Flores | Het bloemeneiland van de Azoren

De Azoren, een Portugese Archipel in de Atlantische Oceaan, bestaat uit 9 verschillende eilanden. Flores is één van de kleinste eilanden, maar wel met prachtige en pure natuur. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de overvloed aan wilde bloemen die er groeien. (Flores betekent bloemen). Voornamelijk de blauwe hortensia’s zijn prachtig 😍 Deze werden vroeger gebruikt als natuurlijke scheiding tussen de verschillende akkers.

Wist je dat: Flores is het meest westelijke eiland van de Azoren, en daarmee dus het einde van Europa 😉 Het dorpje Faja Grande ligt het meest westelijk en is dus het laatste dorpje van Europa.

Leuke dingen om te doen op Flores


flores eiland azoren

Over Flores

Flores telt bijna 4000 inwoners. Santa Cruz das Flores is de hoofdstad. Hier wonen ruim 1500 mensen. Het eiland Flores is 18 kilometer lang en 12 kilometer breed. Hierdoor rij je in slechts drie kwartier van noord naar zuid 😊

Flores werd pas in de 15e eeuw ontdekt. Portugese boeren hebben zich hier gehuisvest, piraten kwamen het eiland plunderen, walvisvaarders lieten hun sporen na en in 1994 zijn de laatste Franse soldaten vertrokken.

Het weer op Flores
De prachtige natuur van Flores komt mede door de regelmatige regenval. Dit zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar is en je kan genieten van de adembenemende omgeving. Hele hete zomers ga je hier niet treffen, in de maanden juli tot en met september wordt het gemiddeld 22 graden. Juni is nog ietsje frisser en in de winter schommelt de temperatuur rond de 16 graden, wat voor Nederlandse begrippen nog vrij goed is. In juli valt er het minste regen en in combinatie met de temperatuur is dit de beste reistijd voor Flores 🙂

De mooiste watervallen op Flores

De meest indrukwekkende waterval van Flores is Cascata do Paco Bacalhau. Deze is ruim 90 meter hoog en het water valt in verschillende etappes naar beneden. Om hier te komen moet je wel een hike afleggen. Je kunt starten vanaf Lagoa Comprida en trail PR03 FLO volgen. De hike is het absoluut waard! Ga je voor de complete ervaring? Onderaan deze spectaculaire waterval kun je ook zwemmen 😍 De waterval is voornamelijk in de wintermaanden erg indrukwekkend. Het zwemmen is dan natuurlijk wel wat minder comfortabel. Er is hier ook regelmatig een regenboog bij de waterval te zien. De regenboog ontstaat meestal aan het einde van de dag.
Tip: je kunt je auto langs deze weg parkeren, en dan een stukje lopen om bij de waterval te komen.
Tip 2: In Fajã Grande zit een Portugees visrestaurantje waar je met uitzicht op de waterval kunt lunchen of dineren. Dit restaurantje heet Papadiamandis. Je kunt hier ook in de oceaan zwemmen. 📍 Rua do Porto, Fajã Grande

Waterval Cascata do Paco Bacalhau Flores
Waterval Cascata do Paco Bacalhau
waterval flores eiland
Waterval Cascata do Paco Bacalhau

Heb je weleens meerdere watervallen naast elkaar gezien? Poco da Ribeira do Ferreiro is the place to be. Je kunt trail PR2 FLO lopen om bij de watervallen te komen. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 1.3 kilometer lopen om heen- en terug te komen. De wandeling is niet moeilijk. Eenmaal aangekomen zie je een immense rotswand waar minimaal 10 watervallen naar beneden storten! Alleen al het enorme geruis van het water is indrukwekkend. Het is net een droom, dit is echt puur natuur 😍 Wanneer je een kleine hike maakt kom je terecht bij nog 7 watervallen die samen in groot meer storten. Een bezoek aan Flores is niet compleet wanneer je dit watervalwalhalla hebt gemist 😜  

Kan je geen genoeg krijgen van alle watervallen? Dan hebben we er nog een aantal voor je in petto. Zo is de Ribeira Grande, Ribeira da Cruz en Ribeira do Fundão ook een bezoek waard, net zoals de Alagoa, José Fraga en Ribeira do Cão.

