De watervallen Salto do Prego & Salto do Cagarrão (hike PRC09)

De watervallen Salto do Prego en Salto do Cagarrão zijn twee mooie watervallen op São Miguel. Om er te komen moet je een hike maken, maar de hike is het absoluut waard! Bij beide watervallen kun je in het water onder de waterval zwemmen 😍 In dit artikel delen we onze ervaring en wat je van de hike naar de watervallen kunt verwachten.

Tip: bezoek ook de waterval Salto do Cabrito. Deze vonden wij persoonlijk het allermooist! ❤️

De watervallen Salto do Prego & Salto do Cagarrão (hike PRC09 en PR11)


salto do prego waterval sao miguel
Salto do Prego © De-azoren.nl

De hike naar waterval Salto do Prego

De trail naar deze twee watervallen begint in het dorpje Faial da Terra. Het is een klein dorpje in het zuid-oosten van São Miguel. Vlakbij het begin van de trail kun je je auto langs de weg parkeren. Dit is het begin van de route. De route staat heel duidelijk aangegeven met houten bordjes en rood-gele markeringen. De route naar de waterval toe loopt hoofdzakelijk naar boven. Pas als je dichtbij de waterval bent ga je dalen. De trail kan erg glad zijn, zeker als het regent of heeft geregend. Pas met name op bij stenen en houten bruggetjes.

Onderweg naar de waterval loop je langs een leuke beek. Ook hoor je overal water gaan en vallen. Regelmatig moet je een bruggetje passeren of over wat keien lopen, omdat er verschillende kleine watervalletjes over het pad lopen. Er zijn ook meerdere plekjes waar je wat water kunt tappen of drinken als je dorst hebt. Het water is hier heel erg schoon. Verder kom je hier en daar wat kippen en hanen tegen 😜🐓

hike naar salto do prego
Water drinken tijdens de hike © De-azoren.nl
kippen
Hanen en kippen langs de trail © De-azoren.nl

De hike naar Salto do Prego heet Sanguinho (PRC09). Het is een circulaire route. Dat betekent dat je een rondje loopt en dus weer uitkomt bij het punt waar je ook begon. Dat is handig. De hike is in totaal zo’n 4.7 kilometer lang en geen super uitdagende hike. Wel moet je bedenken dat er bijna 200 hoogtemeters in zitten.

Tip: ga ’s ochtends vroeg (rond 08 uur) naar deze watervallen toe. Met geluk ben je hier dan helemaal alleen ❤️ Later op de dag zijn er een stuk meer andere mensen die de hike ook willen maken.

Maar je wordt bij deze hike al heel snel beloond. Al vrij snel komt Salto do Prego in zicht 😍
Voor de waterval liggen wat grote stenen waar je op kunt zitten. In het water onder de waterval kun je een heerlijke duik nemen 😊 Na het bewonderen van de waterval kun je Salto do Prego ook nog van boven bekijken als je dat wil.

salto do prego waterval sao miguel
Salto do Prego © De-azoren.nl
Salto do Prego
Salto do Prego © De-azoren.nl

Salto do Cagarrão

Als je niet echt van hiken houdt en de hoogtemeters niet kan waarderen zou ik aanraden om het bij Salto do Prego te houden. Als je wél van een leuke uitdaging houdt kun je na je bezoek aan Salto do Prego doorlopen naar Salto do Cagarrão. Je moet hiervoor weer een stukje terug over het pad waar je bent gekomen. Maar je merkt het vanzelf. De route naar beide watervallen staat heel duidelijk aangegeven op de bordjes. De route die je nu loopt is onderdeel van PR11. De klim van Salto do Prego naar Salto do Cagarrão is ongeveer 175 meter. De afstand is net iets meer dan 2 kilometer. Hieronder zie je het overzicht 😊 PR11 is ook erg leuk om te doen. Je ziet dan ook beide watervallen, maar het is geen circulaire route.

Bijna alle locals die wij in Furnas spraken zeiden dat je écht Salto do Cagarrão ook moet bezoeken als je Salto do Prego bezoekt 😊 En ze hadden gelijk. Allebei de watervallen zijn super mooi en het zou zonde zijn om Salto do Cagarrão over te slaan als je er dan toch bent 🙂

Salto do Cagarrão en salto do prego route kaart

Het was een hele klim en ik was super blij dat ik er was, maar Salto do Cagarrão is inderdaad een hele mooie waterval. Hij loopt door een mooie canyon en er ligt een grote boomstam in. Het water is súper helder. Wij hadden allebei dorst en hebben wat water van de waterval gedronken. Ook hier kun je onder de waterval zwemmen. Ik ging het water in, maar het was ijskoud 😜 Het water van Salto do Cabrito was een stuk warmer. Toch was het leuk om even te doen. Vanaf de waterval loopt een rivier waar je ook lekker in kunt zitten als het warm weer is 😊

Salto do Cagarrão
Zwemmen in het water van Salto do Cagarrão © De-azoren.nl
Salto do Cagarrão
Salto do Cagarrão © De-azoren.nl

De totale afstand die wij hadden afgelegd toen we weer terugkwamen bij de auto was 8.23 kilometer. We hebben er ongeveer 2 uur over gedaan, inclusief de stops en het zwemmen bij de waterval, maar we deden de route trailrunnend (hardlopend). De stukjes naar boven hebben we wel gewandeld.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik meenemen als ik de watervallen ga bezoeken?

Wij raden aan in ieder geval wat water mee te nemen en goede schoenen aan te doen. Hou er rekening mee dat je schoenen vies kunnen worden door wat modder op de trail.
Verder kun je natuurlijk je zwemkleding en een handdoek meenemen. Ook is het verstandig om jezelf goed te beschermen tegen de zon als je in een warme maand gaat. Je loopt wel een groot deel onder de bomen, maar je kunt toch behoorlijk verbranden als de zon fel schijnt.

Is het voor iedereen mogelijk de watervallen te bezoeken? Of moet je een goede conditie hebben?

De trail naar Salto do Prego is voor bijna iedereen goed te doen. Natuurlijk moet je een hike kunnen lopen, maar ook als je geen hele goede conditie hebt kom je er denk ik wel.
Het stukje naar Salto do Cagarrão vonden wij iets pittiger. Als je na het bezoek aan Salto do Prego al flink buiten adem bent zou ik het niet aanraden om deze waterval te bezoeken als je vanaf het begintpunt van PRC09 start. Ik denk dat deze waterval wel goed te bezoeken is als je vanaf het beginpunt PR11 gaat wandelen. Maar dan moet je beide watervallen dus even los bezoeken.