Het eiland Faial

Het eiland Faial is een van de 9 eilanden van de Azoren. Op de kaart is Faial te herkennen aan de vijfhoekige vorm. Het is een prachtig eiland met een zweer gevarieerd landschap. Het hoogtepunt van Faial is de grote caldeira (krater). Het is een van de mooiste kraters die ik heb gezien. Zeker als er laaghangende mist is, hangt er een hele mystieke sfeer. In dit artikel delen we alle mooie dingen die te bezoeken en te zien zijn op Faial + waar je leuk kunt overnachten 😊

Faial bezoeken


Faial Azoren
Japanese Red Cedar bos op Faial © De-Azoren.nl

Over Faial

Faial is voor het eerst ontdekt in het jaar 1427 en de naam Faial is afgeleid van het Portugese woord voor beuk(enboom). Faial wordt ook wel Ilha Azul genoemd, dit betekent naar het Nederlands vertaald ‘het blauwe eiland’. Faial heeft deze bijnaam gekregen door de vele blauwe hortensia’s die verspreid over het eiland groeien.

Tip: als je de hortensia’s in bloei wil zien moet je Faial ergens tussen juni en september bezoeken. Juli is de beste maand.

De totale oppervlakte van Faial is 172km2 en het eiland is vulkanisch van aard, de stranden op het eiland zijn dus niet de gebruikelijke geel/gouden kleur zoals wij veelal gewend zijn, maar hebben zwart zand. Er wonen ongeveer 17,000 mensen op Faial, maar een groot deel van de mensen is hier niet het hele jaar door woonachtig. 

Wist je dat veel mensen vanuit andere landen hier heel graag een tweede huis kopen voor na hun pensioen of om hier een paar maanden per jaar te kunnen wonen? Met name Amerikanen en Duitsers hebben hier graag een tweede huis. En wij geven ze geen ongelijk: het is een prachtig eiland! 😍 Een van de mooiste van de Azoren.

In 1998 vond er een grote aardbeving plaats op Pico en Faial. Zeker op Faial (in Ribeirinha) is dit nog goed terug te zien. Sommige gebouwen werden toen onbruikbaar. Deze gebouwen staan er nog steeds, zoals een oude vuurtoren en de oude kerk van Ribeirinha (zie de foto’s hieronder).

Tip: er gaat een hele mooie hike langs de kust van Faial, waarbij je langs deze ruïnes komt. Het is hike PRC09 FAI. Hier lees je daar meer over.

verlaten vuurtoren door aarbeving op Faial
verlaten kerk door aarbeving op Faial

Dingen om te doen op Faial

Tip: ontdek Faial met gids

Ga je voor het eerst naar Faial? Dan is het een grote aanrader om een rondtour met gids op het eiland Faial te boeken. Doe dit op je eerste dag op het eiland. Wij gingen op pad met onze gids Kevin. Hij is geboren en getogen op het eiland en wist ons vanalles over Faial te vertellen! 😊 We bezochten meerdere zeer indrukwekkende plekken én plekken waar we anders nooit hadden gekomen.
We hebben een uitgebreid artikel over onze ervaring geschreven, lees het hier.

faial met gids tour
Samen met gids Kevin © De-Azoren.nl
Faial bezoeken met gids rondtour dagtour
Kevin legt uit dat je de caldeira alleen met gids kunt bezoeken © De-Azoren.nl

Hike langs de grote Caldeira (krater) van Faial (Ten Vulcanos Trail)

In het midden van het eiland vind je de caldeira van Faial. Caldeira betekent krater. Het is een prachtige krater. Heel anders dan andere kraters die wij hebben gezien. De hele krater is begroeid met groene planten. Alle planten zijn inheems en typisch Faial.

