De Pico vulkaan beklimmen: een complete gids

Het eiland Pico staat met name bekend vanwege de grote Pico vulkaan. Deze vulkaan is namelijk vanaf het hele eiland te zien. Meestal hangen er wat wolken rondom de top, waardoor het uitzicht op de vulkaan er spectaculair uitziet. Je kunt de Pico vulkaan ook beklimmen. Het is een hike van in totaal 7 kilometer met meer dan 1000 hoogtemeters! De hele klim is ongelooflijk indrukwekkend en absoluut de moeite waard. Als je er fit genoeg voor bent kun je Pico eigenlijk niet verlaten zonder de klim gemaakt te hebben 😜 Maar wij kunnen ons voorstellen dat het wat spannend lijkt. Dat vonden wij eerst ook. In dit artikel delen we onze ervaring én tips, zodat ook jij deze spectaculaire klim kan maken!

Aan dit artikel wordt nog gewerkt, hij is dus nog niet helemaal af. Heb je vragen over de klim naar de top van de Pico vulkaan? Stel je vraag vooral in de reacties onderaan dit artikel 👇🏼😊

De Pico vulkaan beklimmen


pico vulkaan beklimmen
© De-Azoren.nl

Over de Pico vulkaan

De vulkaan van Pico heet in het Portugees Montanha do Pico. De top ligt op 2351 meter boven zeeniveau. Het is de hoogste berg van de Azoren én van Portugal. Best een prestatie dus als je de klim naar de top maakt 🙃 De meest recente uitbarsting van de vulkaan heeft plaatsgevonden in december 1720. Hoewel de vulkaan nog steeds ‘leeft’, is er al een tijd geen significante activiteit geregistreerd. De vulkaan wordt dagelijks goed gemonitord. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij gaat uitbarsten.

Wel zul je op de top een fumarole tegenkomen. Dit is een opening in de vulkaan waar zwavelgassen uitkomen. Je voelt en ruikt het direct. De lucht is namelijk lekker warm en ruikt naar zwavel. Veel mensen vinden dit stinken omdat zwavel naar rotte eieren ruikt.

Voorbereidingen voor het beklimmen van de Pico vulkaan

Per dag mogen er maximaal 160 mensen naar boven. Je kunt een plekje reserveren. Dat kan hier. Een dag van tevoren kun je hier niet meer reserveren. Maar maak je geen zorgen. Dat betekent niet dat er geen plekken meer zijn. Je kunt gewoon naar ‘Casa da Montanha’ gaan. Dit is het huisje waar je je moet registreren om de klim te maken. Hier wordt ook bijgehouden hoeveel mensen er naar boven gaan en weer terug komen. Meestal kun je de klim maken zonder reservering.
De mensen hier gaven aan dat ze eigenlijk nooit mensen teleur hoeven te stellen doordat er niet genoeg capaciteit is. Maar in het hoogseizoen kan het zijn dat je wel een paar uur moet wachten voordat er weer capaciteit is om te starten. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids te gaan. Gidsen krijgen voorrang, waardoor je dus sowieso naar boven kunt.

Je kunt ook in de krater blijven slapen, maar daar zijn slechts 32 plekken. Als je dit wil moet je dit écht reserveren. Er zijn nog veel andere leuke hotels op Pico!

Verder kan het slim zijn om ’trekking poles’ aan te schaffen of te lenen als je die niet hebt. Als je met een gids naar boven gaat krijg je ze van je gids. Als je zonder gids gaat moet je ze zelf meenemen, want je kunt ze daar niet huren. Het kan ook zonder trekking poles, maar wij vonden het heel erg fijn om ze te hebben.

De kosten voor de trail

De Pico vulkaan beklimmen is niet gratis. De reden dat je hier voor betaalt is vanwege de veiligheid. Er staat altijd een team klaar om je van de berg op te halen op het moment dat je zelf niet meer naar beneden kan. Dit kan per brancard of per helicopter. Wij hebben zelf gezien dat iemand met de brancard naar beneden werd getild. Deze dame raakte bijna op de top(!) geblesseerd. Een rescue team van 6 mensen kan in dat geval binnen 1 uur en 20 minuten naar boven klimmen. Vervolgens tilden ze haar op een brancard naar beneden. Ongekend.

Maar de kosten die je betaalt zijn dus een soort verzekering voor als je geblesseerd raakt en je gered moet worden. Als je op de trail hulp nodig hebt is het gratis. Als je van de trail af gaat en hulp nodig hebt betaal je daar €1400 voor.

