Duiken op de Azoren

De Azoren kunnen een hele leuke bestemming zijn om te duiken. Scuba duiken op de Azoren kan voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn met name veel spectaculaire spots voor gevorderde duikers, maar als beginner kun je hier zéker goede ervaring opdoen en je PADI (duikbrevet) halen.
Op de Azoren vind je een wereldklasse aan zeedieren, waardoor het ook wel een duikersparadijs wordt genoemd. Je hebt bijvoorbeeld de kans om scholen met grote vissen, zeepaardjes, mantaroggen, mobula-roggen, blauwe haaien, dolfijnen en walvishaaien te zien. Vaak worden ze begeleid door scholen met kleinere visjes. Het is een prachtig gezicht! Omdat het water op de Azoren kraakhelder kan zijn, kun je soms tot wel 30 meter ver kijken.
In dit artikel delen we de beste spots om te duiken op de Azoren en andere tips.

Tip: Ga je eilandhoppen? Plan je reis met wat speling. Het kan zijn dat je een aantal dagen later pas kunt duiken vanwege de weersomstandigheden. Het zou zonde zijn als je dan alweer op weg bent naar een volgend eiland of te dicht op je vlucht naar huis zit 😉  

(Scuba) duiken op de Azoren


bezienswaardigheden azoren, wat te doen op de azoren, duiken.

Tip: je kunt als beginner duiken op de Azoren, maar je haalt hier vooral veel uit je duikervaring als je al aardig wat duiken in je logboek hebt. Je kunt als beginner het beste duiken op São Miguel, bijvoorbeeld bij Vila Franca do Campo (zie eerste alinea hieronder).

Mooiste plekken om te duiken op de Azoren

Duiken op de Azoren naar de oude vulkaan bij het eiland Vila Franca do Campo

Het eiland Vila Franca do Campo is een prachtig eiland voor de kust van São Miguel. Het is geen bewoond eiland, want daar is het veel te klein voor. Maar je kunt er wel naartoe. Hier kun je lekker zonnen, wandelen, snorken of duiken. Lees ook ons artikel waarin we leuke activiteiten op Vila Franca do Campo delen. Als je hier gaat duiken kun je twee mooie, kleurrijke riffen bezoeken: het rif Lourenços en Sabrina Reefs.
Het Lourenços-rif kun je met een relatief ondiepe duik bereiken, waardoor het ook geschikt is voor beginnende duikers. Je vindt hier allerlei kleurrijke vissen, inktvissen, octopussen én af en toe zeeschildpadden 🐢 De kans op een school duivelsroggen is hier ook groot. Het water rondom het rif is kristalhelder, waardoor je goed zicht hebt 😊

Als beginner een duik excursie boeken bij Vila Franca Do Campo?
🤿 Boek hier een duik excursie bij Vila Franca Do Campo (voor beginners!)
🤿 Liever snorkelen? Dat kan ook. Boek hier een snorkel excursie bij Vila Franca Do Campo

Duiken naar het scheepswrak DORI bij São Miguel

Het scheepswrak voor de kust bij de hoofdstad Ponta Delgada heet DORI. De achterkant van het schip ligt op slechts 9 meter diepte. De boeg ligt op het diepste gedeelte, zo’n 20 meter diep. Het schip is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een echt oorlogsschip en nam onder andere deel aan de Operatie Overlord langs de kust van Normandië. Het zonk uiteindelijk in 1964. Nu is het spectaculair om hier te duiken omdat je hier veel onderwater leven vindt. Ook is een groot deel van het schip nog intact, waardoor het leuk is om op onderzoek uit te gaan.

Diepzeeduiken bij Ilhéus das Formigas en Banco Dollabarat (gevorderden)

Ilhéus das Formigas is een onbewoond rotseiland tussen het hoofdeiland São Miguel en Santa Maria. Banco Dollabarat is een rif, wat vlakbij het eiland onder water ligt.
Duiken in dit gebied is vooral populair vanwege het kristalheldere water. Daarnaast is de kans om grote vissen te zien erg groot. Je zou hier bijvoorbeeld scholen barracuda’s kunnen zien, maar ook wat grotere pelagische vissen, reuzenmanta’s (dat zijn reuzenroggen). Daarnaast zou het zomaar kunnen dat een haai je gedag komt zeggen.
Het rif is ook interessant om te ontdekken omdat er diepe canyons en verticale rotsen zijn. Hier verschuilen zich allerlei interessante zeedieren.
Deze duiklocatie bij de Azoren is alleen aan te raden voor ervaren duikers. Ook is het zeer verstandig om dit onder begeleiding te doen. Het is relatief ver van de kunst en er kunnen hier hele sterke stromingen ontstaan.

Duiken op de Azoren bij Pico: het zeer spectaculaire Princess Alice rif (gevorderden)

Het Princess Alice rif is een van de meest populaire plekken om te duiken. Hier heb je namelijk een hele grote kans op mantaroggen (reuzenrog) en duivelsroggen. De roggen komen naar het rif om zich te voeden en schoongemaakt te worden door kleinere vissen. Met veel geluk zie je ook mako haaien en blauwe haaien. Het water is kristalhelder, je kunt tot wel 30 meter ver kijken. Je duikt hier zo’n 35 tot 40 meter diep.