Beneden in de krater ligt ook wat water, maar het is geen groot meer zoals in de meeste kraters wel het geval is. Dat maakt deze krater zo uniek. De krater heeft wel volgestaan met water, maar toen er in 1957 een vulkaanuitbarsting plaatsvond op Faial kwamen er door de aardbevingen die dit veroorzaakte scheuren in de grond. Het water liep via deze scheuren weg. De prachtige groene vegetatie is het resultaat. Er is ook een mooie waterval te vinden in de krater. Die kun je niet van boven zien, maar als je afdaald in de krater kun je hem wel bewonderen.

Je kunt de krater van Faial van bovenaf bekijken, maar je kunt niet zomaar afdalen naar beneden. Als je wil afdalen naar de krater moet je dit doen onder begeleiding van een gids. Dit moet je van tevoren plannen en boeken. Het is een zeer uitdagende hike, dus niet voor iedereen weggelegd. 90% van de mensen bekijken de krater gewoon vanaf boven. Wil je de hike wel gaan maken? Hier kun je boeken.

De caldeira van Faial
De caldeira van Faial © De-Azoren.nl

Tip: plan je bezoek aan de de caldeira op de meeste zonnige en helderste dag. Als je de krater op een bewolkte dag bezoekt is de kans namelijk groot dat je door de laaghangende bewolking in de krater niets van de krater ziet. Op een zonnige dag is de kans het grootst dat je de volledige krater kunt zien. Wij hadden een beetje geluk toen we deze foto’s maakten. Er was bewolking rond de krater (beneden scheen zon), maar de mist zorgde voor een hele mooie, mystieke sfeer bij de krater.

Ten Vulcanos Trail
Ten Vulcanos Trail © De-Azoren.nl

De gemakkelijkste manier om vanuit Horta naar de krater te gaan is met de auto via de EN2-2A of EN1-2A. Volg vanaf daar de borden naar de Caldeira. Het ritje duurt ongeveer 25 minuten vanaf het centrum van de stad. Gebruik geen Google Maps, deze geeft nog wel eens een route langs korte, steile wegen. Je kunt het beste gewoon de wegborden volgen. Het is een relatief gemakkelijke rit met een beetje een helling. Er is een parkeerplaats helemaal bovenaan bij het uitkijkpunt (dit staat ook beschreven in de routebeschrijving van de hike). Het kan hier druk zijn, afhankelijk van hoe laat je hier aankomt.

Er is een circulaire hike die langs de Caldeira gaat: PRC04 FAI. Het is een spectaculaire hike langs de rand van de krater. Het is een circulaire route dus je komt gewoon weer terug bij de parkeerplek. In totaal duurt de route zo’n 2.5 tot 3 uur. Het is 8 kilometer wandelen. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt.

caldeira faial, een van de eilanden van de azoren
De caldeira op een zonnige dag
faial
Vulcão dos Capelinhos

Hou er ook rekening mee dat het weer eventueel kan omslaan. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden. Ook een winddichte te jas kan prettig zijn. Blijf altijd op het pad! Het pad is smal en er is geen hek. Vanaf de rand van de Caldeira heb je een fantastisch uitzicht over het eiland Faial én op de vulkaan van Pico. Het eiland Pico ligt op slechts 12 kilometer afstand van Faial. De top van de Pico berg is niet vaak te zien, maar als je op een heldere dag gaat kun je geluk hebben 😊

–> Hier vind je meer informatie en de routebeschrijving.

Tip: Het is ook mogelijk om af te dalen naar de bodem van de krater. Maar dit kan alleen met een gediplomeerde gids.

hike faial caldeira azoren

Botanische tuin van Faial

Faial heeft ook een prachtige botanische tuin 😍 Deze botanische tuin kun je vinden in het plaatsje ‘Flamengos’, dit ligt slechts een paar kilometer van de hoofdstad Horta af. Deze prachtige tuin beslaat een oppervlakte van maar liefst 8000m2 en herbergt de bijzondere flora en fauna van de Azoren.

