do Cagarrão.
Om hier te komen moet je nog wat extra hoogtemeters maken. Het is een flinke klim, maar de waterval is het absoluut waard. Deze waterval ligt in een mooie canyon en er ligt een hele dikke boomstam in de waterval. Dat geeft deze waterval een hele unieke look. Ook hier kun je in het water zwemmen. Het water is echter wel ijskoud haha. De route naar deze waterval is niet circulair. Je moet een stukje weer teruglopen over hetzelfde pad als je bent gekomen, maar dit keer mag je naar beneden lopen 🙂
Lees meer over deze hike in ons artikel over ‘hiken naar Salto do Prego en Salto do Cagarrão’.

Salto do Cagarrão
Zwemmen in het water van Salto do Cagarrão © De-azoren.nl
Salto do Prego
Salto do Prego © De-azoren.nl

Wandeling over de theeplantages van Gorreana (PRC28SMI)

Gorreana is de meest populaire theeplantage van de Azoren. Het is ook de oudste theeplantage van Europa en daarom bijzonder. De theezaadjes werden in de 19e eeuw meegenomen naar de Azoren vanuit Brazilië. Je vindt de theeplantage in het noorden van São Miguel. Vanuit de uitgestrekte velden met theeplanten kijk je heel mooi uit over de Atlantische Oceaan.
Het is leuk om de theeplantage even te bezoeken. Daarna (of ervoor) kun je een hike maken over de plantage zelf. Je mag ook tussen de theeplanten lopen. De trail is ongeveer 3.4 kilometer lang en voor bijna iedereen goed te doen.

theefabriek Chá Gorreana
Tussen de theeplantages van Chá Gorreana © De-azoren.nl

Tip: maak deze wandeling wel achterstevoren, dan is hij wat makkelijker. Er zitten namelijk wat hoogtemeters in, wat veel mensen niet verwachten (171 meter). Niet op elk stuk van de trail heb je mooie uitzichten. Juist op het hoogste punt heb je geen mooie uitzichten en bevind jeje ook niet meer tussen de theeplanten. Het is daarom niet de aller mooiste hike op São Miguel, maar wel leuk om te doen. Als je echt alleen tussen de theeplanten wil blijven is het niet de moeite waard om de hele hike te doen. Je kunt het einde van de hike maken (dus begin achterstevoren) en als je de theeplanten dreigt te verlaten keer je gewoon om. 

Tip: er is hier nog een andere hike die een stuk minder bekend is. Dit is de Caminho da Agua da Gorreana trail. Je zal hier weinig andere mensen tegenkomen, omdat veel mensen niet van deze hike weten. Het is een hidden gem en zeker wel een van de mooiste hikes op São Miguel 😊

Wij vonden deze hike veel leuker en mooier dan de circulaire hike bij de theeplantage. Op je route richting de waterval kom je ook langs een irrigatie kanaal en de watertank van Gorreana. Uiteindelijk kom je uit bij een bijzondere waterval: de Cidreira waterfall. Het water viel bij ons niet naar beneden als bij een normale waterval, maar het liep over de muur en door de mosplantjes naar beneden. Als het wat meer heeft geregend zul je hier wel een ‘normale’ waterval aantreffen. Erg mooi om te zien! Deze hike is ongeveer 1.7 kilometer lang. Aanrader dus om deze twee hikes met elkaar te combineren. Lees er meer over in ons artikel over de theeplantage Chá Gorreana.

hike naar een waterval, vlakbij de theeplantage
© De-azoren.nl
hike naar een waterval, vlakbij de theefabriek
© De-azoren.nl

Tip: toen wij voor het eerst bij Chá Gorreana kwamen was het heel rustig en niet toeristisch. Het personeel sprak nauwelijks Engels en het was niet erg commercieel. Toen wij er recent weer waren was het echt een mierenhoop! Er liepen veel toeristen rond, de shop was een stuk groter geworden en er stonden drie dames achter de kassa die prima Engels spraken. Je merkt dus dat het toerisme op São Miguel aan het toenemen is. Als je hier heen wil gaan kun je dus het beste ’s ochtends vroeg gaan.

Tip: vlakbij de theeplantage Chá Gorreana vind je nog een andere theeplantage: Porto Formoso tea factory. Deze theeplantage is iets minder bekend en trekt daarom iets minder toerisme. Tussen 1980 en 2001 is de plantage dicht geweest. Nu kun je hier rondleidingen krijgen en theeproeverijen doen. 

