Veerboten en ferry’s op de Azoren

De Azoren tellen in totaal negen eilanden. Om van eiland naar eiland te komen (eilandhoppen) kun je gebruik maken van een vliegtuig of van een veerboot.
De veerboot is vaak de goedkoopste optie. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voor het eilandhoppen op de Azoren met een veerboot 😊

Veerboten en ferry’s op de Azoren


veerboten azoren
© De-Azoren.nl
De veerboot van Pico naar Faial
De veerboot van Pico naar Faial © De-Azoren.nl

Verschillende veerverbindingen

Voordat we ingaan op de praktische zaken is het goed om meer te weten over de verschillende veerverbindingen.

De veerverbindingen zijn alleen mogelijk binnen dezelfde eilandgroep. Er zijn 3 eilandgroepen:
Eilandgroep 1: São Miguel en Santa Maria
Eilandgroep 2: De centrale eilanden: São Jorge, Pico, Faial, Terceira en Graciosa
Eilandgroep 3: Flores en Corvo

Als een eiland in een andere eilandgroep ligt kun je niet met een ferry naar dat eiland toe. Sommige veerboten varen alleen in het hoogseizoen (van mei tot en met september). En sommige ferry’s varen niet elke dag. Het is dus belangrijk om je reis goed voor te bereiden als je van plan bent om gebruik te maken van de veerboten op de Azoren 😉  

Lijn A (blauw)
Deze veerverbinding gaat tussen de eilanden Faial naar Pico en vaart dagelijks. De veerboot vaart meerdere keren per dag. Het is slechts 30 minuten varen tussen de havens van Horta en Madalena. Dit is dus een hele goede optie om te eilandhoppen tussen Faial en Pico 🙂

De veerboot van Pico naar Faial
De veerboot van Pico naar Faial © De-Azoren.nl
veerboten op de azoren
© De-Azoren.nl

Hier onder zie je een voorbeeldschema van hoe de vaartijden er in de zomer uitzien. Dit schema is voor 2024 (juni tot september). Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de vaartijden altijd nog last minute wijzigen. Check hier de actuele schema’s.

Lijn B (groen)
Deze lijn loopt ook tussen de eilanden Faial en Pico, maar gaat ook naar het eiland São Jorge en het dorp Velas. Deze lijn is een beetje ingewikkelder, omdat hij naar Velas gaat (op het eiland São Jorge) en ook stopt in São Roque op het eiland Pico. De veerverbinding heeft elke dag andere routes en schema’s, in tegenstelling tot de blauwe lijn.
De vaartijd tussen Faial (Porto Horta) en Pico (Madalena) is ongeveer 45min.
De vaartijd tussen Pico (Madalena) en Sao Jorge (Porto Velas) is ongeveer 30min.

Tip: Vaarschema’s kun je op deze website bekijken. Je kunt het beste bij ‘boeken/reserveren’ kijken. De schema’s worden 1x in het jaar geüpdate. Ze geven geen actuele informatie. Je moet echt bij het boeken van de tickets kijken, dan heb je actuele informatie.

Lijn C (roze)
Net als de blauwe lijn, vaart de roze lijn alleen tussen twee eilanden (Flores en Corvo). Hierbij vaart de veerboot wel langs 3 dorpjes: Santa Cruz das Flores, Lajes das Flores en Corvo-stad. Om van Flores naar Corvo te varen duurt ongeveer 40 minuten. Deze lijn is over het algemeen jaarrond beschikbaar. Weersomstandigheden kunnen wel voor uitval zorgen. Check altijd de actuele schema’s.

► Lijn D (wit)
Deze lijn verbindt de hele centrale groep van de Azoren: Faial, Pico, São Jorge, Terceira en het eiland Graciosa van juni tot oktober. Het lijkt heel handig, maar je vaart kan erg lang duren. Je ligt op meerdere plekken stil. Een boottocht van Pico naar Terceira duurt bijvoorbeeld meer dan 5 uur. De ferry is vooral handig als je naar een direct buureiland gaat.

Hou er rekening mee dat veel ferry’s pas vanaf juni varen. En t/m september. In de laagseizoen maanden is het gebruik van een ferry minder handig.

Lijn E (paars)
De paarse lijn verbindt het eiland Faial, Pico en São Jorge met Terceira tijdens de zomermaanden.

Lijn F (geel)
Ook deze lijn is alleen in het hoogseizoen beschikbaar, tussen begin mei en eind september. Dat heeft te maken met de zeecondities in de winter. Hij vaart tussen Pico (Madalena) en São Jorge (Porto Velas).