Vanwege de afstand van het rif tot het dichtstbijzijnde eiland (Pico of Faial), worden duiktrips naar het Princess Alice rif meestal uitgevoerd als dagtochten met gespecialiseerde duikoperators. Zij kunnen jou als duiker op de juiste manier begeleiden. Daarnaast kan er een zeer sterke stroming staan. Het is daarom alleen aan te raden voor ervaren duikers.

Ambrósio Reef: duiken op de Azoren met walvishaaien!

Last but not least: bij het Ambrósio Reef maak je kans op het spotten van walvishaaien!! 🦈
Deze haaien zijn er van juli tot en met september, dus plan je duiktripje op het juiste moment. Het Ambrósio Reef ligt bij het eiland Santa Maria, dus het beste kun je daar een duikschool opzoeken voor je duik (zie verderop in het artikel).

Wat is de beste tijd om te duiken op de Azoren?

Over het algemeen zijn de zomermaanden het beste om te duiken op te Azoren. Eigenlijk van juni tot oktober. Je maakt dan namelijk de meeste kans om zeedieren te zien. Bovendien is het water dan relatief helder en iets warmer. Ga je specifiek voor reuzenmanta’s? Dan is juli de beste maand om te gaan duiken op de Azoren. Als je dolfijnen en walvissen wil zien tijdens je duik kun je het beste in de maanden april t/m september gaan 😊

Wat zijn de beste eilanden om te duiken?

De Azoren telt in totaal 9 eilanden. Alle eilanden van de Azoren zijn mooi om te bezoeken. Maar als je specifiek naar de Azoren komt om te gaan duiken zijn er 3 eilanden die daar erg geschikt voor zijn. Dat zijn het hoofdeiland São Miguel, het eiland Pico en het eiland Santa Maria. Santa Maria en São Miguel liggen relatief dichtbij elkaar. Toch zijn ze niet met een veerboot of ferry onderling te bereiken. Als je wil eilandhoppen zal je hiervoor een binnenlandse vlucht moeten boeken. Lees daarover meer in ons artikel eilandhoppen.

PADI open water brevet halen op de Azoren

Het PADI brevet is een wereldwijd erkend brevet waarmee je mag duiken tot 18 meter diep.
De Azoren zijn heel geschikt om je PADI te halen. Het is natuurlijk een unieke locatie om te leren duiken.
Bijna alle duikscholen hebben cursussen om je PADI te halen. Trek er wel een paar dagen voor uit. Hier onder hebben we de beste duikscholen op São Miguel, Santa Maria en Pico op een rijtje gezet.

Duikscholen op São Miguel

1. Açordiving in Ponta Delgada. Dit is een hele goede duikschool met hele vriendelijke mensen. Ook als je voor het eerst wil gaan duiken kun je hier heel goed terecht 🙂 Zie hier de exacte locatie van de duikschool.

2. Azores Sub Dive Center: ook deze duikschool is een grote aanrader! De mensen zijn erg vriendelijk en hebben veel expertise. Je kunt vanaf hier duiken naar het scheepswrak DORI voor de kust van Ponta Delgada, of duiken bij het eiland Vila Franca do Campo.

3. Best Spot Azores Dive Center – Ponta Delgada
Ook dit is een hele goede en leuke duikschool. Ook om als beginner te leren duiken.
De hele crew bestaat uit leuke mensen. Tegelijkertijd onderschatten instructeurs de kwaliteit van de voorbereiding niet. De instructeurs hebben eindeloos geduld en geven je een hele fijne ervaring als je voor het eerst gaat duiken. Na afloop maken ze de materialen weer voor je schoon, kun je een warme douche nemen en krijg je uitleg over welke dieren je hebt gezien 🙂 Zie exacte locatie.

Duikscholen op Santa Maria

1. Haliotis Dive Center in Vila do Porto. Deze duikschool is een grote aanrader als je bij Santa Maria wil gaan duiken. Santa Maria is wel vooral echt aan te raden als je ervaren bent in duiken, want je gaat naar Ilhéus das Formigas en Banco Dollabarat (zie hierboven). Maar ook als beginner kun je hier cursussen volgen 😊 Het personeel is super vriendelijk!
📍 Zie exacte locatie

2. Wahoo Diving – Forno. Ook dit duikcentrum is een aanrader als je op Santa Maria wil gaan duiken.
Het duikcentrum ziet er netjes uit en de uitrusting in zeer goede staat. Het team is heel fijn om mee te duiken: professioneel, kalm, beheerst en vriendelijk. Achteraf krijg je een lekker kopje thee.
📍 Zie exacte locatie

Duikscholen op Pico

CW Azores – Areia Larga. Dit is het beste duikcentrum op Pico. Ze zijn hier heel professioneel en goed georganiseerd. Vanaf hier kun je een duik naar het Princess Rif maken. Ook kun je de zogenoemde ‘garnalengrot’ bezoeken. Op Pico maak je ook wel kans om walvissen en dolfijnen te zien 😊
📍 Zie exacte locatie

Veelgestelde vragen

Waar kan ik als beginner het beste gaan duiken?

Als beginner kun je het beste gaan duiken op het eiland São Miguel bij Vila Franca do Campo. Het is hier relatief ondiep en er staat geen sterke stroming. Toch kun je hier heel veel onderwater leven zien, waaronder scholen kleurrijke vissen, octopussen en zeeschildpadden 🐢
🤿 Boek hier een duik excursie bij Vila Franca Do Campo