De mooiste hike op São Miguel: naar Miradouro da Boca do Inferno

Miradouro da Boca do Inferno is hét bekende uitzichtpunt van de Azoren. Op alle plaatjes die je in blogs en gidsen tegenkomt staat dit uitzichtpunt. En terecht: het is een absolute must-visit als je op de Azoren bent, want het is een unieke plek.
Om er te komen kun je je auto parkeren naast Lagoa do Canario en een korte hike maken. Deze hike is voor bijna iedereen heel goed te doen. Er zitten weinig hoogtemeters in. Eigenlijk is het ook niet echt een hike te noemen. Het is meer een uitzichtpunt waar je even naartoe moet wandelen. Het kost je ongeveer 30 minuutjes heen- en weer.

Tip: ga hier heen tijdens zonsopkomst. Deze plek is dan echt magisch!! 😍 

Vanaf het uitzichtpunt heb je uitzicht op verschillende meren en kraters van Sete Cidades zoals Lagoa Azul, Lagoa de Santiago (recht voor je), en Lagoa Rosa (dit is een wat kleinere krater aan de linkerkant). Het is adembenemend en zeker een van de beste plekjes van het eiland! Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over Sete Cidades.

Tip: ga hier alleen heen als het helder weer is. Check daarvoor de webcam op Spotazores.com. Overal op de eilanden staan webcam geplaatst waarmee je het weer en het uitzicht kunt checken. Dat is handig, want dan verspil je geen waardevolle tijd aan het reizen naar een uitzichtpunt waar het volledig bewolkt is. Ook al lijkt het prachtig helder weer in de stadjes aan de kust, rondom de hogere punten en kraters hangt vaak laaghangende mist en bewolking.

Tip: bezoek ook zeker Miradouro da Vista do Rei. Het is een van de mooiste uitkijkpunten op São Miguel. De naam van dit uitkijkpunt werd gegeven nadat de koning op bezoek kwam. Hij vond het uitzicht hier zo mooi, dat het uitkijkpunt naar hem is vernoemd. 

sete cidades uitzicht azoren
Het prachtige uitzicht bij Sete Cidades! © De-Azoren.nl
Lagoa das Sete Cidades
Hier zie je goed het verschil tussen het blauwe en het groene meer © De-Azoren.nl

Mistige hike op São Miguel naar Lagoa do Fogo (PRC02 SMI)

Lagoa do Fogo betekent in het Portugees ‘het meer van vuur’. Wij dachten eerst dat het ‘meer van mist’ betekende. Die naam had totaal niet misplaatst geweest, want dit meer verdwijnt voor 90% van de tijd in een grote mistbank.
Als je het meer wil bewonderen is het dus verstandig om het te bezoeken op een zeer heldere dag. En vergis je niet: op andere delen van het eiland kan het super zonnig zijn, maar de kans dat hier alsnog mist hangt is heel groot. Check het dus echt van tevoren met de Spot azores website.

Laat je echter niet demotiveren door de mist. De hike naar Lagoa do Fogo is juist prachtig met mist. Het hoort er ook wel een beetje bij. Het geeft een hele mystieke sfeer. Op sommige plekken zagen we de mist echt bewegen en voorbij passeren. Het was prachtig om te zien 😍

Lagoa do Fogo Trail mooiste hikes op sao miguel
© De-azoren.nl

Deze hike heeft flink wat hoogtemeters aan het begin. Tot aan het meer loop je eigenlijk alleen maar naar boven. Langs een groot deel van de route loopt een levada die naar het dorpje Vila Franca do Campo loopt. De levada is gevuld met water. Overal zie je verder mooie groene planten en roze bloemetjes. Ook kom je nog een dam tegen. Langs de levada ligt wel veel modder, dus neem goede schoenen mee.

lagoa do fogo hike, mooiste hikes op sao miguel
© De-azoren.nl

Voorheen was dit waarschijnlijk een circulaire route, want overal zie je nog staan dat de route circulair is. Maar dat is niet (meer) zo. De route is linear, dus heen- en terug over hetzelfde stuk. Dat is helemaal geen straf. Bovendien is de terugweg lekker naar beneden. De route is in totaal 11 kilometer en 386 hoogtemeters. Flink klimmen dus! De meeste mensen doen hier ongeveer 4 uur over. Wij hebben hem als trailrun gedaan (dus hardlopend). De officiële naam van de hike is Praia – Lagoa do Fogo Hike (PRC02 SMI).

