Canyoning op São Miguel | Tips + onze ervaring

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en heeft een opmerkelijke geografie, variërend van weelderige bossen tot vulkanische kraters en meren. Het eiland heeft een bergachtig terrein met ruige kustlijnen en steile hellingen die diepe ravijnen hebben gecreëerd. Dit maakt São Miguel perfect voor canyoning. Canyoning is een vrij fysieke activiteit, maar het is zó gaaf!! 😍

Tijdens de tocht kom je langs watervallen, natuurlijke glijbanen en kristalheldere waterpoelen, waardoor je volledig omringd wordt door de prachtige natuur. Je komt op plekjes waar je normaal gesproken nooit zou komen. Dat maakt canyoning een ideale manier om de natuur geheimen van Sao Miguel te ontdekken. Het kan gedaan worden door zowel beginners als gevorderden. Maar wat is canyoning precies? En waarom is het zo gaaf om te doen? In dit artikel delen we er alles over! 😊

🎟️ Tickets voor canyoning –> Boek hier
Als er geen tickets meer beschikbaar zijn op de datum dat jij wil kun je ook hier boeken. Je kunt dit het beste vroeg vooruit boeken, zodat je verzekerd bent van een plekje.

Tip: je kunt ook canyoning doen in de gave canyon van de Salto do Cabrito waterval. Het is een van de mooiste watervallen op São Miguel 😍 Aanrader!!

Canyoning


canyoning
Achter ons zie je een groepje abseilen © De-Azoren.nl

Wat is canyoning?

Canyoning is een avontuurlijke sport waarbij je door een kloof of canyon loopt. Een canyon is een nauwe, diepe kloof met steile rotswanden. Het wordt gevormd door de erosie van water over een lange periode. Canyons kunnen zich bevinden in woestijnen, bergen en zelfs onder water. Ze worden vaak gevormd door rivieren die door zachte gesteentelagen snijden. Daardoor wordt het gesteente weg gespoeld waardoor de canyon zich langzaam uitdiept. Sommige canyons zijn slechts enkele meters breed, terwijl andere tientallen kilometers lang kunnen zijn en honderden meters diep.

Het ‘lopen’ door een canyon gaat niet zomaar. Tijdens canyoning overwin je verschillende natuurlijk obstakels zoals watervallen, rotsen, stroomversnellingen en natuurlijke glijbanen. Dit doe je door te wandelen, klimmen, abseilen, zwemmen en springen. Het is een geweldige manier om de natuur te ontdekken en tegelijkertijd je grenzen te verleggen.

Wist je dat: São Miguel een van de weinige plaatsen in Europa is waar je kan canyoning kunt beoefenen in een tropische omgeving?🌴

De canyons op São Miguel variëren in moeilijkheidsgraad en hebben vaak kenmerken zoals watervallen, stroomversnellingen, rotspoelen en steile wanden. Door de variatie in moeilijkheidsgraad kan dit gedaan worden door zowel beginners als gevorderden. De meer uitdagende canyons vereisen meer ervaring en fysieke conditie, en daarom is het belangrijk om altijd met een ervaren gids op pad te gaan.

Een aantal populaire canyons op São Miguel zijn Ribeira dos Caldeirões, Salto do Cabrito en Ribeira Funda.

canyoning azoren sao miguel
canyoning azoren sao miguel

Canyoning op São Miguel

Ribeira dos Caldeirões is een van de meest bekende en populaire canyons op São Miguel. Het ligt in het noordoosten van het eiland en maakt deel uit van het natuurpark Ribeira dos Caldeirões. Dit park is echt prachtig en staat ook bekend om de overvloedige flora en fauna en spectaculaire landschappen 😍

De canyon heeft diepe ravijnen, watervallen, rotspoelen en steile wanden. Het is een vrij een uitdagende omgeving is voor canyoning, maar wees gerust als dit je eerste keer is 😜 Het is namelijk ook geschikt voor beginners en de moeilijkheidsgraad kan heel makkelijk worden aangepast.

Een van de hoogtepunten van canyoning in Ribeira dos Caldeirões is de spectaculaire waterval die je tegenkomt tijdens de afdaling! Deze waterval heeft een hoogte van maar liefst 30 meter!

Langs het pad van de rivier met watervallen waren veel mensen aan het hiken. Iedereen bleef even staan om te kijken wat we aan het doen waren. Ze vonden het heel interessant. Soms gingen ze ook klappen als we een gave sprong hadden gemaakt 😊

canyoning op sao miguel
Canyoning op São Miguel © De-Azoren.nl

Tickets

Durf jij de uitdaging aan te gaan? Heel gaaf! Tickets voor canyoning op São Miguel kun je hier boeken.
Je gaat altijd met een ervaren gids op pad. Het duurt in totaal ongeveer 3 uur. Dit is natuurlijk inclusief het aandoen van de juiste uitrusting en uitleg over de technieken etc.
Canyoning met een gids kost €60 per persoon. Voor kinderen is een goedkoper ticket van €30.

🎟️ Tickets voor canyoning –> Boek hier
Als er geen tickets meer beschikbaar zijn op de datum dat jij wil kun je ook hier boeken.

