Canyoning op São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en heeft een opmerkelijke geografie, variërend van weelderige bossen tot vulkanische kraters en meren. Het eiland heeft een bergachtig terrein met ruige kustlijnen en steile hellingen die diepe ravijnen hebben gecreëerd. Dit maakt São Miguel perfect voor canyoning. Canyoning is een vrij fysieke activiteit, maar het is zó gaaf!! 😍

Tijdens de tocht kom je langs watervallen, natuurlijke glijbanen en kristalheldere waterpoelen, waardoor je volledig omringd wordt door de prachtige natuur. Je komt op plekjes waar je normaal gesproken nooit zou komen. Dat maakt canyoning een ideale manier om de natuur geheimen van Sao Miguel te ontdekken. Het kan gedaan worden door zowel beginners als gevorderden. Maar wat is canyoning precies? En waarom is het zo gaaf om te doen? In dit artikel delen we er alles over! 😊

🎟️ Tickets voor canyoning –> Boek hier

Canyoning


Wat is canyoning?

Canyoning is een avontuurlijke sport waarbij je door een kloof of canyon loopt. Een canyon is een nauwe, diepe kloof met steile rotswanden. Het wordt gevormd door de erosie van water over een lange periode. Canyons kunnen zich bevinden in woestijnen, bergen en zelfs onder water. Ze worden vaak gevormd door rivieren die door zachte gesteentelagen snijden. Daardoor wordt het gesteente weg gespoeld waardoor de canyon zich langzaam uitdiept. Sommige canyons zijn slechts enkele meters breed, terwijl andere tientallen kilometers lang kunnen zijn en honderden meters diep.

Het ‘lopen’ door een canyon gaat niet zomaar. Tijdens canyoning overwin je verschillende natuurlijk obstakels zoals watervallen, rotsen, stroomversnellingen en natuurlijke glijbanen. Dit doe je door te wandelen, klimmen, abseilen, zwemmen en springen. Het is een geweldige manier om de natuur te ontdekken en tegelijkertijd je grenzen te verleggen.

Wist je dat: Sao Miguel een van de weinige plaatsen in Europa is waar je kan canyoning kunt beoefenen in een tropische omgeving?🌴

De canyons op São Miguel variëren in moeilijkheidsgraad en hebben vaak kenmerken zoals watervallen, stroomversnellingen, rotspoelen en steile wanden. Door de variatie in moeilijkheidsgraad kan dit gedaan worden door zowel beginners als gevorderden. De meer uitdagende canyons vereisen meer ervaring en fysieke conditie, en daarom is het belangrijk om altijd met een ervaren gids op pad te gaan.

Een aantal populaire canyons op São Miguel zijn Ribeira dos Caldeirões, Salto do Cabrito en Ribeira Funda.

canyoning azoren sao miguel
canyoning azoren sao miguel

Canyoning op São Miguel

Ribeira dos Caldeirões is een van de meest bekende en populaire canyons op São Miguel. Het ligt in het noordoosten van het eiland en maakt deel uit van het natuurpark Ribeira dos Caldeirões. Dit park is echt prachtig en staat ook bekend om de overvloedige flora en fauna en spectaculaire landschappen 😍

De canyon heeft diepe ravijnen, watervallen, rotspoelen en steile wanden. Het is een vrij een uitdagende omgeving is voor canyoning, maar wees gerust als dit je eerste keer is 😜 Het is namelijk ook geschikt voor beginners en de moeilijkheidsgraad kan heel makkelijk worden aangepast.

Een van de hoogtepunten van canyoning in Ribeira dos Caldeirões is de spectaculaire waterval die je tegenkomt tijdens de afdaling! Deze waterval heeft een hoogte van maar liefst 30 meter!

Tickets

Durf jij de uitdaging aan te gaan? Heel gaaf! Tickets voor canyoning op São Miguel kun je hier boeken.
Je gaat altijd met een ervaren gids op pad. Het duurt in totaal ongeveer 3 uur. Dit is natuurlijk inclusief het aandoen van de juiste uitrusting en uitleg over de technieken etc.
Canyoning met een gids kost €60 per persoon. Voor kinderen is een goedkoper ticket van €30.

