Hike naar het mistige Lagoa do Fogo (PRC02 SMI)

Als je naar de Azoren komt om te hiken raad ik zeker aan om deze hike te gaan maken. Het is een van de mooiste hikes op São Miguel 😍 Logoa do Fogo is een prachtig kratermeer. Het is het hoogst gelegen kratermeer van het eiland. Hierdoor ligt het regelmatig onder een mistbank verstopt. Laat de mist je niet tegenhouden om deze hike te doen, want juist met mist is de Praia – Lagoa do Fogo trail de moeite waard! 😊

Tip: andere mooie hikes op São Miguel zijn:
De hike naar de waterval Salto do Prego
De hike naar de waterval Salto do Cabrito
– Hike naar het meest bekende uitzichtpunt van São Miguel: Boca Do Inferno
– En een hike langs 4 watervallen (TM06), Moinho do Félix trail

Hike naar het mistige Lagoa do Fogo (PRC02 SMI)


Over het Lagoa do Fogo meer

Lagoa do Fogo betekent in het Portugees ‘het meer van vuur’. Het is een kratermeer, wat betekent dat het is ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Deze uitbarsting vond ongeveer 15,000 jaar geleden plaats. Later is de krater zich gaan vullen met water, wat in het prachtige Lagoa do Fogo meer heeft geresulteerd. Het vulkanische gebied is niet meer actief. De laatste uitbarsting vond plaats in de 16e eeuw. Het is het hoogstgelegen meer van São Miguel. Dit betekent dat je een flinke klim moet maken om er te komen. Maar deze klim is het meer dan waard. Niet alleen voor het meer zelf, maar ook voor de prachtige hike die er naartoe gaat. Het meer is ongeveer 3 kilometer lang en 2.5 kilometer breed.

mooiste hikes op sao miguel lagoa do fogo
Lagoa do Fogo © De-Azoren.nl

Mist bij het Lagoa do Fogo meer

Zoals ik in de vorige alinea al vertelde is dit het hoogst gelegen meer van São Miguel. Omdat dit meer zo hoog ligt, verdwijnt het een groot deel van de tijd in wolken. Ook lijkt het weer in de lager gelegen delen van São Miguel kan super zonnig en helder, de kans dat hier mist hangt is erg groot.
Voordat je de hike naar Lagoa do Fogo gaat maken is het dus goed om even te checken of het meer wel zichtbaar is. Dat doe je met de spot Azores website. Ze hebben ook een app. Ik raad dit vooral aan als je de miradouros (de uitzichtpunten) gaat bezoeken. Hou er wel rekening mee dat er geen garantie is dat het helder is zodra je het op de webcam hebt gezien. De wolken kunnen erg snel verplaatsen. Het ene moment kan het helder zijn, het andere moment mistig ☁️

Als je alleen voor de hike gaat is de mist helemaal geen probleem. Sterker nog: de hike naar Lagoa do Fogo is juist super mooi als het mistig is. Het creëert een hele mystieke sfeer ❤️
Je kunt niet ver voor je uit kijken, waardoor je meer focust op wat er dichtbij je te zien is. Op sommige plekken zagen we de mist bewegen en ons passeren. Het was heel mooi en bijzonder om te zien, ik had zoiets nog nooit gezien. Het was moeilijk om op camera vast te leggen, je moet het ervaren.

praia lagoa do fogo trail
© De-Azoren.nl

Praia – Lagoa do Fogo hike

De hike naar het Fogo meer is erg mooi en afwisselend. Het is een lineaire route. Dat betekent dat je dezelfde route heen- en terug loopt. Voorheen was het denk ik een circulaire route, want bijna overal staat nog dat de route circulair is. Toen we bij het meer aankwamen zagen we echter geen volgende stap meer in de route. De enige weg verder, was de weg terug.
Maar dat is niet erg. De route is mooi genoeg om heen- en weer te lopen.

In totaal is de Praia – Lagoa do Fogo trail 11 kilometer lang. Het heeft 386 hoogtemeters. Dat is aardig wat. De meeste mensen doen er ongeveer 4 uur over. Wij hebben dit als trailrun gedaan. Het is een ideale trail voor trailrunners. In dat geval leg je de route wat sneller af.

