De 9 eilanden van de Azoren – Tips voor je eerste bezoek

De Azoren is eigenlijk een verzamelnaam voor negen bewoonde eilanden die midden in de Atlantische Oceaan te vinden zijn. Ze behoren allemaal tot Portugal, maar liggen 1500 kilometer van het vaste land.
Vanaf de Azoren is het nog zo’n 2500 kilometer naar het vaste land van Amerika.
Alle eilanden zijn een bezoek waard. Het is daarom een grote aanrader om te gaan eilandhoppen op de Azoren. Maar het bezoeken van alle negen eilanden van de Azoren in één keer is wel een uitdaging. Je kunt er beter 3 of 4 kiezen, afhankelijk van hoe lang je gaat. In dit artikel delen we over elk eiland wat meer informatie zodat je een beter beeld hebt van welke eilanden je echt wil bezoeken 😊

Tip: ga je voor het eerst naar de Azoren? 😊 Super leuk! Maar vergeet dan ook zeker niet onze praktische artikelen te lezen. Dan ga je zeker goed voorbereid op reis:
Auto huren op de Azoren (+ onze persoonlijke ervaring)
Hotels op de Azoren
Bijzonder overnachten op de Azoren
Eilandhoppen, hoe werkt het precies?
Rondreizen op de Azoren (vlucht, auto en hotel zijn dan geregeld)

De 9 eilanden van de Azoren – Tips voor je eerste bezoek


De waterval Cascata do salto do cabrito op het eiland São Miguel, een van de eilanden van de Azoren

Algemene achtergrond over de eilanden van de Azoren

De Azoren is een Portugese archipel in de Atlantische Oceaan. Archipel betekent eigenlijk dat het een aantal eilanden bij elkaar zijn. Ze zijn vaak ontstaan door vulkanische activiteit. Ook de eilanden van de Azoren zijn vulkanische eilanden van oorsprong. Op sommige eilanden is dit ook nog terug te zien 🙂 Het gaat dan niet om grote vulkaanuitbarstingen (die zijn er al jaren niet meer geweest), maar wel nog natuurlijk verwarmde baden en fumarolen.

In totaal bestaan de Azoren uit negen eilanden. Al deze eilanden zijn bewoond (maar op sommige eilanden wonen heel weinig mensen). Ondanks dat de eilanden relatief dicht bij elkaar liggen, variëren de ze sterk in landschap, cultuur en activiteiten. Elk eiland is weer heel uniek én super mooi! Op de eilanden van de Azoren kom je bijvoorbeeld spectaculaire watervallen tegen, veel mooie bloemen en planten, vulkanische grotten, warmwaterbronnen en oude vulkanen en vulkaanmonden die je kunt ontdekken.

Meerdere eilanden op de Azoren ontdekken

São Miguel is het grootste eiland. Het wordt ook wel het hoofdeiland genoemd. Vanuit Nederland kun je een directe vlucht naar dit eiland boeken. Veel Nederlanders beginnen hun reis op de Azoren daarom op São Miguel. Vanaf daar kun je met een binnenlandse vlucht naar de andere eilanden. Als je via Lissabon vliegt kun je ook naar andere eilanden vliegen.

Over het algemeen is het reizen tussen de eilanden niet heel prijzig. Zeker als je een veerboot kunt boeken is dat heel goed betaalbaar. Daardoor is het leuk om meerdere eilanden te verkennen 😊 Het bezoeken van meerdere eilanden op de Azoren wordt ook wel ‘eilandhoppen‘ genoemd.

De waterval Cascata do salto do cabrito op het eiland São Miguel, een van de eilanden van de Azoren
De waterval Cascata do salto do cabrito op het eiland São Miguel, een van de eilanden van de Azoren
eilandhoppen op de Azoren
Warmwaterbronnen in Furnas © De-azoren.nl

De 9 eilanden van de Azoren

Hieronder zullen we alle negen eilanden van de Azoren uitlichten. Goed om te weten: over elk eiland hebben we een losse pagina geschreven met alle highlights en dingen om te doen. We hebben de linkjes naar deze uitgebreide pagina’s in de tekst verwerkt, zodat je makkelijk kunt doorklikken.