Zwemmen in natuurlijke zwembaden op Flores

Een van de meest bijzondere activiteiten op Flores is zwemmen in een natuurlijk zwembad, vlakbij de hoofdstad Santa Cruz das Flores. Deze zwembaden worden “Piscinas naturais de Santa Cruz das Flores” genoemd en zijn gevormd door vulkanische activiteit. Flores heeft niet de prachtige zandstranden waar vele zonaanbidders naar zoeken, maar deze unieke plek is veel beter dan dat!

Het natuurlijke bad is omringd door zwarte rotsen. Dit is oud lava. Het kan pijnlijk zijn om hier over te lopen, dus het is handig om waterschoenen of andere slippers te dragen. Via een trapje kun je vervolgens het water in.

Het water van deze bron is niet heel koud, maar de golven van de oceaan brengen elke keer koud water het bad in. Tegelijkertijd heb je prachtig uitzicht en met geluk zie je Corvo in de verte (zie het filmpje hieronder). Dit is een van de plekken die op ons het meeste indruk heeft gemaakt 😊

Tip: Het water is kristalhelder waardoor je ook vissen en andere onderwaterdiertjes ziet zwemmen. Als je een snorkel met duikbril hebt is het leuk om die mee te nemen 🙂

📍 Je vindt deze “piscinas naturais” op het volgende adres: R. do Boqueirão 9970 in Santa Cruz das Flores. Ze hebben er douches en hokjes waar je je kunt omkleden. Er is ook een restaurantje waar je wat kunt eten en drinken.

Bezoek de hoofdstad Santa Cruz das Flores

De hoofdstad van Flores is Santa Cruz das Flores. Deze stad ligt aan de oostkant van het eiland. Er wonen ruim 1500 mensen en het enige vliegveld van Flores bevindt zich hier. Het vliegveld deelt de stad letterlijk op in 2 delen. Sommige mensen wonen hier dus heel erg dicht bij de landingsbaan. Gelukkig gaan er geen internationale vluchten van- en naar Flores. Er zijn alleen vluchten naar de eilanden São Miguel, Terceira en Faial.

Santa Cruz das Flores is een schilderachtige en charmante stad, met een rijke geschiedenis en cultuur. De azuurblauwe oceaan en de groene bergen maken het nog mooier, maar de smalle straatjes, traditionele huizen en prachtige kerken maakt het wel af.

In Santa Cruz das Flores staat de Matriz-kerk. Deze is gebouwd in de 16e eeuw en heeft een indrukwekkend interieur, vol met mooie fresco’s en beelden. Het is de moeite waard om het voormalige klooster van de Franciscanen te bezoeken, waar nu het Museu das Flores Island Museum is gevestigd. Hier leer je meer over de geschiedenis en cultuur van Flores en de Azoren. In dit museum worden onder andere traditionele ambachten, gereedschappen en kleding getoond die de bevolking door de eeuwen heen weerspiegelen. 

Hiken op Flores – De leukste wandelroutes

Flores is dé plek voor de echte wandelliefhebbers, hike-fanaten en buitenmensen. De regionale regering van de Azoren hebben een heus netwerk van wandelroutes, deze worden goed onderhouden. Soms zijn er zelfs overnachtingsmogelijkheden bij langere routes. Als fervent wandelaar kan je op Flores je hart ophalen.

De hikes worden duidelijk aangegeven met borden of tekens. Elke hike heeft een bepaalde code. Deze vertelt je iets over de hike. Ten eerste worden routes aangegeven met de letters PR of GR. Wil je een relatief korte wandeling maken? PR-routes zijn in principe niet langer dan 6 uur. GR-routes zijn lange routes, vaak langer dan 30 kilometer.