Zo kom je bij het beginpunt
Dit is het beginpunt van de route. Je kunt er gewoon met Google Maps heen navigeren en daar je auto parkeren. Het is wel heel handig om een huurauto te hebben als je deze hike wil maken. Er is geen echte parkeerplaats. Je zet je auto een beetje langs de weg. Maar het is geen doorgaande weg en over het algemeen komen hier ook geen grote groepen mensen op af.
Vanuit Ponta Delgada is het ongeveer 25 minuten rijden.

Je kunt de route eigenlijk in 3 delen opdelen.

Het eerste gedeelte van de route gaat over een wat bredere gravelweg door het bos. Dit stuk is erg steil. Je komt nog een ruïne van een huisje tegen. Als je wil kun je via het raam naar binnen, maar er groeien erg veel planten in de ruïne.

Het tweede gedeelte van de route is langs een levada. Dit is een irrigatiesysteem wat vroeger werd gebruikt om water naar de dorpjes te vervoeren. Met name Madeira is erg populair vanwege de levada wandelingen, maar ook op de Azoren heb je een paar hele gave routes langs een levada. Op Faial is er bijvoorbeeld een hele mooie, lange hike langs een levada.

levada wandeling naar lagoa do fogo
De lavada langs de Lagoa do Fogo trail © De-Azoren.nl


Het pad langs de levada is relatief vlak. Je hebt de meeste hoogtemeters hier achter de rug. Wel kan het hier heel modderig zijn, dus neem goede wandelschoenen mee en wees voorzichtig. Het is een mooi, smal pad met veel groen en mooie bloemetjes. 

Lagoa do Fogo Trail mooiste hikes op sao miguel
© De-azoren.nl

Na het stuk langs de levada ben je vlakbij het Lagoa do Fogo. Je passeert nog een mooie dam. Het is leuk om hier even overheen te lopen en te genieten van de natuur om je heen.

lagoa do fogo hike, mooiste hikes op sao miguel
De dam langs de route © De-azoren.nl

Nog een kleine klim naar boven en je bent bij het meer. Je kunt het van boven bekijken of echt naar de oevers afdalen. Dat is maar een klein stukje en heel makkelijk begaanbaar. Neem hier even lekker wat pauze om van het uitzicht te genieten voordat je weer terug gaat naar het beginpunt. Je kunt vanaf hier dus niet verder lopen. Om de route te voltooien moet je weer terug. Op de terugweg daal je vooral af, dus dat is fijn 😊

PRC02 SMI
Dit was ons uitzicht over het meer © De-Azoren.nl

Uitkijkpunten over Lagoa do Fogo

Als je de Praia – Lagoa do Fogo hike gaat maken kom je aan de oevers van het meer terecht. Je ziet het meer niet echt van bovenaf. Wil je een wijds uitzicht over het meer? Bezoek dan de uitzichtpunten Miradouro da Barrossa en/of Miradouro da Lagoa do Fogo. Beide uitkijkpunten liggen wat hoger waardoor je het meer heel goed kunt zien. Dit kan wel alleen als het helder weer is. Als het mistig is hoef je hier niet heen te gaan, want dan zie je niets.

Hou er rekening mee dat je van juni tot en met september hier niet met de auto naartoe mag tussen 09.00 uur en 19.00 uur. Er is te weinig parkeergelegenheid en de weg is alleen geopend voor locals. Er rijdt gedurende deze periode een shuttlebusje. Om gebruik te maken van de shuttlebus parkeer je je auto bij Caldeira Velha of bij Casa da Aqua. De kosten voor de shuttlebus zijn op dit moment €5 (dit kan natuurlijk veranderen). De bus stopt bij beide uitkijkpunten. Het is niet ideaal, want je moet wachten tot de bus gaat en het kan best druk zijn. Het beste moment om de uitkijkpunten in dit geval te bezoeken is ’s ochtends vroeg voor 09.00 uur. 

Tip: vanaf Miradouro da Lagoa do Fogo loopt ook een korte trail naar de oever van het meer. Dit is echter wel heel steil, dus wees voorzichtig.