Wat te doen in Angra do Heroísmo – de hoofdstad van Terceira

Angra do Heroísmo betekent ‘Baai van de heldenmoed’. Het is de hoofdstad van het eiland Terceira, een van de 9 eilanden van de Azoren. Het is geen grote stad om te bezoeken, maar wel een hele leuke, kleurrijke stad om te bezoeken. De mensen zijn er super lief en de stad wordt goed onderhouden. In dit artikel delen we de leukste dingen om te doen in Angra do Heroismo 😊

— Dit artikel wordt nog aan gewerkt, binnenkort komt er meer informatie

Tip: zoek je nog naar een hotel of verblijfplaats op Terceira? Bekijk dan ook onze favoriete hotels op Terceira. In dat artikel delen we ook onze favorieten in de hoofdstad 😊

Wat te doen in Angra do Heroísmo


Beetje achtergrond over Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is de oudste stad van de Azoren! De stad werd al gevestigd in 1534 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad staat met name bekend om de prachtige, kleurrijke gebouwen die in het het historische centrum te vinden zijn. De huisjes zijn vaak wit, waarbij de ramen en deuren met kleur omlijst zijn. Maar er zijn ook bouwwerken die volledig in kleur geschilderd zijn. Door deze vrolijke kleuren krijgt de stad ook een heel vrolijk karakter.
In 1980 vond er een aardbeving plaats op Terceira. Gelukkig zijn veel gebouwen bewaard gebleven. Andere gebouwen zijn weer opnieuw opgebouwd of gerestaureerd.

Bij de jachthaven
Bij de jachthaven © De-Azoren.nl
Klein stukje strand
Klein stukje zandstrand © De-Azoren.nl

Hou je van historie en ben je geïnteresseerd in de cultuur van Angra do Heroísmo? Dan zijn er een paar historische gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Dat zijn:
– de kathedraal Se de Sao Salvador
– de kloosters Convento da Esperanca en Convento de Sao Gonzalo (met kerk)
– het Palacio Bettencourt (het stadhuis uit de 19e eeuw)
– het Museum of Geology
– de arena waar stierengevechten plaatsvinden
– en de forten Castelo de Sao Baptista en San Sebastiao.
Deze gebouwen staan symbool voor zowel de historie als de prachtige cultuur van het eiland Terceira 🙂

Struinen door de kleurrijke straatjes

Als je in Angra do Heroismo, is het superleuk om gewoon eens te rond te struinen. De huizen en gebouwen in Angra do Heroismo zijn vaak geschilderd in levendige kleuren, door deze kleuren hangt er een gemoedelijke en authentieke sfeer. Het feit dat de straatjes zo smal zijn, draagt extra bij aan deze sfeer. Er zijn ook allerlei kleine winkeltjes te vinden in deze straatjes, waar je allerlei handgemaakte producten en traditionele souvenirs kunt kopen. Ook zijn er verschillende kleine restaurantjes, waar je lokale lekkernijen en gerechten kunt proeven. Je kunt zelf rondlopen door de straatjes, maar ook kiezen voor een rondleiding met een gids. Deze rondleiding kun je hier boeken en duurt in totaal zo’n 3 uur. Tijdens deze wandeling kom je niet alleen alles te weten over Angra do Heroismo, maar er is ook een stop bij een traditionele patisserie. Hier kun je genieten van een kopje koffie en een lokale lekkernij genaamd ‘Dona Amélia’. 

Angra do Heroismo
Verschillende soorten Azoreaanse taartjes en lekkernijen in de hoofdstad van Terceira © De-Azoren.nl

Boek een rondleiding in Palácio dos Capitães Generais

Het Palácio dos Capitães Generais is één van de meest indrukwekkende historische gebouwen van de Azoren. Het paleis diende oorspronkelijk als het verblijf van de kapitein-generaal, de hoogste vertegenwoordiger van de Portugese koning in de Azoren. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 16e eeuw. Tegenwoordig is het paleis opengesteld voor het publiek en kun je een rondleiding krijgen door dit paleis. Het paleis zelf is heel indrukwekkend, maar ook de kunstcollectie in het paleis en de prachtige tuin rondom het paleis zijn erg bijzonder.

De botanische tuin van Angra do Heroísmo + obelisk

Deze obelisk staat boven op een berg en vormt is een van de meest indrukwekkende uitkijkpunten in Angra do Heroismo. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Angra do Heroismo zelf en de Atlantische Oceaan. De obelisk zelf is geel met wit van kleur en is een monument dat is gebouwd in 1856 werd opgericht ter ere van koning Pedro IV van Portugal. Vanaf deze obelisk kun je lopen naar de Duque da Terceira Garden. Deze tuin is een prachtige plek om even helemaal tot rust te komen en alle mooie planten en bloemen die er groeien, te bekijken. 

Angra do Heroísmo
Uitzicht vanuit de botanische tuinen op Angra do Heroísmo © De-Azoren.nl
botanische tuin
© De-Azoren.nl
botanische tuinen terceira
© De-Azoren.nl
Uitzicht op Angra do Heroísmo
Uitzicht op Angra do Heroísmo © De-Azoren.nl

Dolfijnen spotten

Vanuit Angra do Heroismo kun je ook meegaan met een dolfijnen- en walvisexcursie. De wateren rondom Terceira zijn een geliefde verblijfplaats van verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Je kunt vanuit Angra do Heroismo met een gave zodiac boot meegaan om deze bijzondere zeedieren van heel dichtbij te kunnen bekijken. Deze excursie kun je hier boeken en duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. Dolfijnen en walvissen zijn bijna het hele jaar door te spotten, dus de kans dat je ze ook daadwerkelijk te zien krijgt tijdens de tocht, is supergroot.