🎟️ Tickets voor canyoning –> Boek hier

📍 Het startpunt van de excursie is bij Picos de Aventura in Ribeira dos Caldeirões.
Je kunt er het beste heen navigeren met Google Maps. Zorg ervoor dat je op tijd bent. Er is daar een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren. De gids kun je herkennen aan een shirt met Picos de Aventura erop.

canyoning sao miguel azoren

Wat kun je verwachten tijdens canyoning?

De canyoning-ervaring op São Miguel is echt een bijzondere ervaring. Dat komt door de ontzettend mooie natuur die je hier hebt. Zoals ik al eerder in dit artikel noemde is Sao Miguel een van de weinige plaatsen in Europa waar je kan canyoning kunt beoefenen in een tropische omgeving 🌺

Canyoning bevat verschillende onderdelen:
Abseilen: dit betekent dat je van grote hoogte naar beneden gaat. Je komt hierbij vaak langs watervallen en rotswanden 😉
Zwemmen: soms zul je ook een stukje moeten zwemmen. Er zijn vaak rotspoelen en natuurlijke ‘zwembaden’.
Springen: soms ga je niet abseilen, maar spring je naar beneden. Dit wordt gedaan als de hoogte niet te groot is en de poel met water beneden diep genoeg is.
Glijden: dit is het aller leukste! 😀 In veel routes zijn natuurlijke glijbanen te vinden. Deze zijn gecreëerd door de stroming van het water.

Sommige dingen zijn echt spannend, maar dit geeft een enorme adrenaline boost op het moment dat je het overwonnen hebt!

Je gids kent de canyons op z’n duimpje en zal er voor zorgen dat je veiligheid overal gegarandeerd is 😊

Canyoning niveaus: de verschillen

Canyoning kan dus op verschillende niveaus gedaan worden, maar op welke manier verschilt een canyoning route voor gevorderden van een route voor beginners?

Een beginner route voor canyoning is over het algemeen minder technisch en minder uitdagend dan een gevorderden route. Als je nooit eerder canyoning hebt gedaan moet je namelijk ook nog kennismaken met het zekeren en andere veiligheidsaspecten. Je zal dus niet over grote hoogtes abseilen of van grote hoogtes springen. In plaats daarvan zul je meer bezig zijn met owandelen, zwemmen, glijden en kleine sprongen maken in het water.

De routes voor gevorderden zijn daarnaast over het algemeen fysiek veeleisender. Er kan aanzienlijk meer geklommen, gesprongen en abgeseild worden. De afstanden zijn bovendien langer. Dit vraagt om meer uithoudingsvermogen en fysieke kracht. Qua technische aspecten zul je tijdens een gevorderde route meer bezig zijn met abseilen over grotere hoogtes en het navigeren door nauwere en donkerdere delen van de canyon. Ook zijn de watervallen hoger en de waterpoelen dieper. Dit vereist soms meer vaardigheid en kennis omdat er minder begeleiding aanwezig is.

Denk er goed over na welk niveau van canyoning het beste bij jou past.

Uitrusting

Bij canyoning is het belangrijk om de juiste uitrusting te dragen. De juiste uitrusting zorgt er namelijk voor dat je veiligheid gewaarborgd wordt. Tijdens canyoning in Ribeira dos Caldeirões op São Miguel krijg je verschillende uitrustingen.
Je krijgt bijvoorbeeld een helm om je hoofd te beschermen. Je krijgt ook een harnas zodat je je vast kunt maken aan de touwen. Dit doe je bijvoorbeeld als je een afdaling gaat doen. Ook krijg je een wetsuit om je warm te houden in het koude water. Op de Azoren is dit geen overbodige luxe. Daarnaast beschermt een wetsuit je tegen schaafwonden. Als laatst krijg je speciale canyoning schoenen. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze grip bieden op rotsachtige oppervlakken en natte ondergronden.

Met de juiste uitrusting kun je je volledig concentreren op het genieten en het ontdekken van de prachtige canyons van Sao Miguel 😊

Dus, denk je dat Canyoning echt wat voor jou is? Hier kun je een canyoning excursie boeken 😊