De klim duurt in totaal zo’n 6 tot 8 uur. Ze zeggen: 3 uur naar boven klimmen en 4 uur afdalen. Wij deden er 6 uur en 45 minuten over, maar het verschilt natuurlijk voor iedereen. Neem je tijd. Veiligheid boven alles 🙂

De kosten voor het beklimmen van de vulkaan

De trail naar de top bestaat eigenlijk uit 2 delen: de trail naar de krater en de beklimming van Piquinho. Dit is een top die je kunt beklimmen na het bereiken van de krater. Dat is dus het échte hoogste punt van de vulkaan.

In ons geval waren de kosten als volgt:
€15 per persoon om naar de krater te klimmen
€10 per persoon extra om ook naar de top van Piquinho
Deze kosten kunnen natuurlijk veranderen.

Niet iedereen beklimt de absolute top van Piquinho. Maar heel eerlijk, als je al bij de krater bent is het laatste stukje nog maar 30 minuten verder. Je bent dan zó close! Ja, het laatste stuk is steil, maar niet onoverkomelijk. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Alleen als je hoogtevrees hebt of het fysiek niet aan kunt zou ik het niet doen. In alle andere gevallen is het een grote aanrader om daadwerkelijk dat hoogste punt te bereiken! 🤩

Pico vulkaan beklimmen: de trail (onze ervaring)

Wij waren eigenlijk helemaal niet van plan om naar de top te klimmen. Sterker nog, we wilden ook niet naar de krater klimmen 😜 Ons plan was om 1.5 uur naar boven te klimmen en dan weer naar beneden te gaan. Dat had voornamelijk te maken met een knieblessure van Johan en we hadden een paar dagen later een trailrun op de planning staan.

De GPS tracker

Met dit plan in gedachten gingen we naar Casa da Montanha. Hier worden eerst je schoenen gecheckt. Als je geen goede schoenen hebt mag je de klim niet maken. Gelukkig kwamen wij met onze trailschoenen door de check heen. Vervolgens vul je een formulier in met je persoonlijke gegevens. Ze willen graag weten met wie ze contact op kunnen nemen op het moment dat er iets gebeurt. Op de terugweg check je ook weer uit in Casa da Montanha. Dan weten ze dat je veilig terug bent 😊

Daarna krijg je uitleg over de hike en je krijgt een GPS tracker. Op deze manier weten ze je altijd te vinden als je hulp nodig hebt. Deze GPS tracker heeft ook een soort telefoon. Je kunt naar Casa da Montanha bellen in geval van nood. Zij kunnen jou ook bereiken. Ook heb je op de hele vulkaan 4G, zelfs op de top. Dus maak je geen zorgen, je kunt altijd iemand bereiken 🙂

de GPS tracker voor het beklimmen van de Pico vulkaan
De GPS tracker © De-Azoren.nl

De eerste meters

Wij kwamen al zeer snel mensen tegen die aan het afdalen waren. Zij hadden de top al bereikt. “It’s absolutely worth it”, zeiden ze. Ik probeerde een beetje in te schatten hoe fit ze nog waren om te bepalen hoe pittig de hike zou worden. Ze oogden nog redelijk fit, maar je zag ook wat mensen die er wat meer doorheen zaten. Veel mensen zagen er wel echt professioneel uit met echte hike kleding, bergschoenen en trekking poles. Ook zijn veel mensen goed beschermd tegen de zon.

De zon is erg fel op de Pico vulkaan. “It’s good for the grapes, but not for your skin“, zei een van de mannen nog in Casa da Montanha. Wij hadden ons 3 keer ingesmeerd met zonnebrand en een pet op, maar alsnog was ik behoorlijk verbrand in m’n gezicht. Bescherm je dus écht goed tegen de zon, zeker in de zomermaanden!

47 paaltjes

Om de zoveel meter staat een paaltje met een nummer. In totaal zijn er 47 paaltjes. Dat werkt erg motiverend. Je telt echt op naar de top. Aan het begin van de route staan de paaltjes wat verder uit elkaar. Hoe dichter je bij de top komt, hoe dichter bij elkaar de paaltjes staan. De paaltjes zijn soms ook een fijne plek om even pauze te nemen en een foto te maken.

