Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage

Ben je op het eiland Sao Miguel, dan is het erg leuk om een bezoek te brengen aan Chá Gorreana. Chá Gorreana is een van de oudste thee plantages in Europa 🫖☕️ Het is een familiebedrijf dat opgericht is in 1883. Je kunt de originele fabriek bezoeken en bekijken. Ze zijn hier ook daadwerkelijk bezig met het verwerken van de theebladeren 😊

Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage
© De-azoren.nl
Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage
© De-azoren.nl

Cha Gorreana fabriek

In de fabriek leer je over de verschillende processen die allemaal komen kijken bij het verwerken van thee. Je ziet verschillende machines, waarvan sommigen nog dateren uit 1840!  De thee wordt op biologische wijze verwerkt. Ook proberen ze zoveel mogelijk de authentieke manier van thee verwerken aan te houden.

Echter, wij vermoeden dat het een oude fabriek is die alleen nog voor de show in gebruik is. Ze exporteren naar 30 landen. Dat kan nooit met de fabriek die wij gezien hebben 😜 De verwerkte thee werd ook nog met de hand in zakjes verdeeld! Maar het was leuk om daar rond te lopen. Je krijgt een beetje een idee hoe het vroeger ging. Er worden ook rondleidingen gegeven, maar die zijn alleen op bepaalde tijdstippen.

de theefabriek op são miguel
© De-azoren.nl
theefabriek sao miguel theeplantages
© De-azoren.nl

Er worden 3 soorten thee geproduceerd op de Chá Gorreana theeplantage: zwarte thee, groene thee en Oolong thee. Oolong thee is een kruising tussen zwarte en groene thee. Deze drie verschillende soorten thee worden allemaal op een andere manier geproduceerd. Zwarte thee wordt langer blootgesteld aan fermentatie dan groene en Oolong thee.

Kopje thee drinken

Als je leert over de achtergrond van de drie soorten thee ben je natuurlijk wel benieuwd naar de smaak ervan. Goed nieuws, je kunt daar alle drie de thee soorten gratis proeven 😊 We namen allebei een gratis kopje thee en gingen op het terras zitten. Ze hebben een terras met mooi uitzicht over de Chá Gorreana thee plantage en het eiland met de zee op de achtergrond 😍 Er is ook een klein restaurantje waar je wat lekkers kunt kopen en een winkel-gedeelte waar je hun thee kunt kopen. Wij namen ook een zakje thee mee om thuis nog als herinnering te kunnen drinken.

Chá Gorreana
© De-azoren.nl
theefabriek Chá Gorreana
© De-azoren.nl

Wandelroutes bij Chá Gorreana

Een bezoek aan de thee plantage is niet alleen leuk vanwege de fabriek, maar ook vanwege de mooie wandeling die je daar kunt doen. Er zijn veel mooie wandelingen die je kunt maken op de Azoren en het eiland Sao Miguel. Deze wandeling gaat echt over de plantages van Chá Gorreana. Het is wandelroute PRC28 SMI. Het is een rondje van 3.5 kilometer.

Hike over de theeplantage
© De-azoren.nl

Deze wandeling was echter te lang voor mij. We vonden ook een andere wandeling in de buurt van Chá Gorreana. Die was wat meer verstopt. Maar niet te lang 😊 Stiekem was dit pad waarschijnlijk veel mooier (in ieder geval afwisselender). Hij begint net buiten de muren van de theeplantage. Als je met je rug naar de fabriek staat is het aan de linkerkant.

Onderweg zagen we uiteraard de theeplantages en allemaal mooie bloemen. Dit pad liep naar een prachtige waterval! 😍💦 We klommen bij de waterval over het hekje en deden onze schoenen uit om via het water dichterbij te komen.

hike naar een waterval, vlakbij de theeplantage
© De-azoren.nl
hike naar een waterval, vlakbij de theefabriek
© De-azoren.nl
bloemen tijdens de hike
© De-azoren.nl
bloemen tijdens de hike
© De-azoren.nl

Meer lezen over de Azoren?

– Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija in Furnas
– Warmwaterbronnen in Parque Terra Nostra