São Miguel: het meest populaire eiland van de Azoren

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren én het meest populair. Voor veel mensen is dit het startpunt. Vanuit Nederland vlieg je namelijk bijna altijd naar de hoofdstad van São Miguel, Ponta Delgada. Het eiland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, weelderige groene valleien én de warmwaterbronnen in het stadje Furnas. Ponta Delgada staat bekend om zijn charmante straatjes en historische architectuur. 

Verder heeft São Miguel veel bezienswaardigheden in de natuur. De meren bij Sete Cidades zijn bijvoorbeeld echt prachtig! Je hebt een groen meer en een blauw meer, die aan elkaar verbonden zijn. Vanaf het uitzichtpunt Miradouro Boca do Inferno heb je FAN-TAS-TISCH uitzicht! 🤩 Het is een van de mooiste uitzichten op de eilanden van de Azoren.
Ook het bijzondere eiland Vila Franca do Campo is leuk om te bezoeken. Het ligt vlak voor de kust van São Miguel. Hier kun je leuke activiteiten doen zoals snorkelen, kajakken en duiken

Eén van de leukste activiteiten die je op dit eiland kunt doen? Walvissen spotten! De Azoren is één van de beste plekken ter wereld om deze bijzondere dieren te zien 🐋

Er is nog veel meer over dit eiland te vertellen, maar daarvoor kun je beter even onderstaande artikelen lezen. Wij raden in ieder geval aan dit eiland niet over te slaan op je reis naar de Azoren. Het is echt een mooi eiland en heeft heel veel leuke bijzondere dingen om te zien en te doen.

🌴 Lees hier meer over het eiland São Miguel:
Wat te doen op São Miguel
Onze favoriete hotels op São Miguel
Furnas (het dorp van de warmwaterbronnen)
Canyoning op São Miguel (voor de sportievelingen!)

são miguel bezoeken azoren
Het prachtige uitzichtpunt Miradouro Boca do Inferno © De-Azoren.nl
caldeira velha sao miguel warmwaterbron
Caldeira Velha © De-Azoren.nl

Faial – Het blauwe eiland van de Azoren

Faial staat vol met prachtige blauwe hortensia’s, vandaar dat het eiland bekend staat als ‘het blauwe eiland’. Het is een heel mooi eiland en een geweldige bestemming voor hikers en natuurliefhebbers. Het hoogtepunt is de Caldeira-krater. Er loopt een prachtige hike langs de rand van de krater. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht!! 🤩  

Tip: maak een rondtour op Faial met gids! 😊 Wij hebben dit ook gedaan en vonden het een van de hoogtepunten van ons eerste bezoek aan Faial.

Faial Azoren
Japanese Red Cedar bos op Faial © De-Azoren.nl
Ten Vulcanos Trail
Caldeira van Faial © De-Azoren.nl

Er zijn meerdere natuurlijke waar je een verfrissende duik in kan maken. Het grote contrast met de vele bloemen zie je op Vulcão dos Capelinhos. Door de vulkaanuitbarsting in 1957 is hier een buitenaards landschap ontstaan. Horta is de hoofdstad van Faial en het is hier vaak heel gezellig. Vanaf hier kan je veel leuke activiteiten en tours ondernemen. We raden je bijvoorbeeld aan om een Gin do Mar te drinken bij Peter’s Sport Café. Én een tour te boeken om walvissen te spotten.

Vulcão dos Capelinhos op Faial
Vulcão dos Capelinhos op Faial © De-Azoren.nl
horta haven tekeningen van zeilers
© De-Azoren.nl

Flores – Het bloemeneiland

De letterlijke vertaling van Flores is bloemen en dat is eigenlijk een hele complete omschrijving van dit geweldige eiland. Overal waar je kijkt zijn kleurrijke bloemenvelden. De uitgestrekte wandelpaden lopen dwars door de bijzondere natuur van Flores. Zo kom je na een vrij korte wandeling bij Poco da Ribeira do Ferreiro. Dit is een van de hoogtepunten van Flores. Hier kletteren namelijk maar liefst 10 watervallen op een indrukwekkende manier naar beneden!! 😍

In het binnenland liggen de idyllische Sete Lagoas, zeven meren omringd door prachtige natuur. Langs de kust heb je een geweldig uitzicht over de Atlantische Oceaan vanaf de indrukwekkende kliffen. Naast de vele wandelroutes is dit ook een geweldige plek voor avonturiers – je kan hier namelijk een hele gave canyoning excursie maken! 

