Geothermische brunch bij theehuis Azores Essentials in Furnas

Als je Furnas gaat bezoeken, is dit theehuis een absolute aanrader om een héérlijke brunch te reserveren. Het zit vlak achter het hotel Octant, een van onze favoriete hotels op de Azoren en direct naast de geothermische bronnen waar Furnas bekend om staat. Wij reserveerden hier een geothermische brunch en het was fantastisch!! 😍

De geothermische brunch is een unieke brunch die je alleen in Furnas kan doen. Nergens ter wereld wordt eten op deze manier bereid. Alles is ‘slow cooked’. Dat betekent dat het een paar uur heeft gestoofd in de natuurlijke geothermische bronnen van Furnas. De smaken zijn uniek en bijzonder.

Geothermische brunch bij theehuis Azores Essentials


De locatie van deze brunch is in een oud openbaar badhuis uit 1866. Het interieur is zeer uitnodigend, met gedetailleerde decoratie. In het huis zijn de twee authentieke badkuipen nog te zien. Overal om je heen zie je wel wat. Met name veel lekkere lokale producten, afkomstig van de verschillende eilanden van de Azoren.

Theehuis azores essentials in Furnas
© De-azoren.nl
Uitzicht vanaf het terras, recht op de geothermische bronnen in Furnas
Uitzicht vanaf het terras, recht op de geothermische bronnen in Furnas © De-azoren.nl

Als je een reservering maakt is de locatie exclusief voor jou gereserveerd. Samen met je gezelschap ben je de enige gast. Je wordt zéér vriendelijk onthaald door Paula, de eigenaresse. Paula is geboren en getogen op São Miguel, maar heeft op elk van de eilanden van de Azoren gewoond en gewerkt. Ze is namelijk onderzoekster geweest. Paula is een echte theeliefhebber en heeft zelfs het proces van thee maken en het effect van thee in het lichaam bestudeerd (serieus waar, met een groep andere onderzoekers). Ze spreekt perfect Engels, wat erg fijn is.

Wist je dat deze geothermische brunch zelfs een UNESCO keurmerk heeft? Het is cultureel erfgoed van de Azoren. Bijna alle ingrediënten zijn lokaal geproduceerd of verkregen. Er zijn slechts 4 ingrediënten in de hele brunch die niet van de Azoren komen. Dat zijn de kruiden kardemom en kaneel, de chocola, de olijfolie en nog een ingrediënt, maar we zijn vergeten welke dat was 😜

Alle producten die je tijdens de brunch geserveerd worden zijn langzaam bereid met behulp van de hitte van de aarde. Van geothermisch gekookte chutneys en brood tot groenten en eieren, gekookt op twee verschillende temperaturen.
De meeste mensen die in Furnas komen raken wel bekend met de ‘cozido’. Het is een stoofpotje wat door middel van geothermiek wordt verwarmd. Maar hier leer je ook andere producten kennen die op deze manier verwarmd worden.

De eerste gang

Na een leuke introductie mochten we aanschuiven voor de eerste gang. De eerste gang bestond uit 3 verschillende lokale kaasjes. Deze kaasjes werden geserveerd met chutney, jams, brood en eetbare bloemen. Paula vertelt dat de jams meerdere uren geothermisch verwarmd worden. Er wordt geen water aan toegevoegd, alleen fruit met suiker. De jams hebben een hele bijzondere smaak, heel anders dan we van jam gewend zijn. Maar héél lekker. Ook het brood vind ik érg lekker. Het is heel zacht. Het geothermische verwarmen zorgt er over het algemeen voor dat de producten erg zacht worden.

Ook krijg je er twee soorten water bij. Hieronder op de foto zie je twee flessen. Een van de flessen heeft een bezinking van ijzer aan de onderkant. De andere fles (de blauwe) is ‘award winning water’. Het water heeft een tweede prijs gewonnen in een internationale wedstrijd. Best bijzonder.

Geothermische groene thee

Na de eerste gang is het tijd voor thee. Paula is super enthousiast en weet heel veel over het theeproces te vertellen. We krijgen zelfs een stukje uitleg over de chemie achter thee en de werking ervan. In een boekje laat ze de moleculen van zwarte thee en groene thee zien. Daar vertelt ze vervolgens iets over.