📍 Het startpunt van de excursie is bij Picos de Aventura in Ribeira dos Caldeirões.
Je kunt er het beste heen navigeren met Google Maps. Zorg ervoor dat je op tijd bent. Er is daar een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren. De gids kun je herkennen aan een shirt met Picos de Aventura erop.

canyoning sao miguel azoren

Wat kun je verwachten tijdens canyoning?

De canyoning-ervaring op São Miguel is echt een bijzondere ervaring. Dat komt door de ontzettend mooie natuur die je hier hebt. Zoals ik al eerder in dit artikel noemde is Sao Miguel een van de weinige plaatsen in Europa waar je kan canyoning kunt beoefenen in een tropische omgeving 🌺

Canyoning bevat verschillende onderdelen:
Abseilen: dit betekent dat je van grote hoogte naar beneden gaat. Je komt hierbij vaak langs watervallen en rotswanden 😉
Zwemmen: soms zul je ook een stukje moeten zwemmen. Er zijn vaak rotspoelen en natuurlijke ‘zwembaden’.
Springen: soms ga je niet abseilen, maar spring je naar beneden. Dit wordt gedaan als de hoogte niet te groot is en de poel met water beneden diep genoeg is.
Glijden: dit is het aller leukste! 😀 In veel routes zijn natuurlijke glijbanen te vinden. Deze zijn gecreëerd door de stroming van het water.
Ziplinen (naar beneden als een soort tokkelbaan).

Sommige dingen zijn echt spannend, maar dit geeft een enorme adrenaline boost op het moment dat je het overwonnen hebt! Je gids kent de canyons op z’n duimpje en zal er voor zorgen dat je veiligheid overal gegarandeerd is 😊

Onze ervaring

Nadat we kennis hadden gemaakt met onze gidsen gingen we op pad. Eerst loop je een stuk langs de rivier met watervallen. Je gaat namelijk naar een hoger deel van de rivier. Tijdens het canyoning ga je dan via de rivier naar beneden. Halverwege krijgen we wat uitleg van de gids. Dan is het tijd voor de eerste actie 😊

De eerste actie was ziplinen! Gelijk een goede binnenkomer haha, je moet je gelijk overgeven aan de gids en het touw waarmee je naar beneden glijdt. Maar het was super vet!! De eerste angstkriebels zijn overwonnen. Ook maken we hier onze eerste sprong in het water. Het is van een rots, ongeveer 1 meter boven het water. Hierdoor kunnen we even wennen aan het springen. Ik vind het springen nu al eng en weet dat ik niet van hogere rotsen wil springen. Stiekem hoop ik dat dat ook niet hoeft.

ziplinen
Ziplinen © De-Azoren.nl

Vervolgens gaan we verder. De volgende waterval gaan we abseilen. Dit vinden we het allerleukste 🤩 Via een touw zak je langzaam naar beneden. Met je benen steun je tegen de muur achter de waterval. Met je dominante hand hou je controle over de snelheid. Dit doe je helemaal zelf, maar een van de gidsen staat beneden. Hij houdt je in de gaten en kan je direct controleren als je zelf het touw loslaat. Zo ben je dus altijd veilig.

Soms krijg je wat water in je gezicht van de waterval. Het is een geweldig gevoel en het uitzicht is fenomenaal!! Wie kan zeggen dat hij/zij is afgedaald via een waterval?! 😊 Deze waterval was 14 meter hoog! Heel gaaf!

canyoning op de azoren
© De-Azoren.nl
Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões
© De-Azoren.nl

Ook wandel je soms een stukje. Dit alleen al is heel leuk om te doen. Je klimt en klautert door de rivier en de stenen die je tegenkomt. Je moet soms goed opletten waar je je voeten neerzet. Ook moet je af en toe een klein stukje zwemmen. Vervolgens komen we bij een waterval waar we vanaf gaan springen. Het is ongeveer 4 meter hoog. Ik durf echt niet te springen. Johan gaat eerst. De gidsen juichen en klappen. Nu motiveren ze mij om ook te gaan. Ik laat weten dat ik niet durf. Gelijk is de gids super lief en zegt hij dat het niet hoeft. Hij hangt een touw op zodat ik van de waterval kan abseilen. Dit voelt heel veilig en rustig.

Stukje lopen door de rivier
Stukje lopen door de rivier © De-Azoren.nl
springen
Springen vanaf de rotsen in het heldere water © De-Azoren.nl

Op deze manier gaan we meerdere watervallen te lijf. Het is een hele leuke ervaring. In totaal duurde het ongeveer 4 uur. De tijd vloog voorbij! Wij hadden het geluk dat we een privétour hadden. We waren samen met de twee gidsen. Dit was toevallig het geval, er had niemand anders geboekt 🙂

naar beneden glijden
Deze waterval gingen we glijdend naar beneden © De-Azoren.nl

Canyoning niveaus: de verschillen

Canyoning kan dus op verschillende niveaus gedaan worden, maar op welke manier verschilt een canyoning route voor gevorderden van een route voor beginners?

