Het eiland Faial

Faial is vulkanisch

Het Azoreneiland Faial met een oppervlakte van 172 km² heeft een opvallende vijfhoekige vorm. Het eiland telt ongeveer 1500 inwoners en is van vulkanische oorsprong, wat te zien is in de Caldeira, een grote krater in het midden van het eiland. Vanaf de rand van het 1,5 km brede bassin kan men bij mooi weer genieten van een fantastisch uitzicht over Faial.
Vlakbij de krater ligt de Cabeco Gordo, de hoogste piek van Faial met 1.043 meter. Dit deel van het eiland is beschermd. De hier aanwezige indrukwekkend mooie natuur nodigt uit tot wandelen.


Horta is een populaire tussenstop

De eilandhoofdstad Horta betovert niet alleen met een mooi stadsgezicht met talrijke historische gebouwen en musea, maar ook met de drukbezochte zeilhaven.
De jachthaven van deze stad, waar ook het wereldberoemde café Peters Café Sport is gevestigd, wordt door ongeveer 1700 zeilschepen per jaar aangedaan. Horta is een populaire tussenstop, vooral bij het oversteken van de Atlantische Oceaan.
De kademuren zijn kleurrijk versierd door schilderingen die zeelieden als bewijs van hun aanwezigheid hier vrijelijk achterlaten. Het havenstadje straalt een internationale sfeer uit door de vele zeelieden.
In augustus vieren bewoners en gasten van Horta het havenfeest ‘Semana do Mar’ (Week van de Zee), een klein volksfeest met muziek en sportevenementen.

Steile kusten en zandbaaien

Langs de kust van Faial wisselen rotsachtige kliffen zich af met kleine zandbaaien. Vooral bij Horta zijn mooie stranden te vinden. Maar ook in het vulkanische gebied Ponta dos Capelhinos zijn er enkele mooie natuurzwembaden.Tips
► Bed & Breakfast Vila Belgica op Faial
► Meer hotels op dit eiland →

Weekje Faial van Jonne

JonneJonne is de eigenaresse van de blog ‘Jonne Lucia’ en zij bezocht een tijdje geleden de Azoreneilanden Faial en Pico. In dit reisverslag laat ze foto’s zien en vertelt ze over die vakantie met familie en vrienden.

We vlogen op Lissabon en daarna naar het eiland Faial. Met de taxi reden we naar het plaatsje Horta, waar we onze eerste week op de Azoren doorbrachten. Horta heeft een prachtige haven waar we elke dag aten. De Azoren zijn spotgoedkoop omdat het daar totaal niet toeristisch is. We betaalden voor een kopje koffie maar 90 cent.
Het bekendste café van de Azoren genaamd ‘Peters Café Sport’ is een café waar we elke dag wat aten en dronken. Het was er altijd super druk omdat het zo’n ontzettend bekend café is. Allerlei schippers uit verschillende landen komen daar wat drinken.

De kade op Horta

Peters Café Sport


Het plaatsje Horta was heel erg mooi en een beetje uitgestorven.

Je hebt er een café en een paar winkels. Er was een grote Mega Hongkong winkel, een soort Action-winkel op zijn Portugees, en nog een paar lokale winkels. Winkels die gesloten waren hadden een paar kledingstukken en schoenen op de grond gelegd als een soort van etalage, dat was heel leuk om te zien.
Horta heeft heel mooie gebouwen zoals het roze gebouw op de foto hiernaast.

Dolfijnen

De dag na onze aankomst zijn we met een boot op zee gegaan om dolfijnen te bekijken. Hoe verder we de zee op gingen hoe meer dolfijnen we tegenkwamen. Het was een prachtig gezicht om te zien hoe de dolfijnen langs de boot, echt heel dichtbij, zwommen. We hebben hierdoor prachtige foto’s kunnen maken.

Wandelingen en uitzichten

Onze vakantie was inmiddels een actieve vakantie geworden. Dus we gingen door en beklommen een heel gave berg, de Caldeira. Een hele tijd geleden is daar een vulkaanuitbarsting geweest. Het uitzicht daarboven was super mooi. Ook bezochten we het museum over de vulkaan Capelinhos.

Om van het mooie weer te genieten gingen we zo nu en dan eens naar een strand. Na een rustdag maakten we een spannende wandeltocht.
De wandeling was bij Cedros, Cabeco dos Trinta richting Lavadas.

De jungletocht

Caldeira

We noemden het dan ook ‘de jungletocht’. We moesten soms kruipend ergens onderdoor of juist een berg af die heel erg steil was. Toen we helemaal boven waren zagen we een super mooi uitzicht met allemaal blauwe hortensia’s.