Het eiland Faial

Het eiland Faial is een van de 9 eilanden van de Azoren. Op de kaart is Faial te herkennen aan de vijfhoekige vorm. Het eiland heeft ongeveer 1500 inwoners en is van vulkanische oorsprong. Het hoogtepunt van Faial is de grote caldeira (krater). In dit artikel delen we alle mooie dingen die te bezoeken en te zien zijn op Faial + waar je leuk kunt overnachten 😊

Faial bezoeken


faial
Vulcão dos Capelinhos

Over Faial

Het eiland is voor het eerst ontdekt in het jaar 1427 en de naam Faial is afgeleid van het Portugese woord voor beuk(enboom). Faial wordt ook wel Ilha Azul genoemd, dit betekent naar het Nederlands vertaald ‘het blauwe eiland’. Faial heeft deze bijnaam gekregen door de vele blauwe hortensia’s die verspreid over het eiland groeien. De totale oppervlakte van Faial is 172km2 en het eiland is vulkanisch van aard, de stranden op het eiland zijn dus niet de gebruikelijke geel/gouden kleur zoals wij veelal gewend zijn, maar zijn gevormd uit zwartkleurig zand. 

In 1998 vond er een grote aardbeving plaats op Pico en Faial. Zeker op Faial (in Ribeirinha) is dit nog goed terug te zien. Sommige gebouwen werden toen onbruikbaar. Deze gebouwen staan er nog steeds, zoals een oude vuurtoren en de oude kerk van Ribeirinha (zie de foto’s hieronder).

Tip: er gaat een hele mooie hike langs de kust van Faial, waarbij je langs deze ruïnes komt. Het is hike PRC09 FAI. Hier lees je daar meer over.

verlaten vuurtoren door aarbeving op Faial
verlaten kerk door aarbeving op Faial

Dingen om te doen op Faial

Hike langs de grote Caldeira (krater) van Faial

In het midden van het eiland vind je de Caldeira-krater van Faial. Het is een prachtige krater die je kunt bezoeken. Breng je bezoek aan de de Caldeira op de meeste zonnige en helderste dag. Als je het namelijk op een bewolkte dag bezoekt zou het kunnen zijn dat je een groot deel van het prachtige uitzicht mist. Op een zonnige dag is het uitzicht juist spectaculair!

De gemakkelijkste manier om vanuit Horta naar de krater te gaan is met de auto via de EN2-2A of EN1-2A. Volg vanaf daar de borden naar de Caldeira. Het ritje duurt ongeveer 25 minuten vanaf het centrum van de stad. Gebruik geen Google Maps, deze geeft nog wel eens een route langs korte, steile wegen. Je kunt het beste gewoon de wegborden volgen. Het is een relatief gemakkelijke rit met een beetje een helling. Er is een parkeerplaats helemaal bovenaan bij het uitkijkpunt (dit staat ook beschreven in de routebeschrijving van de hike). Het kan hier druk zijn, afhankelijk van hoe laat je hier aankomt.

Er is een circulaire hike die langs de Caldeira gaat: PRC04 FAI. Het is een spectaculaire hike langs de rand van de krater. Het is een circulaire route dus je komt gewoon weer terug bij de parkeerplek. In totaal duurt de route zo’n 2.5 tot 3 uur. Het is 8 kilometer wandelen. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt.

Hou er ook rekening mee dat het weer eventueel kan omslaan. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden. Ook een winddichte te jas kan prettig zijn. Blijf altijd op het pad! Het pad is smal en er is geen hek. Vanaf de rand van de Caldeira heb je een fantastisch uitzicht over het eiland Faial én op de vulkaan van Pico. Het eiland Pico ligt op slechts 12 kilometer afstand van Faial. De top van de Pico berg is niet vaak te zien, maar als je op een heldere dag gaat kun je geluk hebben 😊

–> Hier vind je meer informatie en de routebeschrijving.

Tip: Het is ook mogelijk om af te dalen naar de bodem van de krater. Maar dit kan alleen met een gediplomeerde gids.

hike faial caldeira azoren

Botanische tuin van Faial

Faial heeft ook een prachtige botanische tuin 😍 Deze botanische tuin kun je vinden in het plaatsje ‘Flamengos’, dit ligt slechts een paar kilometer van de hoofdstad Horta af. Deze prachtige tuin beslaat een oppervlakte van maar liefst 8000m2 en herbergt de bijzondere flora en fauna van de Azoren.

Zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen op Faial

Op het eiland Faial zijn er verschillende warmwaterbronnen. Deze bronnen vinden hun oorsprong in de vulkanische aard van het eiland, ze zijn namelijk tot stand gekomen vanuit vroegere lavastromen. De warmwaterbronnen zijn heerlijk om in te zwemmen en te relaxen. Hieronder noemen we de meest bekende warmwaterbronnen op Faial.

1. Varadouro natural pools: deze warmwaterbronnen liggen aan de westelijke kant van Faial en vormen meest bekende natuurlijke zwembaden op het eiland. 
2. Lajinha: deze natuurlijke zwembaden bieden een prachtig uitzicht over de kustlijn, ook kun je het nabijgelegen eiland Pico zien liggen terwijl je aan het genieten bent van het heerlijke water. 
3. Porto do Comprido: aan de Zuidwestelijke kust van Faial vind je deze natuurlijke baden. Deze zijn iets ‘ruiger’ dan de voorgaande twee, dit zijn met recht ‘rock pools’ te noemen. Deze baden liggen aan de voet van de Capelinhos vulkaan in het plaatsje Capelo.
4. Poça da Rainha: dit natuurlijke bad is omringd door basalt rotsen en heeft een apart gedeelte om heerlijk in de zon te kunnen liggen. In de zee rondom het natuurlijke bad, kun je ook nog uitstekend snorkelen. Kortom, een heerlijke plek om te zwemmen, zonnen en relaxen.

Dolfijnen en walvissen spotten op Faial

Dolfijnen en walwissen spotten: rondom de Azoren zijn volop dolfijnen en walvissen te vinden. De Azoren wordt vaak ook genoemd als één van de beste plekken ter wereld om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

Dolfijnen zijn vrijwel het hele jaar door te zien, de beste periode voor het spotten van walvissen is van mei tot en met september. In deze periode is er een groot aantal soorten walvissen aanwezig in de oceaan rondom Faial.

dolfijnen en walvissen  spotten faial
dolfijnen en walvissen  spotten faial

Wil je graag de blauwe vinvis zien (het grootste zoogdier ter wereld)? Dan wordt juist aangeraden om in het voorjaar te gaan. Er zijn diverse aanbieders van dolfijnen en walvissen tours, de meeste tours vertrekken vanuit de haven van Horta.

Wij zijn de dag na onze aankomst met een boot op zee gegaan om dolfijnen te bekijken. Hoe verder we de zee op gingen hoe meer dolfijnen we tegenkwamen!! 😍 Het was een prachtig gezicht om te zien hoe de dolfijnen langs de boot, echt heel dichtbij, zwommen. We hebben hierdoor prachtige foto’s kunnen maken! ❤️🐬

Walvissen spotten op Faial – Tickets

Het is aan te raden je tickets van te voren te bestellen. De bootjes zijn namelijk niet erg groot en als ze vol zitten zitten ze vol.
🎟️ Boek hier je tickets om walvissen & dolfijnen te spotten op Faial

Bezoek de hoofdstad Horta

Een bezoek aan Horta mag echt niet ontbreken als je op Faial bent. De meest bekende bezienswaardigheid in Horta zijn de muurschilderingen en boten bij de Horta Marina. De schilderingen zijn gemaakt door zeelieden die de Atlantische Oceaan overstaken. Het was hun bewijs van aanwezigheid op het eiland Faial.

horta faial schilderingen zeelieden haven
horta faial schilderingen zeelieden haven

Vanaf hier kun je ook erg goed de zonsondergang bekijken en heb je een mooi uitzicht over het naastgelegen kleinere eiland Pico. Verder zijn er genoeg leuke winkels en gezellige restaurantjes in Horta te vinden om een hele dag te kunnen vullen. 

In augustus vieren bewoners en gasten van Horta het havenfeest ‘Semana do Mar’ (Week van de Zee), een klein volksfeest met muziek en sportevenementen.

Bezoek Peter’s sport café

Een echte must visit op Faial is het Peter Café Sport. Dit café is gelegen in de haven van Horta en heeft een rijke en bijzondere historie. Dit is namelijk het café waar al vanaf ver in de vorige eeuw zeelieden kwamen als stop tijdens hun vaartocht over de Atlantische Oceaan.

Vanwege de ligging van de Azoren zijn deze eilanden ongeveer de enige ‘tussenstop’ voor schepen die de Atlantische Oceaan oversteken. Peter Café Sport op Faial werd dan ook gezien als vaste ontmoetingsplek en een plek om goed te eten en drinken voordat men weer de zee op ging.

Het authentieke drankje bij dit café is de huisgemaakte Peter’s Gin do Mar. Bestel daarom ook zeker een gin and tonic 😊 Ook de chocoladetaart is hier erg lekker. Het Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek plaatste de bar onder de beste bars ter wereld.

Naast lekker eten en drinken, is er hier ook een klein museumpje dat je kunt bezoeken, waarin de historie van het café terug te zien is. Ook zie je kunst gemaakt op walvissen tanden (zie foto hieronder).