Goed om te weten: Santa Maria en São Miguel zijn niet onderling met elkaar verbonden met een veerboot! Dit was eerst wel zo, maar in verband met Corona (Covid-19) werd deze veerdienst ’tijdelijk’ gestopt. Hij is daarna echter niet meer teruggekomen. Check het nog even voor de zekerheid als je tussen São Miguel en Santa Maria wil reizen.
Op dit moment vaart er geen ferry van- en naar São Miguel. Er ging voorheen wel een boot naar Terceira, maar daar doe je 5 uur over!! Dat is natuurlijk ook erg lang. Met het vliegtuig ben je een stuk sneller.

Tickets voor de ferry op de Azoren

Het kopen van veerboottickets kan op een aantal verschillende manieren.
Je eerste optie is om naar veerboot terminal te gaan (op de dag van of vóór je vertrekdag) en kaartjes rechtstreeks bij de ticketbalie te kopen. In dit geval is het wel aan te raden goed op tijd te zijn, voor het geval er een lange rij is. Het zou zonde zijn als je de veerboot mist. Tip: maak je een dagtrip? Koop dan gelijk een retourticket 🙂 Deze optie is vooral aan te raden als je spontaan besluit om gebruik te maken van een ferry op de Azoren.

De ticketbalie bij de terminal op Pico
De ticketbalie bij de terminal op Pico © De-Azoren.nl

De tweede manier is om tickets van tevoren te kopen via deze website. Als je van tevoren weet dat je de ferry op de Azoren wil gaan gebruiken raad ik je sterk aan alvast tickets te bestellen. Dit maakt het plannen van je rondreis wel makkelijker en je weet zeker dat je een plekje hebt.

Stap 1 is om je reisgegevens in te voeren. Bekijk de veerverbindingen (hierboven) even goed. Dan weet je van welk eiland naar welk eiland je kunt varen. Doe je dat niet, dan krijg je elke keer geen beschikbare tickets te zien. Hou er ook rekening mee dat eilanden meerdere havens hebben. Je moet de goede haven selecteren.

Stap 2 is om je tickets te selecteren. Je krijgt dan gelijk de beschikbare ferry’s te zien voor je geselecteerde dag. Ook krijg je een 5-daags venster te zien. Als een bepaalde route niet beschikbaar is op de dag dat je wil gaan krijg je dus gelijk te zien op welke dagen je wel zou kunnen varen. Hieronder heb ik een voorbeeld voor een ferry van Pico naar Faial. Boek je tickets en print ze uit. Ze gebruiken de hoofdsteden van de eilanden, dus zorg ervoor dat je die kent. Dat maakt het een stuk makkelijker 😊

tickets boeken veerboot azoren

Prijzen per veerverbinding

In onderstaande afbeelding kun je de prijzen zien voor de ferry’s op de Azoren. De prijzen zijn per persoon. Ze worden per enkele reis en per retour reis weergeven. Je ziet hier ook meteen van welk eiland je naar welk eiland kunt varen.
Hier kun je de ferry tickets boeken.

tarieven ferry veerboten azoren eilanden

Met de auto op de ferry

Je kunt je huurauto meenemen op de ferry. Als je je auto op de veerboot wilt nemen, moet je je ticket sowieso van tevoren boeken. Dit is belangrijk omdat er heel weinig beschikbare plekken zijn voor een auto op de veerboot. De grootste boot kan maximaal 12 auto’s meenemen. Door gebruik te maken van hetzelfde boekingsproces als hierboven, heb je de mogelijkheid om tegen een meerprijs een auto aan je ticket toe te voegen.

Niet elke veerboot kan een auto meenemen, hou daar rekening mee. Ook is het belangrijk dat je aangeeft bij je auto verhuurbedrijf dat je de auto mee gaat nemen op de veerboot. Zij moeten daar namelijk toestemming voor geven.

Tip: je kunt het beste op elk eiland een andere auto huren. Dat lijkt omslachtiger, maar is juist een stuk handiger. Lees daar meer over in ons artikel over een auto huren op de Azoren.
Wij raden aan om je auto te huren bij Easyterra. Het is een van de meest fijne verhuurwebsites voor de Azoren. Je kunt op elk eiland een andere auto huren. Het proces is makkelijk en je kunt goed vergelijken.

veerboten en ferry's azoren pico faial
© De-Azoren.nl
varen tussen de eilanden van de azoren met een boot
© De-Azoren.nl

Tip: haal je je auto op op het vliegveld, maar wil je hem inleveren bij de haven? Vaak kan dat. Als je een auto hebt gehuurd via Easyterra, krijg je vanzelf contactgegevens van het verhuurbedrijf waar je je auto uiteindelijk boekt. Je kunt ze op de dag zelf nog bellen om aan te geven dat je je auto liever bij de haven aflevert dan bij het vliegveld. Dat scheelt je vaak een taxi ritje 🙂

Veelgestelde vragen

Mag je ook bagage meenemen op de veerboten?