De haven van Angra do Heroismo bezoeken

Het is ook zeker leuk om een bezoekje te brengen aan de haven van Angra do Heroïsmo. De haven grenst direct aan het historische centrum van de stad. Deze haven was en is nog steeds een belangrijke ‘hub’ voor schepen, vanwege de gunstige ligging in de Atlantische Oceaan. Ook meren hier veel cruiseschepen aan en kun je de aangemeerde jachten bewonderen.

Bij de jachthaven
Bij de jachthaven © De-Azoren.nl
haven angra
© De-Azoren.nl

Het fort São Sebastião bezoeken

Dit fort heeft een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van het eiland in vroegere eeuwen. Het fort is indrukwekkend om te zien. Aan de buitenkant zijn de massieve stenen muren erg imposant. Je hebt vanaf het fort een prachtig uitzicht over zee en over de stad zelf. Binnen in het fort worden verschillende exposities gehouden.

Tip: bezoek Angra do Heroismo tijdens het Sanjoaninas festival

Het Sanjoaninas festival vindt meestal eind juni plaats rond het weekend van São João (Santos Populares in Portugal). Er zijn concerten, optochten en tentoonstellingen. Vooral de kleurrijke parades zijn echt heel gaaf om bij te wonen. Je ziet mensen dansen in traditionele kleding en er zijn verschillende praalwagens. Ook kun je erg lekker eten, er zijn allemaal kraampjes en waar je typisch Azoriaanse hapjes en gerechten kunt proeven. Een bekende lekkernij tijdens dit festival zijn de broodjes bifana. De stierenmarkt is één van de hoofdonderdelen van Sanjoaninas. Hierbij worden er onder andere stierengevechten in de arena gehouden. Ook de Touradas a Corda valt hieronder, hierbij worden stieren aan touwen door de (vaak krappe) straten van Angra do Heroismo geleid. Bij de Largadas de Touros worden de stieren in de stad vrijgelaten (vaak op een plein), waarna zij vervolgens door de straten rennen.

Monte Brasil

Monte Brasil is een inactieve vulkaan die oorspronkelijk is ontstaan door een onderzeese uitbarsting. Deze uitbarsting heeft een schiereiland aan Terceira gevormd. De vulkaan staat bekend vanwege zijn dubbele krater. Het schiereiland waarop de vulkaan ligt, is erg mooi en groen. De beste manier om Monte Brasil te ontdekken is met een e-bike. Je kunt dit doen onder begeleiding van een gids. De gids vertelt je allerlei interessante weetjes tijdens de fietstocht en leidt je naar de top van Monte Brasil. Vanaf hier heb je echt een supermooi uitzicht over het eiland en de oceaan. Ook heb je uitzicht op de inactieve vulkaan van Terceira: Santa Bárbara. Je kunt hier ook een mooie hike maken. Het nummer van deze hike is PRC04. Over deze wandeling met een lengte van 7,4 kilometer doe je ongeveer 2,5 uur. Tijdens de wandeltocht verken je het vulkanische schiereiland. Je wandelt door het groene landschap en hebt op diverse plekken prachtige uitzicht. De wandeling is een ‘ronde’, je kunt het beste hier parkeren om de hike te starten (en te eindigen).

Uitkijkpunt op Angra do Heroismo vanaf Monte Brasil
Uitkijkpunt op Angra do Heroismo vanaf Monte Brasil © De-azoren.nl
Uitkijkpunt op Angra do Heroismo vanaf Monte Brasil
© De-azoren.nl

Lekker eten in Angra do Heroismo – leuke restaurants

1. Casa do Jardim: dit is een gezellig restaurant waar je allerlei gerechten kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan pasta, curry’s maar ook Portugese specialiteiten. Ook als vegetariër heb je hier voldoende keuze, het restaurant is namelijk gespecialiseerd in vegetarische en veganistische gerechten. Alle gerechten worden bereid met biologische ingrediënten. Het is ook zeker aan te raden om nog wat ruimte over te houden na het hoofdgerecht, de toetjes zijn namelijk ook erg lekker 😊

2. Tasca das Tias: dit is echt een toprestaurant in Angra do Heroismo. Je kunt hier vooral terecht voor heerlijke stukken vlees en vis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steak, biefstuk of tonijn. Hiernaast staan er ook andere gerechten op het menu, zoals diverse pasta’s. Ook de cocktails zijn hier een echte aanrader! Het is maar een klein restaurant en deze plek is erg populair, ten tevoren reserveren is dus wel nodig als je zeker wil zijn van een plekje.

3. Mercatto di Osteria: dit is een Italiaans restaurant met onder andere heerlijke pasta’s, pizza’s en risotto’s. Volgens velen is dit het beste Italiaanse restaurant van heel Terceira. Ook de wijnkaart en de desserts stellen zeker niet teleur. 

4. O Cachalote: als je een echte vleesliefhebber bent, is dit restaurant the place to be. Dit is een steakhouse waar je heerlijke stukken vlees van de grill kunt eten. De eigenaar Frank is een echte gastheer en maakt graag een praatje. Je krijgt sommige soorten vlees op een warme steen op tafel opgediend, zodat je het zelf naar wens kunt laten doorgaren. De toetjes zijn apart & superlekker, wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurd ijs?

5. Captain’s Table: een klein, leuk familierestaurant waar ze gespecialiseerd zijn in visgerechten. Het ligt vlakbij de haven. Een van de tafels is echt perfect! Het is een ronde tafel bij het raam, waarbij je allebei heel mooi uitzicht hebt over de Oceaan en Monte Brasil. Als je met z’n tweeën uit eten gaat zou ik zeker aanraden om deze tafel te reserveren 🙂

Captains table
© De-Azoren.nl
captains table
Heerlijke brownie bij Captain’s table © De-Azoren.nl