Veel mensen maken de fout om het water tot 100 graden Celsius te koken en de groene thee er dan direct in te laten trekken. Het hete water maakt de moleculen van de thee kapot. Daardoor wort je groene thee heel bitter. Bovendien gaat de bevorderende werking voor je gezondheid verloren.” Aldus Paula. Het verklaart meteen waarom wij niet zo’n fan zijn van groene thee. Paula legt ons verder uit dat je water het liefst 70 graden Celsius moet zijn. Daarnaast moet je de thee 3 minuten laten trekken. Niet langer.

Na de interessante uitleg over groene thee gaan we zelf groene thee maken. Dat doen we niet zomaar. Het water voor de thee halen we namelijk uit een geothermische bron. Voordat we daadwerkelijk thee maken, laat Paula ons eerst het water proeven. Er zit heel veel ijzer in het water. Je ziet het al aan de oranje kleuren onder de bron en zodra je een slokje neemt proef je de metaalsmaak.

Wist je dat groene thee gemaakt met dit water extreem bevorderend is voor je gezondheid? Het water bevat heel veel ijzer. Doordat het ijzer direct uit de bron komt is het nog niet geoxideerd (het is nog niet in contact gekomen met zuurstof). Niet-geoxideerd ijzer kan goed door ons lichaam worden opgenomen. Doordat het vervolgens aan de moleculen in de groene thee bindt, bindt het niet aan oxide (zuurstof). Dit is een van de beste manieren om de ijzerlevels en HB in je bloed op te krikken 🩸 Volgens Paula zelfs beter dan met ijzerpillen of staaltabletten. Dit water bevat daarnaast namelijk ook andere mineralen die helpen bij de opname. Daarnaast is de PH waarde van dit water wat zuurder. Een lage PH waarde is een voorwaarde voor opname van ijzer.

Na het proeven van het water gaan we thee maken. Paula vult een theekannetje met groene thee en het water uit de bron. Dit keer laten we de thee maar liefst 8 minuten trekken. “Laten we de thee 8 minuten trekken?”, vraag ik. “Net vertelde je dat je groene thee maximaal 3 minuten mag laten trekken.” Paula lacht: “Ja, in dit geval moeten we de thee iets langer laten trekken. Het heeft wat tijd nodig voordat het ijzer aan de groene thee moleculen is gebonden. Het haalt de metaalsmaak van het water wat weg”.

Theehuis Azores Essentials in Furnas
© De-azoren.nl

Tip: vraag Paula naar haar mening over de verschillende eilanden. Ze weet over elk eiland veel informatie en leuke dingetjes te vertellen. Je raakt meteen geïnspireerd om je volgende tripje te boeken.

Het ‘hoofdgerecht’

Na het proces van thee maken krijgen we het hoofdgerecht geserveerd. Het bestaat uit verschillende groenten, twee gekookte eieren en wat Azoreaanse worst. Door het lange stoven van de groenten zijn de kleuren heel rijk geworden.

Het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht © De-azoren.nl
Het theehuis, met op de achtergrond nog een authentiek bad
Het theehuis, met op de achtergrond nog een authentiek bad © De-azoren.nl

Het dessert

Daarna was het tijd voor dessert. Het eerste dessert is een soort overnight oats. Het potje met oats is gevuld met verschillende kruiden zoals kaneel en kardemom. Uiteraard heeft het een hele nacht in geothermische warmte liggen stoven. Daardoor zijn alle smaken helemaal de oats in getrokken. De oats worden nog wat zoeter gemaakt met lokale honing en wat is dát lekker 🍯 Heel anders dan de honing uit de supermarkt.
Het wordt geserveerd met lokaal fruit van verschillende eilanden: São Jorge, Terceira, Pico en São Miguel. Heerlijk!

Het tweede dessert is mijn favoriet: chocolademousse! Maar anders dan je gewend bent (zoals alle gerechten en producten tijdens deze brunch 😜). Het is een donkere chocolademousse met stukjes koffieboon van São Jorge. Ongekend! 😍 Bij de chocolademousse krijg je een soort pittige sinaasappel chutney. De combinatie is perfect! Als afsluiter krijg je een espresso met dezelfde koffiebonen van São Jorge.

Ook een geothermische lunch reserveren?

Wil je deze geothermische brunch ook doen tijdens je bezoek aan Furnas? Reserveer dan ver van tevoren! Paula is snel volgeboekt. Ze reserveert namelijk 2 uur van haar tijd volledig voor jou. Daarnaast heeft ze ook veel voorbereidingstijd nodig, want alles wordt langzaam gestoofd. Je kunt het beste haar website bezoeken en haar een berichtje sturen.