Zwemmen in natuurlijke baden op Faial

Op het eiland Faial zijn er verschillende natuurlijke zwembaden. Deze bronnen vinden hun oorsprong in de vulkanische aard van het eiland, ze zijn namelijk tot stand gekomen vanuit vroegere lavastromen. De baden zijn heerlijk om in te zwemmen en te relaxen. Hieronder noemen we de meest bekende baden op Faial.

1. Varadouro natural pools: deze zwembaden liggen aan de westelijke kant van Faial en zijn de meest bekende natuurlijke zwembaden op het eiland. 
2. Lajinha: deze natuurlijke zwembaden bieden een prachtig uitzicht over de kustlijn, ook kun je het eiland Pico zien liggen terwijl je aan het genieten bent van het heerlijke water. 
3. Porto do Comprido: aan de Zuidwestelijke kust van Faial vind je deze natuurlijke baden. Deze zijn iets ‘ruiger’ dan de voorgaande twee, dit zijn met recht ‘rock pools’ te noemen. Deze baden liggen aan de voet van de Capelinhos vulkaan in het plaatsje Capelo.
4. Poça da Rainha: dit natuurlijke bad is omringd door basalt rotsen en heeft een apart gedeelte om heerlijk in de zon te kunnen liggen. In de zee rondom het natuurlijke bad, kun je ook nog uitstekend snorkelen. Kortom, een heerlijke plek om te zwemmen, zonnen en relaxen.

Dolfijnen en walvissen spotten op Faial

Dolfijnen en walwissen spotten: rondom de Azoren zijn volop dolfijnen en walvissen te vinden. De Azoren wordt vaak ook genoemd als één van de beste plekken ter wereld om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

Dolfijnen zijn vrijwel het hele jaar door te zien, de beste periode voor het spotten van walvissen is van mei tot en met september. In deze periode is er een groot aantal soorten walvissen aanwezig in de oceaan rondom Faial.

dolfijnen en walvissen  spotten faial
dolfijnen en walvissen  spotten faial

Wil je graag de blauwe vinvis zien (het grootste zoogdier ter wereld)? Dan wordt juist aangeraden om in het voorjaar te gaan. Er zijn diverse aanbieders van dolfijnen en walvissen tours, de meeste tours vertrekken vanuit de haven van Horta.

Wij zijn de dag na onze aankomst met een boot op zee gegaan om dolfijnen te bekijken. Hoe verder we de zee op gingen hoe meer dolfijnen we tegenkwamen!! 😍 Het was een prachtig gezicht om te zien hoe de dolfijnen langs de boot, echt heel dichtbij, zwommen. We hebben hierdoor prachtige foto’s kunnen maken! ❤️🐬

Walvissen spotten op Faial – Tickets

Het is aan te raden je tickets van te voren te bestellen. De bootjes zijn namelijk niet erg groot en als ze vol zitten zitten ze vol.
🎟️ Boek hier je tickets om walvissen & dolfijnen te spotten op Faial

Bezoek de hoofdstad Horta

Een bezoek aan Horta mag echt niet ontbreken als je op Faial bent 😊 De meest bekende bezienswaardigheid in Horta zijn de muurschilderingen en boten bij de Horta Marina. De schilderingen zijn gemaakt door zeelieden die de Atlantische Oceaan overstaken. Het was hun bewijs van aanwezigheid op het eiland Faial.

Tip: lees ook ons artikel met wat te doen in Horta 🙂

horta haven tekeningen van zeilers
© De-Azoren.nl
horta faial schilderingen zeelieden haven

Vanaf hier kun je ook erg goed de zonsondergang bekijken en heb je een mooi uitzicht over het naastgelegen kleinere eiland Pico. Verder zijn er genoeg leuke winkels en gezellige restaurantjes in Horta te vinden om een hele dag te kunnen vullen. 

In augustus vieren bewoners en gasten van Horta het havenfeest ‘Semana do Mar’ (Week van de Zee), een klein volksfeest met muziek en sportevenementen.