Poco da Ribeira do Ferreiro
Watervallen van Poco da Ribeira do Ferreiro
Lagao Negra en Comprida

Pico – Vulkaaneiland

Pico is het op één na grootste eiland van de Azoren en echt een must-visit bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het eiland wordt vaak bereikt via São Miguel en staat bekend om zijn imposante (en slapende) vulkaan. De Ponta do Pico is ook gelijk de hoogste berg van heel Portugal. Met een uitdagende hike kan je deze flinke klim maken.

Op het hele eiland zie je de vulkanische kenmerken terugkomen. Zo worden de beroemde Pico-wijn gemaakt op wijngaarden met zwarte lavagrond, maar ook kan je de lavagrot Gruta das Torres bezoeken. Daarnaast kan je hier ook meer te weten komen over de geschiedenis van de walvisvangst in het Museu dos Baleeiros.

pico vulkaan beklimmen
© De-Azoren.nl
gruta das torres pico azoren
De lavagrot Gruta das Torres

Driehoek van eilanden op de Azoren

Een hoogtepunt van de Azoren is de ‘driehoek’, gevormd door de eilanden Pico, Faial en São Jorge. Deze eilanden zijn niet alleen gemakkelijk te combineren om te eilandhoppen, maar is ook een leuke combinatie van verschillende landschappen en ervaringen. Omdat ze dicht bij elkaar liggen kun je vaak gebruik maken van de ferry tussen deze eilanden. Dat is niet duur én een duurzamere manier van reizen dan een binnenlandse vlucht.

eilanden van de azoren eilandhoppen

Terceira – Eiland van de hikes en lavagrotten

Terceira is een van de meest spectaculaire eilanden van de Azoren. Het is gemakkelijk te bereiken vanuit Lissabon. Er gaat namelijk een directe vlucht vanaf Lissabon. De naam ‘Terceira’ betekent ‘derde’. Dit eiland is namelijk als derde eiland van de Azoren ontdekt. Het is het grootste eiland van de Azoren en heeft echt heel veel te bieden.

Van vulkanische activiteiten tot watersport en prachtige wandelingen tot het spotten van dolfijnen en walvissen – je verveelt je hier geen moment. Eén van de echte hoogtepunten is de vulkanische lavatunnel Algar do Carvão. Je daalt maar liefst 90(!) meter af. Heb je nog niet genoeg gehad? Dan zijn de oude lavavelden Furnas de Enxofre ook een aanrader. 

Dit eiland is echt leuk om te bezoeken als je van een actieve vakantie houdt.
Tip: bekijk onze favoriete huisjes en hotels op Terceira

Algar do Carvão lavatunnel terceira azoren
natuurlijke zwembaden biscoitos
© De-Azoren.nl

São Jorge: Het eiland van de Fajãs

Het eiland São Jorge is één van de charmante eilanden van de Azoren. Het staat bekend om zijn dramatische kliffen en Fajãs. Fajãs zijn vlakke stukjes land aan de onderkant van een klif. Het lijkt een soort van ’tong’ en worden in het Nederlands ook ‘landtongen’ genoemd. São Jorge heeft maar liefst 40 Fajãs!! Het is leuk om een hotel op zo’n Fajã te boeken. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet in ons artikel met hotels op de Azoren. Hieronder op de foto zie je hoe zo’n Fajã eruit ziet.

Het eiland is goed bereikbaar vanaf de eilanden São Miguel of Terceira. De hoofdstad is het pittoreske Velas en in totaal wonen er slechts 9000 inwoners op het eiland. 

São Jorge is een paradijs voor wandelaars. Er zijn uitgestrekte wandelpaden die langs de ruige kustlijn lopen. De Serra do Topo is een populaire hike om te doen. Verder zijn er warmwaterbronnen en watervallen die je kan bezoeken. Het hoogste punt is Pico da Esperança. Vanaf hier kan je het hele eiland zien!