Peter Café Sport faial azoren
Peter Café Sport faial azoren
Peter Café Sport Faial Azoren
Gin and Tonic in het Peter Café Sport
Peter Café Sport Faial Azoren

De mooiste uitzichtpunten van Faial

Miradouro de Nossa Senhora da Conceição is een zeer bekend uitzichtpunt op Faial en dat is niet voor niets. Dit uitzichtpunt ligt vlak bij de hoofdstad Horta. Je hebt vanaf dit uitzichtpunt een prachtig en wijds uitzicht over Horta aan de ene kant en de kustlijn en het eiland Pico aan de andere kant! 😍  

Miradouro do Monte da Guia is ook een heel mooi uitzichtpunt. Het ligt zo’n 100 meter boven zeeniveau. Je kunt het uitzichtpunt met de auto bereiken, maar het is ook mogelijk om naar boven te wandelen. Vanaf miradouro do Monte da Guia heb je een geweldig uitzicht over Caldeira do Inferno, Porto Pim beach en de stad Horta.

Miradouro de Nossa Senhora da Conceição
Miradouro de Nossa Senhora da Conceição
Uitzicht op Pico vanaf Faial
Uitzicht op Pico vanaf Faial

Vulcão dos Capelinhos: op een andere planeet

Vulcão dos Capelinhos is een andere vulkaan op Faial, deze vulkaan ligt in het Westen van Faial en is voor het laatst uitgebarsten in 1957. Deze vulkaan ligt als het ware op een schiereiland dat aan het eiland Faial vastzit. Dit schiereiland heeft zich gevormd uit lava, afkomstig van vroegere vulkaanuitbarstingen. Deze vulkaan was vroeger dus een onderzeese vulkaan, dit was voordat het vulkanische schiereiland zich had gevormd. Wanneer je op dit schiereiland bent, waan je je even in een heel andere wereld: het landschap geeft je het idee dat je op een andere planeet bent. 

faial
Vulcão dos Capelinhos

De vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos

De vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos bevindt zich ook op het westelijke schiereiland van Faial. Dee vuurtoren is helaas niet meer in gebruik, doordat hij door de vulkaanuitbarsting in 1957 onbruikbaar is geworden. De vuurtoren is nog wel gewoon te bezoeken en vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het bijzondere vulkanische landschap van het schiereiland. Er is bij de vuurtoren ook een museum om te bezoeken. Let op: dit museum is op maandagen gesloten.

Strand op Faial: Praia do Almoxarife

Praia do Almoxarife is het mooiste en bekendste strand van het eiland Faial. Het strand heeft zwartkleurig zand én je hebt vanaf hier geweldig uitzicht op het naastgelegen eiland Pico. Praia do Almoxarife ligt aan de oostelijke kust van Faial, in de buurt van de hoofdstad Horta. Een ander mooi strand, ook in de buurt van Horta, is Praia do Porto Pim.

strand op faial azoren

Bijzonder overnachten op Faial

Wanneer je op zoek bent naar een super unieke plek om te overnachten op Faial, is Azul Singular een echte aanrader. Azul Singular ligt in de hoofdstad Horta en bij ieder verblijf is een ontbijt inbegrepen. Het unieke aan deze accommodatie is het type verblijf: het is hier namelijk mogelijk om in een yurt te overnachten. Deze yurt is van alle gemakken voorzien, zoals een eigen badkamer en de mogelijkheid om zelf te koken in een heuse buitenkeuken. Naast de yurt, is het ook mogelijk om te overnachten in een ‘normale’ tent.

–> Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen

hotel op faial azur singular
hotel op faial azur singular

Eilandhoppen vanaf Faial

Faial behoort tot de Ilhas de Triangulo. Dit betekent ‘de eilandendriehoek’. Hiermee worden de eilanden Pico, Faial en São Jorge bedoeld. Deze eilanden liggen zo dicht bij elkaar dat je er makkelijk met een boot naartoe kunt varen. Vanuit de haven in Horta vertrekt er meerdere keren per dag een boot naar de andere eilanden. Het kost ongeveer 30 minuten om naar Pico te varen. Vanaf Pico is het een uurtje varen naar São Jorge.

faial hortensia's

Veelgestelde vragen

Hoelang raden jullie aan om op Faial te blijven?

Faial is een wat kleiner eiland. Je kunt het eiland in 1 tot 2 dagen wel bewonderen 😊 Als je ook in de warmwaterbronnen wil zitten zouden we aanraden om hier zeker 2 dagen heen te gaan. Als je het lekker rustig aan wil doen en ook echt wil gaan hiken zouden we adviseren hier minstens 3 dagen heen te gaan. Het is ook wel fijn om een dag speling te hebben voor als het weer wat minder is. Bepaalde hikes of uitzichtpunten zijn wel echt mooier als het helder weer is.