Ook kun je uit dit nummer opmaken of een route circulair is of een lineaire route (met een ander begin-, dan eindpunt). Een circulaire route (een route waarbij het startpunt hetzelfde is als het eindpunt) wordt aangegeven met een C. De hike PRC1TER is dus een rondje. De hike PR7PIC niet.
De laatste drie letters van deze code staan voor het eiland, TER is Terceira, PIC is Pico, FLO is Flores etc.

Hike Fajã Grande – Ponta Delgada (PR01 FLO)

Deze hike duurt gemiddeld zo’n 4,5 uur – enkele tocht. Het is geen rondje, dus je moet ook nog terug. Deze rout is echt voor de gevorderde wandelaars, gezien de forse klimmen en de lengte van 13 kilometer. De wandeling start in het dorp Fajã Grande, langs een klif en vervolgens maak je een redelijke steile klim. Vanaf hier heb je wél prachtig uitzicht! 😍

Hike Lajedo – Fajã Grande (PR02 FLO)

Dit is een wandeling waarin alle elementen van Flores worden gecombineerd. De adembenemende en groene natuur, prachtige uitzichtpunten, verschillende dorpjes en historische punten. De route is 13 kilometer lang. De gemiddelde duur is 3,5 uur en de hoogteverschillen zijn voor een gemiddelde wandelaar prima te doen. Let op, ook deze wandeling is lineair, je moet dus via dezelfde weg terug naar het beginpunt.

Hike Miradouro das Lagoas – Poco do Bacalhau (PR03 FLO)

Voor de diehard-hikers is deze hike een aanrader. Hij is niet lang – slechts 7,3 kilometer – maar er zit een flinke afdaling (en klim, lineaire wandeling) in. Gemiddeld gezien doe je hier 3 uur over, maar dit is dus wel de enkele route. Alleen de start is al prachtig, tussen 2 kratermeren in. Het kan mistig zijn en bij slecht weer zijn delen van de route vaak glibberig en enigszins gevaarlijk. Volg de route goed en je zult een prachtig deel van Flores ontdekken!!! 😊

Hike Fajã de Lopo Vaz (PRC04 FLO)

De start van deze wandelroute is bij Fajã de Lopo Vaz. Wandelend over een deels verhard pad word je omringd met de prachtige natuur van Flores. Bij helder weer zal je zelfs uitzicht hebben op een aantal kleine watervallen. Tijdens de wandeling daal je af in één van de kliffen en loop je langs de oceaan. De zwaarte van de wandeling is gemiddeld, het is een lineaire route – wat betekent dat je dezelfde weg terugneemt. De 3,4 kilometer lange route loop je gemiddeld in 2 uur. 

GR1 – Great Tour of Flores

Wandelen van Santa Cruz das Flores tot Lajedo, de GR1-route duurt 2 dagen en je legt hierbij 47 kilometer af. Voor beginners is dit geen goede optie, maar gemiddelde en gevorderde wandelaars kunnen hier prima vertoeven. Overnachten kan in een lokale accommodatie of op de camping bij Ponta Delgada. Watervallen, uitzichten, de ruige natuur: je ziet het allemaal tijdens deze geweldige hike.

Bezoek de mooiste uitzichtpunten op Flores (miradouro’s)

Bij Miradouro Craveiro Lopes kijk je uit over het stadje Fajãzinha. Vlakbij het meest westelijke stadje van Europa: Fajã Grande. Vanaf dit punt zie je de vallei met groene velden, prachtige witte huisjes en ook de Atlantische Oceaan. Vaak is het mistig, maar eigenlijk maakt dit het beeld compleet. Je kunt bij dit uitzichtpunt makkelijk parkeren. –> Bekijk locatie op Google Maps.