Bezoek Peter’s sport café

Een echte must visit op Faial is het Peter Café Sport. Dit café is gelegen in de haven van Horta en heeft een rijke en bijzondere historie. Dit is namelijk het café waar al vanaf ver in de vorige eeuw zeelieden kwamen als stop tijdens hun vaartocht over de Atlantische Oceaan.

Vanwege de ligging van de Azoren zijn deze eilanden ongeveer de enige ‘tussenstop’ voor schepen die de Atlantische Oceaan oversteken. Peter Café Sport op Faial werd dan ook gezien als vaste ontmoetingsplek en een plek om goed te eten en drinken voordat men weer de zee op ging.

Het authentieke drankje bij dit café is de huisgemaakte Peter’s Gin do Mar. Bestel daarom ook zeker een gin and tonic 😊 Ook de chocoladetaart is hier erg lekker. Het Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek plaatste de bar onder de beste bars ter wereld.

Naast lekker eten en drinken, is er hier ook een klein museumpje dat je kunt bezoeken, waarin de historie van het café terug te zien is. Ook zie je kunst gemaakt op walvissen tanden (zie foto hieronder).

Peter Café Sport faial azoren
Peter Café Sport faial azoren
Peter Café Sport Faial Azoren
Gin and Tonic in het Peter Café Sport
Peter Café Sport Faial Azoren

De mooiste uitzichtpunten van Faial

Miradouro de Nossa Senhora da Conceição is een zeer bekend uitzichtpunt op Faial en dat is niet voor niets. Dit uitzichtpunt ligt vlak bij de hoofdstad Horta. Je hebt vanaf dit uitzichtpunt een prachtig en wijds uitzicht over Horta. Aan de andere kant van de weg heb je ook nog mooi uitzicht over het eiland Pico 😍  

Miradouro de Nossa Senhora da Conceição
Miradouro de Nossa Senhora da Conceição © De-Azoren.nl
Mooi uitzicht op Horta, de hoofdstad van Faial
Mooi uitzicht op Horta, de hoofdstad van Faial © De-Azoren.nl

Miradouro do Monte da Guia is ook een heel mooi uitzichtpunt. Het ligt zo’n 100 meter boven zeeniveau. Je kunt het uitzichtpunt met de auto bereiken, maar het is ook mogelijk om naar boven te wandelen. Vanaf miradouro do Monte da Guia heb je een geweldig uitzicht over Caldeira do Inferno, Porto Pim beach en de stad Horta.

Caldeira do Inferno zijn 2 kraters gevuld met zeewater. Je ziet heel duidelijk dat het twee kraters zijn, want je ziet de kustlijn in 2 perfect mooie cirkels lopen. Je mag in dit water niet zwemmen, duiken of varen. Dat komt omdat hier een bijzondere vissoort leeft die met uitsterven wordt bedreigd (ik weet niet precies welke). Je mag wel in het water buiten de caldeira duiken. Je kunt deze vissoort (en andere mooie zeedieren en soorten) dan wel zien.

Caldeira do Inferno Faial
Caldeira do Inferno op Faial © De-Azoren.nl
Uitzicht op Horta vanaf de Monta da Guia
© De-Azoren.nl

Miradouro Ponta Furada
Dit uitzichtpunt is niet perse een must visit, maar als je er toevallig langs rijdt is het leuk om even uit te stappen. Je hebt zicht op de kliffen van Faial. Er is ook een gat in de kliffen te zien, wat er spectaculair uitziet.