Jazeker! Kleine bagage mag je zelf meenemen op de ferry. Daarmee bedoel ik rolkoffers die je ook in vliegtuigen als handbagage mee mag nemen. Grotere koffers en bagage moet je inchecken. Dit is gratis. Ze worden met een quad de boot op gereden. Vervolgens krijg je ze weer terug via een rolband zoals je ook op vliegtuigen bent gewend. Dit gaat echt súper snel 😊 Je bagage is bijna eerder dan jijzelf.

Hoelang moet je van tevoren aanwezig zijn bij de haven/terminal?

Als je tien minuten voor het einde van de boarding aanwezig bent is het eigenlijk vroeg genoeg. Je zou dit iets ruimer kunnen nemen en er 15-20 minuutjes eerder aanwezig kunnen zijn, maar het is allemaal zo kleinschalig dat je er echt niet heel vroeg aanwezig hoeft te zijn.

Reacties
 1. Hallo, wij zijn momenteel op zoek naar een ferry vanuit het eiland Sao Miguel. Alle andere verbindingen vinden wij maar het lijkt alsof er geen ferry’s meer bestaan vertrekkende vanuit Sao Miguel? Is dit mogelijk?
  Heel leuke en handige blog trouwens!

  • Hoi Merel!

   Dankjewel voor je berichtje en complimentje 😊 En goede vraag! De ferry van São Miguel naar Santa Maria is sinds corona al opgeheven. Maar ik zie nu dat ook de ferry tussen São Miguel en Terceira niet meer te boeken is. Ik ga het van de week ook gelijk even updaten. Ik weet niet precies wat daar de reden van is. Wellicht werd hij niet zo vaak geboekt. São Miguel ligt namelijk wat verder weg van de rest van de eilanden. Het is daardoor een wat langere vaart. Omdat het ook op de open oceaan is, is deze vaart ook erg gevoelig voor bepaalde weersomstandigheden. Maar misschien heeft het een andere reden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het op dit moment niet weet, maar dat het erop lijkt alsof de ferry is geschrapt. Met name de eilanden in het midden (Terceira, São Jorge, Pico, Faial en Graciosa) zijn goed te bereiken met een ferry.

   Groetjes,
   Eline | De Azoren

 2. Hoi Eline,
  Leuke blog hebben jullie! Al veel nuttige informatie gevonden voor onze eerste vakantie naar de Azoren!
  We willen nu een veerboot van Pico naar Faial boeken op donderdag 23 mei. Maar blijkbaar is nagenoeg alles al vol. Dat lijkt ons vreemd voor die veerdienst.
  Maar kan dat kloppen? Of is er een feestdag die dag ofzo?
  Alvast dank voor je reactie.
  Groetjes
  Karen

  • Hoi Karin!

   Dankjewel voor je berichtje 🙂 Leuk om te horen dat jullie inspiratie en informatie hebben kunnen opdoen voor jullie eerste trip naar de Azoren 😊
   Ik heb even gekeken, maar er zijn nog wel tickets op 23 mei beschikbaar voor een veerboot van Pico naar Faial.
   De verwarring komt denk ik doordat je voor Pico meerdere vertrekplaatsen kunt aanklikken. Je moet Pico (Madalena) hebben. Ik gebruik deze website.
   Hieronder zie je mijn screenshot:

   tickets veerboot van pico naar faial

   Hopelijk lukt het jou ook om deze tickets te vinden. Jullie gaan het vast geweldig vinden op de Azoren. Het is daar zo mooi!! 😍

   Groetjes,
   Eline | De-Azoren.nl

 3. Hoi, klopt het dat er geen boot verbinding meer is tussen Sao Miquel en Terceira? Hoor het graag van je.

  • Hoi Ariane,

   Goed dat je even een berichtje stuurt. De ferry van São Miguel naar Terceira vaart inderdaad niet meer. Helaas. Je kunt geen gebruik meer maken van ferry’s tussen de eilandgroepen.
   Er zijn 3 eilandgroepen: Flores en Corvo zijn een eilandgroep, São Miguel en Santa Maria zijn een eilandgroep en de rest van de eilanden die centraal liggen zijn een eilandgroep.
   Ik ga het ook updaten in het artikel. Om vanaf São Miguel naar Terceira te gaan zul je dus een binnenlandse vlucht moeten boeken.

   Groetjes,
   Eline | De Azoren

 4. Beste Eline,
  Klopt het dat er ook geen veerboot meer gaat tussen eilandgroep 1: São Miguel en Santa Maria?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Mvg, Lieke

  • Hoi Lieke,

   Dat klopt inderdaad. Deze veerdienst is sinds corona niet meer actief. Ze hebben het tijdens de pandemie gepauzeerd, maar nooit weer opnieuw opgestart helaas! 😔

   Groetjes,
   Eline | De-Azoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *