Walvissen spotten Azoren

Wist je dat de Azoren een van de beste plekken ter wereld is om dolfijnen en walvissen te spotten? 😍 Als dit jouw droom is, lees dan vooral verder. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voor walvissen spotten op de Azoren. Je bent verzekerd van een fantastische ervaring! 

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren


Tickets voor een walvis- en dolfijn excursie

🎟️ Voor volwassenen (12+) kost een ticket €60
🎟️ Voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar is het €30
Je kunt kiezen tussen een catamaran of een speedboot. Het verschilt per dag welke van de 2 boten aanwezig is. Wees dus een beetje flexibel als je wil kiezen.
Een speedboot raden wij niet aan voor kinderen.
–> Boek hier je tickets voor een walvis excursie mét dolfijnen spotten in Ponta Delgada

Hoe ziet een excursie dolfijnen en walvissen spotten eruit?

Je excursie begint aan land. Vlakbij de afvaart is er een verzamelpunt. Wij boekten de walvis tour in Ponta Delgada. Hier krijg je eerst wat uitleg van marinebiologen. Wij hadden twee enthousiaste dames, allebei marinebioloog. Ze leren je wat over de dieren en over het onderzoek wat ze doen naar de dolfijnen en walvissen. Ook leer je wat over hun natuurlijke habitat, communicatie, migratie en gedragspatronen.

Je komt er al snel achter dat de biologen enorm veel verstand hebben van de dieren. Ze hebben daarnaast heel veel respect voor de dieren en het ecosysteem. Dat is heel duidelijk. Ze zullen altijd eerst aftasten of de dieren in de mood zijn om contact te leggen. 

Welke dolfijnen en walvissen ga je zien?

Ook leer je dat er heel veel verschillende soorten dolfijnen en veel verschillende soorten walvissen zijn. Niet elke soort zwemt evenveel in de buurt van de Azoren. Onze marinebiologen hoopten 1 van de 3 kleine dolfijnen te zien die je op de poster bij mijn vinger ziet. Dit zijn de gewone dolfijn, de Atlantische vlekdolfijn (gevlekte dolfijnen) en de gestreepte dolfijn. Ook de tuimelaar en grijze dolfijn zijn veel voorkomend op de Azoren. 
Wij waren er in september. Dat is een wat mindere maand om veel dolfijnen en walvissen te spotten. Maar, de kans was er zeker wel. Én het leuke is dat je de dolfijnen echt in hun natuurlijke habitat gaat zien. 

dolfijnen en walvissoorten
Dolfijn- en walvissoorten die je kunt zien ©de-azoren.nl

Ook de kans om walvissen te zien was best groot. Voornamelijk de potvis (sperm whale) en de gewone vinvis.
Goed om te weten: met name april en mei zijn goede maanden om grote walvissen te spotten. Je maakt dan ook kans om bijvoorbeeld de Noorse vinvis en de blauwe vinvis te zien. Wist je dat de blauwe vinvis (blue whale) het grootste dier ter wereld is?! Maar, maak jezelf niet te enthousiast van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.

De kans om orka’s of bultruggen te zien is echt heel erg klein. Onze gidsen zeiden dat deze walvissen meestal slechts een of twee keer per jaar worden gezien. Ze zwemmen meer noordelijke wateren (bij IJsland en Noorwegen). 

Geschikte kleding voor een walvis excursie

Na het theoretische gedeelte krijg je geschikte kleding. Welke kleding je precies nodig hebt is afhankelijk van het weer. Een wetsuit is heel fijn, zeker als het wat regenachtig weer is óf als je gaat zwemmen. Een zwemvest is sowieso verplicht. Je kunt ook een waterdichte tas pakken voor je spullen en telefoon. Al is het wel erg leuk om wat foto’s te nemen. Het kan handig zijn om je telefoon in een waterdicht hoesje te doen die je aan een touwtje om je nek kunt hangen. 

Tip: het is belangrijk om je walvis tour op tijd te boeken. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal plekken per dag (als de boot vol is, is hij vol). Én de Azoren hebben erg wisselvallig weer. Daardoor kunnen de walvis excursies wel eens uitgesteld worden. Als je van tevoren boekt is je kans op een plekje bij een uitgestelde walvis tour groter. 
-> boek hier je tour

walvissen spotten op de Azoren
©de-azoren.nl
walvissen spotten op de Azoren
Onze RIB-boot ©de-azoren.nl

Tijd om de oceaan op te gaan!

Daarna is het tijd om naar de boot te gaan. Nu begint het spannende deel van de excursie! De eilanden van de Azoren liggen midden in de Atlantische Oceaan. Met een boot vertrek je vanuit de haven de oceaan op. 

Er zijn verschillende soorten boten. Wij hadden een snelle RIB-boot. Dat is een kleine rubberboot (zie foto). Maar je kunt ook tickets boeken waarbij je een grotere boot hebt. Dit noemen ze een catamaran. Verderop in het artikel delen we daar meer over.

Op het begin is het even zoeken, maar uiteindelijk zien we de eerste walvissen! Het is geweldig!! Nu pas zie je hoe groot walvissen écht zijn. Vanuit het spuitgat komt een gigantische kracht waarmee de walvis lucht uitademt. 
Vervolgens duikt hij weer naar beneden waardoor we de prachtige staartvin zien. 

Ook worden de dolfijnen gespot. Ze zijn speels en zwemmen met de boot mee. Het voelde zó onwerkelijk. Ik vond het een onvergetelijke ervaring. 

Tip: de tickets voor het spotten van walvissen met een boottocht zijn snel uitverkocht. Boek ze daarom ruim van te voren ->

walvissen spotten azoren dolfijnen zwemmen
Onze boot met de marinebiologen ©de-azoren.nl
walvissen spotten whale watching tour
©de-azoren.nl

Locaties voor dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Walvissen spotten vanuit Ponta Delgada

Ponta Delgada is de hoofdstad van het eiland Sao Miguel. Dit is een uitstekende plek om je walvis excursie te boeken. Zeker als je een hotel op Sao Miguel in Ponta Delgada hebt.
Er zijn hier verschillende walvis tours die je kunt boeken.
Het verschil tussen de tours is erg klein. Over het algemeen duurt een tour 3 uur. Je krijgt eerst uitleg aan de kant, daarna ga je het water op.

De boot waarmee je vaart kan wel verschillen. Sommige aanbieder varen met een speedboot (een RIB-boot zoals wij hadden). Sommige aanbieders varen met een catamaran. Dit is een wat grotere boot.

🎟️ Walvissen én dolfijnen spotten vanuit Ponta Delgada
Ze hebben de optie om met een speedboot te gaan of met een catamaran. Het voordeel van de catamaran is dat hij wat meer geschikt is voor oudere mensen of kinderen. Er is ook een toilet aan boord. De speedboot is juist leuk als je wel van een wat heftigere boottocht houdt met gestuiter over de golven en spetters 😜
De tour duurt 3 uur. Vertrekt vanuit Ponta Delgada.
Kosten zijn €60 voor volwassenen (12+) en €30 voor kinderen (6-11 jaar).
–> Boek hier

🎟️ Walvis excursie mét dolfijnen spotten in Ponta Delgada
Deze tour wordt uitgevoerd door Futurismo.
De boottocht duurt 3 uur. Je hebt keuze tussen een zodiac boot (speedboot) of een catamaran (wat grotere boot).
Het voordeel van de catamaran is dat hij wat meer geschikt is voor oudere mensen of kinderen. Er is ook een toilet aan boord.
De kosten zijn €65 per persoon.
–> Boek hier

🎟️ Zwemmen met dolfijnen op Sao Miguel
Bij deze tour ga je geen walvissen spotten, maar specifiek zwemmen met dolfijnen! 🐬
Je krijgt de benodigde zwemkleding en een snorkel. Doe wel zwemkleding aan.
De boot vertrekt vanuit Ponta Delgada. De kosten zijn €95 per persoon. Het duurt 2.5 uur.
–> Boek hier


🎟️ Walvis- en dolfijn kijken met bezoek aan Vila Franca vanuit Ponta Delgada
Met deze walvis excursie ga je eerst walvissen en dolfijnen spotten. Daarna ga je naar het eiland Vila Franca.
Hier kun je nog snorkelen in het heldere water van Vila Franca. Ook is er een lunch.
Het is ideaal om dit te combineren omdat je dan gelijk een bezoek brengt aan Vila Franca. Dat scheelt weer een hoop tijd en uitzoekwerk 🙂
Je wordt na de tour per boot of busje terug naar Ponta Delgada gebracht.
–> Boek hier

Walvissen spotten bij Pico eiland

Bevind je je tijdens je reizen op het eiland Pico? Ook dan kan walvissen spotten een leuke onderbreking zijn 😊 Pico staat bekend als het grijze eiland. Dit komt vanwege de indrukwekkende lavaplateaus. Er zijn twee tours die je kunt boeken:

🎟️ Walvissen en dolfijnen spotten bij Pico eiland
De walvis excursie begint in de haven van Lajes do Pico.
De tour duurt 3 uur. De kosten zijn €55 per persoon. Dit is met een speedboot.
–> Boek hier

🎟️ Walvissen kijken en zwemmen met dolfijnen bij Pico eiland
Deze boottocht wordt uitgevoerd door Aqua Açores en vertrekt vanuit de haven van Lajes do Pico.
Ook op een zodiac boot (speedboot).
De kosten zijn €50 per persoon.
–> Boek hier

Walvissen spotten bij Terceira eiland


🎟️ Terceira: walvissen en dolfijnen spotten in een boot met glazen bodem
Boottocht start in Terceira.
Duurt 2.5 uur.

🎟️ Terceira eiland walvissen spotten en jeeptour

Walvissen spotten bij het Fajal eiland

🎟️ Horta (eiland Faial): Expeditie walvissen en dolfijnen spotten
Boottocht start in Horta
Excursie wordt uitgevoerd door NATURALIST – SCIENCE & TOURISM
Duurt 3 uur
RIB-boot

Dingen om rekening mee te houden als je een walvis excursie boekt

Ben je van plan om een walvis excursie te boeken? 😊 Er zijn een paar dingen om tijdens het walvissen spotten rekening mee te houden. En een aantal dingen die wel handig zijn om mee te nemen.

Ten eerste: de excursie om walvissen te spotten is niet voor iedereen geschikt. 
Het is niet aan te raden voor zwangere vrouwen en mensen met rug- en nekklachten. Zeker niet op een RIB-bootje. Als je met een wat grotere boot vaart zou het wel moeten kunnen, afhankelijk van de ernst van je klachten uiteraard. Het is ook niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Het is ook niet erg geschikt voor jonge kinderen.

Heb je last van zeeziekte? Je kunt daar ter plekke van tevoren een pilletje krijgen om te voorkomen dat je ziek wordt. Die hoef je dus niet mee te nemen. Wij hebben voor de zekerheid een half pilletje samen gedeeld en hadden nergens last van. We waren overigens wel blij dat we een pilletje hadden gekregen.

Tip: vergeet ook geen zonnebrandcrème (op zee verbrand je sneller), water en wat te eten. Een excursie duurt meestal zo’n 3 uur dus het kan wel fijn zijn om wat eten mee te nemen. Een zonnebril is ook echt fijn om mee te nemen. Het zeewater kan namelijk als een spiegel zijn als de zon erop schijnt. Daarnaast krijg je best veel spetters in je ogen als je geen zonnebril draagt. Doe geen hakken aan. Makkelijke, lichte schoenen zijn het beste.
Ik raad aan om zwemkleding aan te doen als je mogelijk met dolfijnen gaat zwemmen.

Beste seizoen om dolfijnen en walvissen te spotten

Net als met veel andere zaken bestaat er een goed seizoen voor het spotten van deze dieren. Zo kan men in principe het best terecht tussen ongeveer mei en oktober. Desalniettemin kan men deze dieren het hele jaar zien, maar het weer zorgt er in de winter voor dat de kans simpelweg een stuk kleiner is.

Veelgestelde vragen over walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen

Waar kan ik het beste tickets kopen om walvissen te spotten?

Er zijn 2 plekken waar je het beste je tickets kunt kopen als je dolfijnen of walvissen wil spotten:
Via deze website (Tiqets). Dit is een Nederlandse website.
Via deze website (Get your Guide). Heeft iets meer aanbod dan Tiqets.
Beide platformen zijn super betrouwbaar en hebben ook goede regelingen om je excursie eventueel te annuleren als het tocht niet uitkomt 🙂
Bovendien heb je vaak een beter overzicht van welke dolfijn- en walvis excursies er zijn.