Fajãs van São Jorge wat te doen op de Azoren
Piscina Natural Simão Dias sao Jorge, bezienswaardigheden op de Azoren

Corvo: op de rand van de wereld

Corvo is het kleinste en meest afgelegen eiland van de Azoren. De natuur is ongerept. Dit is natuurlijk een zeldzaamheid in de moderne wereld. De ruige kustlijn, uitgestrekte groene wijdes en de serene rust is hier geweldig. Voor de rustzoekers en mensen die graag naar onbekende plekken gaan is Corvo echt een aanrader. Het eiland heeft meer koeien dan inwoners, dan weet je het wel! 😜

Op de slechts 17 vierkante kilometer is er genoeg te zien. Zo is de Caldeirão-vulkaan het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het eiland. Met een hoogte van maar liefst 700 meter en een leeftijd van meer dan 2 miljoen jaar is dit een bijzonder stukje natuur. Je kunt over de bodem van de krater lopen en daarna het enige dorpje van het eiland bezoeken, Vila do Corvo. Vaak heb je Corvo in 1 dag wel gezien. Vanaf het eiland Flores kan je ook dagtochten maken naar dit eiland van de Azoren. 

corvo, een van de eilanden van de azoren
vila do corvo, eilanden van de azoren

Graciosa: het charmante eiland van de Azoren

Een van de minst bezochte eilanden van de Azoren is Graciosa. Dit eiland staat bekend om zijn schilderachtige dorpjes en prachtige natuur. Er hangt een ontspannen sfeer en de bevolking is enorm vriendelijk. Er zijn geen talloze bezienswaardigheden, maar in zo’n omgeving als deze kan je je al snel goed vermaken!

Aangezien de hele Azoren bestaat uit honderden vulkanen, is het vast geen verrassing dat ook Graciosa een vulkaan heeft welke je kan beklimmen. Daarnaast is het natuurlijk verwarmde bad Termas do Carapacho een aanrader. Met een binnen- en buitenbad zit je hier altijd goed. De lavagrot Furna do Enxofre is een hoogtepunt op Graciosa.
Als je wil duiken op de Azoren is Graciosa zeker een bezoek waard. Maar ook op andere eilanden van de Azoren kun je heel goed duiken.

Oja: Vergeet op Graciosa geen ‘queijadas‘ te eten 😍 Dit is een typisch Portugese lekkernij. Aanrader!

lava grot Furna do Enxofre graciosa
Lavagrot Furna do Enxofre
Queijadas da Graciosa

Santa Maria: een van de meest zonnige eilanden van de Azoren

Santa Maria is een van de meest zonnige eilanden van de Azoren! ☀️ Het milde klimaat en de vele zonuren zijn de perfecte combinatie met de prachtige zandstranden. De Azoren staat niet bekend voor de vele stranden, maar op Santa Maria zit je goed! Santa Maria is in tegenstelling tot de andere eilanden namelijk niet vulkanisch van oorsprong. Hierdoor heb je hier geen zwarte stranden. Het zal je dan ook niet verbazen dat het mooiste strand van de Azoren hier te vinden is: Praia Formosa 😊

Naast de vele witte zandstranden heb je hier nog iets heel anders: een rode woestijn. Er loopt een wandelroute recht door dit prachtige gebied en is, wat ons betreft, echt een aanrader! Ga je liever voor een meerdaagse hike? Dan kan je zelfs een wandelroute volgen van 78 kilometer! Verder is Poço da Pedreira leuk om te bezoeken, net als de vele watervallen op Santa Maria.

Barreiro da Faneca rode woestijn santa maria
Waterval Ribeira de Maloás santa maria

Veelgestelde vragen

Hoort Madeira ook bij de eilanden van de Azoren?

Nee, Madeira hoort wél bij Portugal, maar het is geen eiland van de Azoren. Madeira ligt wat zuid-westelijker dan de Azoren. Voor de kust van Marokko.

Wat is het mooiste eiland van de Azoren?

Dat is heel moeilijk te zeggen. Elk eiland is weer uniek en heeft z’n eigen unieke, mooie kenmerken. Maar als we er eentje zouden moeten kiezen: Flores is een heel mooi eiland.

Hoeveel dagen heb je per eiland nodig?

Voor de meeste eilanden kun je ongeveer 2 tot 3 dagen uit trekken. Corvo is het kleinste eiland, hier heb je aan 1 dag genoeg. Voor São Miguel raden we aan meer dagen te reserveren. Misschien wel 5, 6 of 7. Maar het hangt natuurlijk af van je tijd en wensen.