Miradouro da Pedrinha is een uitzichtpunt aan het noorden van Flores. Bij helder weer kan je vanaf de Miradouro da Pedrinha het buureiland Corvo zien. Je hebt vanaf hier ook uitzicht over Ponta Delgada, het meest noordelijk gelegen dorp van Flores. –> Bekijk de locatie op Google Maps.

het eiland corvo vanaf flores
Het eiland Corvo vanaf Flores vanaf Miradouro da Pedrinha

Miradouro Arcos Ribeira Cruz is één van de mooiste uitzichtpunten van Flores. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de watervallen Ribeira da Cruz 😍 Omringd met groen en op de achtergrond de oceaan, wat wil je nog meer? Tip: de watervallen zijn vooral goed zichtbaar nadat het heeft geregend. 
–> Bekijk locatie op Google Maps.

Maak een stop bij de Bordões Rock

Naast de 7 kratermeren zijn er meer opvallende natuurverschijnselen op Flores ontstaan mede door de vulkaanuitbarstingen en lavastromen. Zo ook bij Rocha dos Bordões. Dit is een enorme rots. Als je vanaf een afstand kijkt zie je verschillende verticale strepen, dit zijn kolommen van basalt. Het is een vrij uniek beeld en zeker een bezoek waard.

Bordões Rock flores
Bordões Rock
Rocha dos Bordões

Bezoek de 7 kratermeren van Flores

Midden op het eiland ligt Reserva Florestal Natural do Morro Alto e Pico da Se. Het is een hele mond vol, maar dit natuurgebied is zeker een aanrader. De hoogste berg van Flores – Morro Alto – is hier te vinden en deze is maar liefst 914 (!) hoog. Het is een uitstekende plek om prachtige wandelingen te maken en te genieten van de natuur, want die is hier heel bijzonder. 

Flores heeft in een verre geschiedenis te maken gehad met vulkaanuitbarstingen, waardoor er meerdere kraters zijn ontstaan. Deze kraters zijn later volgelopen met water. In dit natuurgebied liggen 7 kratermeren: Lagao Negra, Funda, Lomba, Branca, Seca, Comprida en Rasa. Vooral Lagao Negra (het zwarte meer) en Comprida zijn indrukwekkend. Deze twee meren liggen vlak naast elkaar, maar ze hebben beide een compleet andere kleur.

Lagao Negra en Comprida flores
Lagao Negra en Comprida

Bezoek een traditionele kaasfabriek op Flores

In het centrum van Santa Cruz das Flores vind je een traditioneel huisje waarin de kleine kaasfabriek Queijaria val de fazenda is gevestigd. Een proeverijtje kan je niet overslaan. Je mag allerlei verschillende soorten kazen proeven, gecombineerd met lokale jam en vers – zelfgemaakt! – brood. Heerlijk, dit is de smaak van Flores!

Voor de sportievelingen: boek een canyoning excursie

Canyoning is een ontzettend gave sport waarbij je de natuur écht ontdekt. Door middel van hiken, zwemmen, abseilen, klimmen en glijden verken je de canyon. Een canyon is een soort kloof die door de erosie van water is ontstaan. In ons artikel over Canyoning delen we er veel meer over. Zeker een aanrader om dit te doen als je wel van een sportief uitje houdt. Je ontdekt de natuur namelijk op een manier zoals je die normaal gesproken nooit zou ontdekken!!

–> Lees hier meer over in ons artikel over canyoning 😊

canyoning azoren sao miguel

Bezoek de voormalige walvisfabriek

Flores kent een vrij rijke en uiteenlopende geschiedenis, waar de walvisjacht een groot deel van uitmaakt. In Lajes do Pico heb je de mogelijkheid om Fábrica da Baleia do Boqueirão te bezoeken. Dit is een voormalige walvisfabriek. Nu vind je hier een museum, waar je meer leert over de walvisvangst. Je vindt hier allerlei voorwerpen en machines die werden gebruikt voor de verwerking van de walvissen. Ook leer je welke producten er allemaal van werden gemaakt. Het idee van het museum is om de geschiedenis niet uit te wissen, maar goed te herinneren en te leren dat we dit nu niet meer willen doen.