Boven de wolken

Het uitzicht bij paaltje 33 vond ik het meest spectaculair. Hier waren wij namelijk boven de wolken! 😍 Dit verschilt natuurlijk per dag, afhankelijk van het weer. Hier hebben wij even lekker pauze genomen.

pico vulkaan Uitzicht vanaf paaltje 33
Uitzicht vanaf paaltje 33 © De-Azoren.nl
Hike pico vulkaan
© De-Azoren.nl

De krater van de Pico vulkaan

Pas vanaf paaltje 46 heb je zicht op de échte top. Dan weet je waar je heen gaat. Nog een paar stappen verder en je staat bij de krater. Het zicht op de krater met de gigantisch steile top op de achtergrond is zeer indrukwekkend. Hier kregen we al echt het ‘we hebben het gehaald’ gevoel 😊

De krater van de Pico vulkaan
De krater van de Pico vulkaan © De-Azoren.nl
De echte top van Piquinho
De échte top van Piquinho © De-Azoren.nl

Het bereiken van de top

Echt vlák voor het bereiken van de top voel- en ruik je ineens de zwaveldampen. Dan besef je je dat deze vulkaan slapend is, maar nog wel degelijk activiteit vertoont. De zwaveldampen zijn lekker warm en je hebt de neiging om er even lekker te blijven zitten 😜 Maar niet iedereen vindt de geur van zwavel lekker.
Vanaf hier is het echt nog een paar stappen tot de daadwerkelijke top.

Het gevoel van het bereiken van de top na een hike van meer dan 3 uur is onbeschrijfelijk. Het uitzicht is het absoluut waard. Als het helder is kun je meerdere eilanden van de Azoren zien, maar met name Faial is mooi in zicht. Daarnaast kijk je uit over de wolken 😍

pico vulkaan beklimmen
© De-Azoren.nl
pico vulkaan beklimmen top
© De-Azoren.nl

Wist je dat je op het eiland Pico ook heel goed dolfijnen en walvissen kunt spotten? 🐬🙂

Pico vulkaan beklimmen met gids?

👉 Hier kun je de hike met gids boeken

Powered by GetYourGuide

Blijven slapen in de krater

Veelgestelde vragen

Moet je op een bepaald tijdstip beginnen?

Nee, je mag beginnen wanneer je wil. De reservering tijdsloten geven je het idee dat je alleen om 08.00 uur en 12.00 uur kunt beginnen, maar dat is dus niet zo. Je kunt gewoon naar Casa da Montanha gaan op het moment dat jij er klaar voor bent. Hou er wel rekening mee dat de hike 6-8 uur duurt. Je wil het liefst wel voor zonsondergang terug zijn. Én in de zomermaanden kan het fijn zijn om vroeg te beginnen zodat je niet de hele trail in de felle zon loopt.

Welke schoenen heb ik nodig?

In principe voldoen hardloopschoenen/sportschoenen. Het is fijn als je schoenen voldoende grip hebben. Veel mensen lopen op echte wandelschoenen/bergschoenen. Als je zwakke enkels hebt wil je eigenlijk wel dat je enkels ondersteund worden. Wij liepen deze klim op trailschoenen. Dat zijn eigenlijk hardloopschoenen, maar dan met extra grip. Ze checken je schoenen voordat je gaat. Met ‘gewone’ schoenen kom je niet door deze check heen.

Wat moet ik meenemen aan eten en drinken?

In ieder geval voldoende water! Neem per persoon een liter water mee.
Verder kan het fijn zijn om voldoende koolhydraten mee te hebben. Je spieren hebben immers voldoende energie nodig en die halen ze uit koolhydraten. Wij hadden havermout meegenomen met wat blauwe bessen en noten en zaden. Maar je kunt natuurlijk ook broodjes en bananen meenemen. Verder is het lekker om wat zoets mee te nemen zoals chocola, om jezelf toch een beetje te belonen voor de zware klim die je maakt 😜
Let erop dat je geen afval in de natuur gooit! Als je een banaan meeneemt, neem dan ook een zakje mee om de schil weer in terug te doen voordat je hem in je tas doet.

Mag je de hike altijd doen, of mag je soms vanwege weersomstandigheden niet naar boven?

Mag je de Pico vulkaan ook in de winter beklimmen?

Ja, je kunt en mag de Pico vulkaan ook in de winter beklimmen. Maar we raden je sterk aan om dit onder begeleiding van een gids te doen. Op de top van de Pico vulkaan ligt in de winter sneeuw. Zeker de afdaling is dan erg technisch. Je hebt dan stijgijzers en ijsbijlen nodig. Denk er dus goed over na of je dit wil en aankunt, maar als je het gaat doen is het ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring 😊 In de winter kun je niet in de krater overnachten, dit kan alleen in de zomer.