Openbaar vervoer op de Azoren

Als je de Azoren gaat bezoeken kun je op verschillende manieren over de eilanden reizen. Heel eerlijk, het beste kun je een eigen auto huren op de Azoren. 😉
Wil- of kan je geen gebruik maken van een huurauto? Dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer op de Azoren. Het openbaar vervoer bestaat uit bussen, ferry’s en vliegtuigen tussen de eilanden. Er zijn geen trams of treinen. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt 🙂

Openbaar vervoer op de Azoren

Reizen met de openbare bus

Op alle eilanden, behalve Corvo, zijn openbare busverbindingen. Met name op Sao Miguel, Terceira en Pico zijn de busverbindingen redelijk goed.
Maar, met de bus kom je vaak niet op de mooie, toeristische plekken die je wil zien. De bus rijdt voornamelijk van stadje naar stadje. Je zal dus ook vaak behoorlijke stukken moeten lopen als je gebruik wil maken van het openbaar vervoer.

Tip: op Terceira is er een super fijn hostel te boeken waar je perfect kunt verblijven als je geen huurauto hebt en met de veerboot of het vliegtuig aankomt op Terceira. Er stopt ook een bus vlak voor de voordeur. Je kunt op een slaapzaal slapen, maar dat hoeft niet. Ze hebben ook privékamers. Doordat je hier veel reizigers tegenkomt kun je vaak ook samen wat regelen qua vervoer. Lees er meer over in ons artikel met hotels op Terceira.

Openbaar vervoer op São Miguel

São Miguel is opgedeeld in drie delen. Er zijn 3 buslijnen: een groene lijn, een zwarte lijn en een rode lijn. Elke lijn gaat naar een ander deel van het eiland.

De groene lijn gaat van Ponta Delgada naar onder andere Ribeira Grande, Rabo de Peixe, Mala, Furnas, Salga en Nordeste. Deze buslijn rijdt dus naar het noord-oosten van São Miguel. Deze bus kun je gebruiken om naar het vulkanische stadje Furnas te gaan 😊 Hier vind je veel vulkanische activiteit en de thermische waterbronnen in het Park Terra Nostra en Poça da Dona Beija. Allebei zeer aan te raden!!

De zwarte lijn vertrekt vanaf Ponta Delgada en gaat naar onder andere Sete Cidades, Mosteiros, Ramal Mosteiros, João Bom, Fenais da Lux, Capelas, Santo António en Relva. Hij rijdt dus vooral naar het noord-westen van São Miguel.
Deze kun je dus pakken als je het bekende uitzichtpunt van Sete Cidades wil bekijken. Hou er wel rekening mee dat de bus dus naar het stadje rijdt. Vanaf hier moet je zelf naar het uitzichtpunt lopen. Tip: je kunt ook liften. Er zijn meerdere toeristen die een huurauto hebben en je misschien wel mee willen nemen 😊

De rode lijn vertrekt ook vanuit Ponta Delgada. Vervolgens rijdt de bus naar Fajã de Baixo, Fajã de Cima, Lagoa, Vila Franca do Campo, Povoação, Ribeira Quente, Ribeira Chã en Aqua Retorta. De rode lijn rijdt voornamelijk langs het zuidelijke deel van São Miguel.

Voor elk deel van het eiland vertrekken er dagelijks twee of drie bussen. Er zijn drie dingen nodig om succesvol met de bus te reizen: geduld, bereidheid om de natuur zonder haast te bewonderen en een schema bij de hand 😜 Hieronder zie je de busschema’s voor São Miguel. Je kunt op de afbeeldingen klikken om ze te vergroten. Hou er rekening mee dat de tijden kunnen veranderen. Maar je kunt dan in ieder geval zien wat te opties zijn 🙂

De belangrijkste bushalte voor elke bestemming op het eiland bevindt zich aan de boulevard van Ponta Delgada. Prijzen per rit kosten tussen de €2 tot €4. Het openbaar vervoer is dus niet duur en kan een stuk goedkoper zijn dan een huurauto. Dat is dan weer een groot voordeel. Een ticket kun je gewoon bij de chauffeur kopen 🙂 Ga je met de bus reizen? Geef een duidelijk teken dat je mee wil rijden, anders stopt de bus niet.

bustijden sao miguel bus openbaar vervoer
bustijden sao miguel bus openbaar vervoer
bustijden sao miguel bus openbaar vervoer

Op de overige eilanden zijn de busverbindingen helemaal niet op de toerist afgestemd. Bepaalde verbindingen zijn slechts enkele keren per dag beschikbaar en in het weekend vaak helemaal niet. Hier ben je dus echt aangewezen op een huurauto. Overigens is een huurauto voor de eilanden Sao Miguel, Terceira en Pico ook de beste optie.

Bustours, aanrader!

Kan of wil je niet met een huurauto reizen en is de bus niet handig genoeg? Dan is een bustour je beste optie. Bustours zijn hartstikke leuk én goed georganiseerd. Het is dus een ideaal alternatief. Je wordt wel opgehaald in Ponta Delgada. Dus het is verstandig om hier ook je hotel te boeken. Er zijn verschillende bustours:

Bustour naar Sete Cidades

Deze bustour gaat naar het mooiste uitzicht van de Azoren: Sete Cidades! 😍 Je wordt opgehaald bij je hotel of accomodatie in Ponta Delgada. Je begint je bus tour bij een ananasplantage, dat is wel erg leuk. Je mag ook in de kassen kijken waar de ananassen gekweekt worden. Daarna ga je naar het Lagoa do Canário, dit wordt ook wel het ‘Snapchat-meer genoemd omdat de vorm erg lijkt op het logo van Snapchat.
Dit meer ligt vlakbij het mooiste uitzichtpunt Sete Cidades. Ook kom je nog langs het uitzichtpunt waar je duidelijk kunt zien dat Sete Cidades 2 meren heeft. De ene is groen en de ander is blauw.

🎟️ –> Boek hier je bustour

sete cidades uitzicht azoren
Het prachtige uitzicht bij Sete Cidades!

Bustour naar Furnas

Met deze tour word je opgehaald bij je hotel, hostel of Airbnb in Ponta Delgada. Daarna ga je met de bus naar Furnas toe 🙂
Het is echt een leuke tour, want ze pakken 3 highlights van Furnas mee én het vindt rond zonsondergang plaats!
– Je gaat naar de thermische waterbronnen van Poça da Dona Beija
– Je krijgt traditionele Cozido te eten. Dit is een stoofpotje wat in de vulkanische bronnen van Furnas wordt bereidt.
– Je wandelt door het geothermische park “Caldeiras Das Furnas“. Hier kun je gewoon tussen de geisers en waterbronnen doorlopen! Dat is heel indrukwekkend. 

🎟️ –> Boek hier je bustour naar Furnas

Poça da Dona Beija in Furnas.
Poça da Dona Beija © De-azoren.nl
warmwaterbronnen Furnas
Vulkanische activiteit in Furnas © De-azoren.nl

Openbaar vervoer naar andere eilanden

Om naar meerdere eilanden te reizen kun je gebruik maken van de openbare ferry’s tussen de eilanden van de Azoren 😊
Je kunt ook gebruik maken van kleine vliegtuigen tussen de eilanden om te eilandhoppen.

Tip: bestel alvast je tickets