Veerboten en ferry’s op de Azoren

De Azoren tellen in totaal negen eilanden. Om van eiland naar eiland te komen (eilandhoppen) kun je gebruik maken van een vliegtuig of van een veerboot.
De veerboot is vaak de goedkoopste optie. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voor het eilandhoppen op de Azoren met een veerboot 😊

Veerboten en ferry’s op de Azoren


Verschillende veerverbindingen

Voordat we ingaan op de praktische zaken is het goed om meer te weten over de verschillende veerverbindingen. Er gaan ferry’s naar alle eilanden, maar niet alle ferry’s varen het hele jaar door. Sommige veerboten varen alleen in het hoogseizoen (van mei tot en met september). En sommige ferry’s varen niet elke dag. Het is dus belangrijk om je reis goed voor te bereiden als je van plan bent om gebruik te maken van de veerboten op de Azoren 😉  

(Zie ook het plaatje, verder beneden👇 ).

Lijn A (blauw)
Deze veerverbinding gaat van Faial naar Pico en vaart dagelijks. De veerboot vaart meerdere keren per dag. Het is slechts 30 minuten varen tussen de havens van Horta en Madalena. Dit is dus een hele goede optie om te eilandhoppen tussen Faial en Pico 🙂 Hier onder zie je een voorbeeldschema van hoe de vaartijden er in de zomer uitzien. Dit schema is voor 2024 (juni tot september). Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de vaartijden altijd nog last minute wijzigen. Check hier de actuele schema’s.

Lijn B (groen)
Deze lijn loopt ook tussen de eilanden Faial en Pico, maar gaat ook naar het eiland São Jorge en het dorp Velas. Deze lijn is een beetje ingewikkelder, omdat hij naar Velas gaat (op het eiland São Jorge) en ook stopt in São Roque op het eiland Pico. De veerverbinding heeft elke dag andere routes en schema’s, in tegenstelling tot de blauwe lijn.

De vaartijd tussen Faial (Porto Horta) en Pico (Madalena) is ongeveer 45min.
De vaartijd tussen Pico (Madalena) en Sao Jorge (Porto Velas) is ongeveer 30min.

Lijn C (roze)
Net als de blauwe lijn, vaart de roze lijn alleen tussen twee eilanden (Flores en Corvo). Hierbij vaart de veerboot wel langs 3 dorpjes: Santa Cruz das Flores, Lajes das Flores en Corvo-stad. Om van Flores naar Corvo te varen duurt ongeveer 40 minuten.

Lijn D (geel)
Deze operatie is alleen beschikbaar in het hoogseizoen, tussen 3 mei en 29 september. Dat heeft te maken met de zeecondities in de winter. Het voordeel van deze veerverbinding is dat hij langs alle eilanden van de Azoren vaart, behalve Corvo. Dit is dus je enige optie om te gebruiken als je alle eilanden wil zien, zonder gebruik te maken van een vliegtuig. De steden/dorpen waar de veerboot stopt zijn:
Sao Miguel (Ponta Delgada), Santa Maria (Vila do Porto), Terceira (P. Vitoria), Pico (Madalena), Faial (Porto Horta), Sao Jorge (Porto Velas), Graciosa (V. Praia) en Flores (Santa Cruz)

Goed om te weten: Santa Maria en São Miguel zijn niet onderling met elkaar verbonden met een veerboot! Dit was eerst wel zo, maar in verband met Corona (Covid-19) werd deze veerdienst ’tijdelijk’ gestopt. Hij is daarna echter niet meer teruggekomen. Check het nog even voor de zekerheid als je tussen São Miguel en Santa Maria wil reizen.

De reistijd tussen Sao Miguel en Terceira is 3,5 uur. 

Vaarschema’s kun je op deze website bekijken.

veerverbindingen op de azoren eilandhoppen

Dan zijn er nog 2 verbindingen die hierboven niet op het plaatje staan. Dat zijn de volgende:

Paarse lijn
Verbindt het eiland Faial, Pico en São Jorge met Terceira tijdens de zomermaanden.

► Witte lijn
Deze lijn verbindt de hele centrale groep van de Azoren: Faial, Pico, São Jorge, Terceira en het eiland Graciosa van juni tot oktober.

Tickets voor de ferry op de Azoren

Het kopen van veerboottickets kan op een aantal verschillende manieren.

Je eerste optie is om naar veerbootterminal te gaan (op de dag van of vóór uw vertrekdag) en kaartjes rechtstreeks bij de ticketbalie te kopen. In dit geval is het wel aan te raden goed op tijd te zijn, voor het geval er een lange rij is. Het zou zonde zijn als je de veerboot mist. Tip: maak je een dagtrip? Koop dan gelijk een retourticket 🙂
Deze optie is vooral aan te raden als je spontaan besluit om gebruik te maken van een ferry op de Azoren.

De tweede manier is om tickets van tevoren te kopen via deze website. Als je van tevoren weet dat je de ferry op de Azoren wil gaan gebruiken raad ik je sterk aan alvast tickets te bestellen. Dit maakt het plannen van je rondreis wel makkelijker en je weet zeker dat je een plekje hebt.

Stap 1 is om je reisgegevens in te voeren. Bekijk de veerverbindingen (hierboven) even goed. Dan weet je wat de meest logische veerverbinding is. Doe je dat niet, dan krijg je elke keer geen beschikbare tickets te zien.

Stap 2 is om je tickets te selecteren. Je krijgt dan gelijk de beschikbare ferry’s te zien voor je geselecteerde dag. Ook krijg je een 4-daags venster te zien. Als een bepaalde route niet beschikbaar is op de dag dat je wil gaan krijg je dus gelijk te zien op welke dagen je wel zou kunnen varen. Hieronder heb ik een voorbeeld voor een ferry van Faial naar São Jorge. Boek je tickets en print ze uit. Hieronder zie je een voorbeeld voor een ferry van Pico naar Faial. Ze gebruiken de hoofdsteden van de eilanden, dus zorg ervoor dat je die kent. Dat maakt het een stuk makkelijker 😊

Prijzen per veerverbinding

In onderstaande afbeelding kun je de prijzen zien voor de ferry’s op de Azoren. De prijzen zijn per persoon. Ze worden per enkele reis en per retour reis weergeven.
Hier kun je de ferry tickets boeken.

Met de auto op de ferry

Je kunt je huurauto meenemen op de ferry. Als je je auto op de veerboot wilt nemen, moet je je ticket sowieso van tevoren boeken. Dit is belangrijk omdat er heel weinig beschikbare plekken zijn voor een auto op de veerboot. De grootste boot kan maximaal 12 auto’s meenemen. Door gebruik te maken van hetzelfde boekingsproces als hierboven, heb je de mogelijkheid om tegen een meerprijs een auto aan je ticket toe te voegen.

Niet elke veerboot kan een auto meenemen, hou daar rekening mee. Ook is het belangrijk dat je aangeeft bij je auto verhuurbedrijf dat je de auto mee gaat nemen op de veerboot. Zij moeten daar namelijk toestemming voor geven.

Tip: je kunt ook op elk eiland een andere auto krijgen. Dat lijkt omslachtiger, maar is juist handig. Lees daar meer over in ons artikel over een auto huren op de Azoren.

ferry azoren
veerboot ferry azoren