Miradouro Ponta Furada Faial
Miradouro Ponta Furada © De-Azoren.nl

Vulcão dos Capelinhos: op een andere planeet

De vulkaan Capelinhos is een andere vulkaan op Faial, deze vulkaan ligt in het Westen van Faial en is voor het laatst uitgebarsten in 1957. Deze vulkaan ligt als het ware op een schiereiland dat aan het eiland Faial vastzit. Dit schiereiland heeft zich gevormd uit lava, afkomstig van vroegere vulkaanuitbarstingen. Deze vulkaan was vroeger dus een onderzeese vulkaan, dit was voordat het vulkanische schiereiland zich had gevormd. Wanneer je op dit schiereiland bent, waan je je even in een heel andere wereld: het landschap geeft je het idee dat je op een andere planeet bent. Het lijkt wel een maanlandschap! 🤩 Je kunt hier een mooie wandeling maken en het bijbehorende museum bezoeken (zie hieronder).

faial
Vulcão dos Capelinhos
Vulcão dos Capelinhos op Faial
Vulcão dos Capelinhos op Faial © De-Azoren.nl

De vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos

De vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos bevindt zich ook op het westelijke schiereiland van Faial. Dee vuurtoren is helaas niet meer in gebruik, doordat hij door de vulkaanuitbarsting in 1957 onbruikbaar is geworden. De vuurtoren is nog wel gewoon te bezoeken en vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het bijzondere vulkanische landschap van het schiereiland. Er is bij de vuurtoren ook een museum om te bezoeken. Let op: dit museum is op maandagen gesloten.

Capelinhos
© De-Azoren.nl
Capelinhos
© De-Azoren.nl

Strand op Faial: Praia do Almoxarife

Praia do Almoxarife is het mooiste en bekendste strand van het eiland Faial. Het strand heeft zwartkleurig zand én je hebt vanaf hier geweldig uitzicht op het naastgelegen eiland Pico. Praia do Almoxarife ligt aan de oostelijke kust van Faial, in de buurt van de hoofdstad Horta. Een ander mooi strand, ook in de buurt van Horta, is Praia do Porto Pim. Ook Praia da Fajã is een mooi strand.

Praia do Almoxarife
Praia do Almoxarife © De-Azoren.nl
strand op faial azoren
Praia do Almoxarife
Het zwarte strand Praia da Fajã
Het zwarte strand Praia da Fajã © De-Azoren.nl

Restaurants op Faial

Een van onze favoriete restaurantjes op Faial ligt in de middle of nowhere en heeft een prachtige tuin. De naam is O Esconderijo Restaurante. Het is hier zo vredig. Je hoort allerlei vogeltjes en kikkers 🐸

De eigenaar is een bijzondere man en je zult hem ongetwijfeld op blote voeten en zonder shirt aantrekken, maar hij kan erg lekker eten maken. (Maak je geen zorgen, hij trekt snel z’n shirt aan als de eerste gasten arriveren).
Hij bereidt zijn gerechten met verse en biologische groenten, kruiden en bloemetjes. Hij verzamelt daarvan een deel zelf in de natuur. Het zijn uitsluitend plantaardige producten.
Dit wordt geserveerd met koude kruidenthee 🌿

restaurants op faial
© De-Azoren.nl
leuke restaurants op faial
© De-Azoren.nl

Je krijgt een 4 gangen verrassingsmenu. Je weet dus niet wat je gaat krijgen. Wij kregen eerst een lekkere salade met huisgemaakte pesto en eetbare bloemetjes, daarna een uienshoepje, als hoofdgerecht een huisgemaakte vegetarische burger met wat aardappels, kikkererwten, wortels etc. Het dessert was banaan met een soort spread gemaakt van zoete aardappel, kokosolie, wortel en kaneel haha. Klinkt vast helemaal niet lekker, maar het was wél heel lekker en zoet 😜 Dit restaurant is zeker een aanrader, maar het moet wel je ‘piece of venkelthee’ zijn, zoals iemand het in de reviews omschreef 😜 Het is niet geschikt voor jou als je graag vlees eet of als je dit iets te veel ‘hippie’ vindt.

lekker eten op faial
© De-Azoren.nl
lekker eten op faial
Het dessert © De-Azoren.nl

Een andere leuke plek om te eten op Faial is bij Ah! Boca Santa. Je vindt dit plekje in de hoofdstad Horta. Ze serveren hier hele lekkere broodjes (bijv. broodje pulled pork) en burgers, gemaakt met hoogwaardige ingrediënten. Er zijn ook vegetarische opties. Wij vonden dit een heel leuk plekje vanwege de kwaliteit van het eten én de geweldige eigenaar. In het artikel over Horta hebben we een wat uitgebreider stuk geschreven.