Tip: deze hike brengt je naar de oevers van het kratermeer. Wil je een uitzichtpunt wat van boven over het Lagoa do Fogo kijkt? Vergeet na je hike dan niet naar de uitkijkpunten Miradouro da Barrossa en/of Miradouro da Lagoa do Fogo te rijden 😊 Wel alleen bij helder weer én in het hoogseizoen moet dit met een pendelbus! Vanaf Miradouro da Lagoa do Fogo loopt ook een korte trail naar de oever van het meer. Dit is echter wel heel steil, dus wees voorzichtig. 

mooiste hikes op sao miguel lagoa do fogo
Lagoa do Fogo © De-Azoren.nl

Hike naar het hoogste punt van São Miguel: Pico da Vara (PRC07 SMI )

Hou jij wel van een wat meer uitdagende hike? Dan is het leuk om de Pico da Vara hike te maken (PRC07 SMI). De top van de Pico da Vara ligt 1103 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogste punt van São Miguel! 💪 De hike naar de top is ongeveer 7 kilometer. Tijdens de hike maak je ongeveer 614 hoogtemeters. In vergelijking: voor het beklimmen van de Pico vulkaan moet je 1000 hoogtemeters maken in 7 kilometer. 

Als je deze hike gaat maken is het wel belangrijk dat het helder weer is. Je kunt de hike natuurlijk ook maken met minder weer, maar dan zul je niets zien van het uitzicht. Als je bovenaan de top komt heb je bij helder weer 360 graden uitzicht over heel São Miguel. Het spectaculaire uitzicht en de wat meer uitdagende hike maakt dit een van de mooiste hikes op São Miguel. Je zal hier ongeveer 3 tot 4 uur over doen. 

Tip: je kunt deze hike het beste voor 12.00 uur doen. Dan is de kans op een heldere lucht op de top het meest groot. Maar check het weerbericht en de voorspellingen. 

Hike op São Miguel langs 4 watervallen

Dit is een erg leuke en zeer belonende hike. De afstand die je tijdens deze hike aflegt is 5.3 kilometer. Het is een korte afstand, toch word je beloond met maar liefst 4 watervallen!! 

De watervallen liggen relatief dicht bij elkaar. De rest van de hike is relatief saai. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen het stuk naar de watervallen te lopen. Als je alleen dit stuk loopt is het zeker een van de leukste en mooiste hikes op São Miguel. In ons artikel over deze hike delen we onze ervaring. 

Tip: ik zou een lekker ontbijtje inpakken, zwemkleding inpakken en deze hike om 08 uur ’s ochtends maken. Er zijn dan waarschijnlijk nog geen andere mensen op de trail. Je kunt dan helemaal alleen genieten van deze mooie watervallen! 😍 Even zwemmen in het water en dan genieten van het lekkere ontbijtje wat je hebt meegenomen.

hike naar 4 watervallen sao miguel
© De-azoren.nl
cascata da gruto Trilho do Moinho do Félix
© De-azoren.nl

Hike naar Salto do Cabrito en een waterkracht centrale

Ook deze hike leidt je naar een prachtige waterval: Salto do Cabrio. Wij vinden dit de mooiste waterval op São Miguel. De waterval komt door een diepe kloof en valt een flink aantal meters naar beneden. Onder de waterval kun je zwemmen. Je kunt de waterval ook met de auto bereiken, maar het geeft natuurlijk meer voldoening om er naartoe te wandelen. De hike is ook vrij leuk en afwisselend. Je komt onder andere door een prachtig bos met Japanse Ceder bomen, langs een waterkrachtcentrale en je loopt over een grote groene buis die het water vervoert. Het is een interessant stukje waarbij je over smalle bruggetjes loopt. Deze bruggetjes hangen op grote hoogte, wat het best spannend maakt. Je loopt hierbij door de kloof waar de rivier van de waterval doorheen gaat. 

Wist je dat je hier ook canyoning kan doen? 🤩 Canyoning is een hele avontuurlijke sport, waarbij je een canyon gaat verkennen. Dit betekent eigenlijk dat je door de rivier gaat lopen en de watervallen gaat afdalen als je ze tegenkomt. Er zijn vaak meerdere watervallen, die je op verschillende manieren gaat trotseren. Het kan door middel van tokkelen (ziplinen), abseilen, springen of glijden. Het is écht heel erg leuk om te doen en een hele bijzondere manier om de natuur echt te ervaren en ontdekken. Ook bij deze waterval kun je gaan abseilen. Hier kun je een canyoning avontuur bij Salto do Cabrito boeken 😊

salto do Cabrito
© De-azoren.nl
salto do cabrito wandeling
© De-azoren.nl