Toegang tot het museum kost slechts €1. Je kunt ook een combi-ticket kopen voor dit museum en het museum van de flore en fauna. Dat ligt er vlak naast. Het is leuk om deze musea te bezoeken op een regenachtige dag.

Belangrijk! Dit gaat over de geschiedenis van de walvisvangst, tegenwoordig worden walvissen overal in de Azoren goed beschermd 😊

flores walvismuseum azoren
flores walvismuseum azoren

Maak een boottocht naar Corvo langs vulkanische grotten

Corvo is het buureiland van Flores. Het is het kleinste eiland van de Azoren. Je kunt er met de veerboot heen, maar het is veel leuker om met een speedboot heen te gaan. Er zijn verschillende excursies die per boot worden aangeboden. Met dit bootje vaar je namelijk ook rondom het eiland Flores. Hier kom je dingen tegen die je anders nooit zou zien: mooie watervallen en interessante vulkanische grotten! Deze zijn alleen via de zee bereikbaar. Tijdens je boottocht naar Corvo is de kans trouwens heel groot dat je dolfijnen ziet! –> Hier kun je een boottocht boeken.

Auto huren op Flores

Flores is niet een groot eiland en hoewel er openbaar vervoer is, is het toch handig om een auto te huren. Het aanbod van openbaar vervoer is vaak redelijk beperkt en taxi’s zijn vrij prijzig. Het is verstandig om vooraf onderzoek te doen naar een huurauto. Lees ons artikel over het huren van een auto op de Azoren. En ons artikel over eilandhoppen. In deze artikelen delen we hoe je een auto huurt en wat je het beste kunt doen als je meerdere eilanden gaat bezoeken.

Veelgestelde vragen

Hoeveel dagen raden jullie aan om op het eiland Flores te blijven?

Flores is niet groot, maar heeft wel van alles te bieden. Met een bezoek van 3 tot 5 dagen aan dit prachtige Portugese eiland kun je heel veel bekijken en zien. Een marge kan fijn zijn omdat het weer wisselvallig kan zijn. Zeker als je echt grote hikes wil maken kan het wel fijn zijn om hier wat langer te blijven. Ben je van plan om te gaan eilandhoppen op de Azoren? Dan kun je je bezoek aan Flores iets inkorten. Met een 2-daags bezoek kun je al veel zien. Zo heb je voldoende de tijd om de hoogtepunten te bekijken én om ook nog de andere eilanden te bezoeken.

Hoe kom je op het eiland Flores?

Rechtstreeks naar Flores vliegen gaat niet, maar dit is makkelijk op te lossen door te vliegen naar São Miguel. Vanaf hier kun je een ‘binnenlandse’ vlucht te pakken. Je landt in de hoofdstad Santa Cruz das Flores. Hier ligt het enige vliegveld van het eiland. Aeroporto das Flores heeft één startbaan van 1 kilometer lang, vanaf hier kan je ook gemakkelijk een vlucht pakken om één van de andere eilanden van de Azoren te bekijken. Eilandhoppen is dan ook goed mogelijk tussen de eilanden. Voornamelijk in de zomermaanden varen er ook verschillende veerdiensten. De ferry naar buureiland Corvo gaat het hele jaar.
Een ferry vanaf het vaste land naar de Azoren bestaat (nog) niet. Het is dan ook niet mogelijk om zelf met de auto de oversteek te maken naar deze eilandengroep.

Kan ik op Flores naar het strand?

Ben je opzoek naar een echte strandvakantie? Dan is Flores niet de bestemming voor jou. Hoewel er een aantal kleine zandstranden zijn, bestaat de kust voornamelijk uit hoge kliffen. Het weer op Flores nodigt ook niet uit tot een zonovergoten vakantie.