restaurants op faial in horta
© De-Azoren.nl
restaurants faial
© De-Azoren.nl

Bijzonder overnachten op Faial

Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten op Faial, is Azul Singular een echte aanrader. Azul Singular ligt in de hoofdstad Horta en wordt gerund door een super lief koppel. Zij hebben deze ‘glamping’ accommodatie gemaakt op een voormalige palmboom plantage 🌴

Wij verbleven hier in een van de ‘luxe tenthuisjes’. Dat is eigenlijk een houten huisje, maar sommige muren en alle ramen zijn gemaakt van tentdoek en ’tentramen’. Het huisje bestaat voor een heel groot deel uit ramen. Zelfs vanaf het toilet heb je aan twee kanten een groot raam waardoor je kan ’toiletteren met uitzicht’ 😜 Het uitzicht rondom het huisje is ook prachtig, je bent omringd door natuur en palmbomen!

Doordat een groot deel van het huisje gemaakt is van tentdoek hoor je de natuurlijke geluiden om je heen. Je hoort de vogeltjes zingen en de palmbomen dansen op de wind 🌴 Je leeft binnen, maar toch buiten. Je kunt alle tentdoeken helemaal tot het plafond open ritsen. Eigenlijk leef je dan praktisch buiten. Het is heerlijk! Zeker op mooie dagen heb je op deze manier een unieke accommodatie!

’s Ochtends wordt er een heerlijk ontbijtje aan je deur gebracht 🥐
–> Bekijk hier of ze nog plekjes hebben voor wanneer jij naar Faial wil gaan 🙂

bijzonder overnachten op de azoren hotel op faial azul singular
© De-Azoren.nl
bijzonder overnachten op de Azoren Azul Singular
© De-Azoren.nl

Ook kun je in een yurt overnachten. Deze yurt is van alle gemakken voorzien, zoals een eigen badkamer en de mogelijkheid om zelf te koken in een heuse buitenkeuken.

–> Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen

hotel op faial azur singular
hotel op faial azur singular

Eilandhoppen vanaf Faial

Faial behoort tot de Ilhas de Triangulo. Dit betekent ‘de eilandendriehoek’. Hiermee worden de eilanden Pico, Faial en São Jorge bedoeld. Deze eilanden liggen zo dicht bij elkaar dat je er makkelijk met een boot naartoe kunt varen. Vanuit de haven in Horta vertrekt er meerdere keren per dag een boot naar de andere eilanden. Het kost ongeveer 30 minuten om naar Pico te varen. Vanaf Pico is het een uurtje varen naar São Jorge.

faial hortensia's

Veelgestelde vragen

Hoe lang raden jullie aan om op Faial te blijven?

Faial is een wat kleiner eiland. Je kunt het eiland in 2 tot 3 dagen wel bewonderen 😊 Als je ook in de natuurlijke baden wil zitten zouden we aanraden om hier zeker 2 dagen heen te gaan. Als je het lekker rustig aan wil doen en ook echt wil gaan hiken zouden we adviseren hier minstens 3 dagen heen te gaan. Het is ook wel fijn om een dag speling te hebben voor als het weer wat minder is. Bepaalde hikes of uitzichtpunten zijn wel echt mooier als het helder weer is.

Heb ik een huurauto nodig op Faial?

Ja, als je veel van het eiland wil zien heb je wel een huurauto nodig. Het eiland is te groot om te wandelen en het openbaar vervoer is niet optimaal. Zeker niet als je ook de gave plekken zoals de caldeira van Faial wil bezoeken. –> Lees ons artikel met tips over het huren van een auto op de Azoren.
Als je echt geen huurauto kunt/wil boeken kun je een rondtour met gids doen om toch heel veel te zien.