Een beginner route voor canyoning is over het algemeen minder technisch en minder uitdagend dan een gevorderden route. Als je nooit eerder canyoning hebt gedaan moet je namelijk ook nog kennismaken met het zekeren en andere veiligheidsaspecten. Je zal dus niet over grote hoogtes abseilen of van grote hoogtes springen. In plaats daarvan zul je meer bezig zijn met wandelen, zwemmen, glijden en kleine sprongen maken in het water.
De route die wij hebben gedaan is goed te doen voor een eerste keer 😊
🎟️ Dit is de tour die wij hebben gedaan –> Boek hier
Als er geen tickets meer beschikbaar zijn op de datum dat jij wil kun je ook hier boeken.

canyoning
© De-Azoren.nl

De routes voor gevorderden zijn daarnaast over het algemeen fysiek veeleisender. Er kan aanzienlijk meer geklommen, gesprongen en abgeseild worden. De afstanden zijn bovendien langer. Dit vraagt om meer uithoudingsvermogen en fysieke kracht. Qua technische aspecten zul je tijdens een gevorderde route meer bezig zijn met abseilen over grotere hoogtes en het navigeren door nauwere en donkerdere delen van de canyon. Ook zijn de watervallen hoger en de waterpoelen dieper. Dit vereist soms meer vaardigheid en kennis omdat er minder begeleiding aanwezig is. Denk er goed over na welk niveau van canyoning het beste bij jou past.

Uitrusting

Bij canyoning is het belangrijk om de juiste uitrusting te dragen. De juiste uitrusting zorgt er namelijk voor dat je veiligheid gewaarborgd wordt. Tijdens canyoning in Ribeira dos Caldeirões op São Miguel krijg je verschillende uitrustingen.
Je krijgt bijvoorbeeld een helm om je hoofd te beschermen. Je krijgt ook een harnas zodat je je vast kunt maken aan de touwen. Dit doe je bijvoorbeeld als je een afdaling gaat doen. Ook krijg je een wetsuit om je warm te houden in het koude water. Op de Azoren is dit geen overbodige luxe. Daarnaast beschermt een wetsuit je tegen schaafwonden. Als laatst krijg je speciale canyoning schoenen. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze grip bieden op rotsachtige oppervlakken en natte ondergronden.

Met de juiste uitrusting kun je je volledig concentreren op het genieten en het ontdekken van de prachtige canyons van Sao Miguel 😊

Dus, denk je dat Canyoning echt wat voor jou is? Hier kun je een canyoning excursie boeken 😊
Als er geen tickets meer beschikbaar zijn op de datum dat jij wil kun je ook hier boeken.

canyoning op sao miguel
© De-Azoren.nl

Veelgestelde vragen

Wat als ik niet naar beneden durf te springen?

Geen probleem! Johan sprong van alle rotsen af, maar ik durfde ook niet altijd te springen. Als je niet durft te springen kun je naar beneden abseilen. Dit hoef je niet eens zelf te doen, zij kunnen het ook doen voor je (je hangt dan gewoon aan het touw en zij begeleiden je naar beneden). Ook kun je op sommige plekken via een pad nog naar beneden lopen. De hoogste sprong (7 meter) was bij ons helemaal aan het einde. Die hoef je niet te doen als je die niet wil doen 🙂

Moet je veel stukken zwemmen?

Nee, je hoeft helemaal niet veel te zwemmen. Bijna niets eigenlijk. Alleen als je van een waterval afspringt moet je soms een stukje zwemmen om weer bij een punt te komen waar je kunt staan, maar vaak ben je al weer super snel bij een ondiep stuk waar je kunt staan.

Wat moet ik zelf meenemen?

Het enige wat je mee moet nemen is badkleding. Je draagt namelijk badkleding onder je wetsuit. Je krijgt schoenen van de organisatie. Ook is het handig om een handdoek mee te nemen.

Kan ik me daar makkelijk omkleden?

Als je canyoning gaat doen waar wij het hebben gedaan (Ribeira dos Caldeirões), kun je je omkleden in de toiletten bij het park. Er is een groot invaliden toilet waar je gebruik van kan maken, daar heb je wat meer ruimte. Er is geen douche aanwezig, maar het water is super helder en schoon, dus je bent niet echt vies na het canyoning.

Is canyoning veilig?

Ja, canyoning is heel veilig. Je gaat altijd met 2 gidsen op pad. Er staat altijd iemand boven aan de waterval en iemand beneden. Ze zijn super goed getraind en hebben examens moeten doen om dit werk te mogen doen. Ze hebben veel ervaring en alles wordt dubbel gecheckt. Je wordt ook altijd gezekerd. Je kan niet zomaar van de waterval naar beneden vallen. Ook krijg je hele duidelijke uitleg. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Worden er altijd foto’s gemaakt?

Zeker, de gidsen hebben een GoPro waarmee ze foto’s en filmpjes maken. Die krijg je achteraf via WeTransfer gemaild 😊 Wij hadden ook zelf een GoPro mee, waardoor we ook beelden vanuit ons perspectief hebben. Die combinatie is leuk.