Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage

Ben je op het eiland São Miguel, dan is het erg leuk om een bezoek te brengen aan Chá Gorreana. Chá Gorreana is een van de oudste thee plantages in Europa 🫖☕️ Het is een familiebedrijf dat opgericht is in 1883. Je kunt de originele fabriek bezoeken en bekijken. Ze zijn hier ook daadwerkelijk bezig met het verwerken van de theebladeren 😊

Tip: als je Furnas gaat bezoeken is het een grote aanrader een geothermische brunch te boeken. Tijdens deze brunch leer je heel veel over thee en de Azoren. Je drinkt thee van Gorreana, gemaakt met geothermisch verwarmd water met veel ijzer erin. Dit geeft een hele bijzondere ervaring! 😊

Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage


Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage
© De-azoren.nl
Chá Gorreana: Europa’s oudste theeplantage
© De-azoren.nl

Thee en de Azoren

Thee werd in de 19e eeuw op de Azoren geïntroduceerd. De eerste theeplanten kwamen uit Brazilië en China. De subtropische eilanden van de Azoren, omhuld door de warme stromingen van de Atlantische Oceaan, bleken een verrassend geschikte omgeving voor het verbouwen van thee. Het vochtige, mild warme klimaat en de vruchtbare vulkanische bodem waren perfect om theeblaadjes te cultiveren 🫖🍃

In 1883 werd de theefabriek Chá Gorreana opgericht. Het is daarmee de oudste theeplantage van Europa. Door het ideale microklimaat telde de noordkust van São Miguel ooit 62 theeplantages! Voor de Tweede Wereldoorlog was thee-export een sterke economische pijler van de Azoren. Toen de internationale scheepsverbindingen stil vielen, zakte de teelt in. Na de oorlog belemmerden luis en schimmels de productie van thee. Van alle theefabrieken hield slechts eentje stand: Plantacoes de Chá Gorreana.

De lokale bevolking van de Azoren pauzeert graag voor een lekker kopje thee. Het is een gewoonte die de eilanden onderscheidt van het koffiegeoriënteerde vasteland van Portugal. Op de Azoren wordt met name groene en zwarte thee geproduceerd. De productie is duurzaam en pesticiden-vrij. Het wordt geprezen om zijn unieke smaak en kwaliteit. Chá Gorreana exporteert thee wereldwijd.

De Chá Gorreana fabriek bezoeken

In 1883 werd de eerste kilo thee geproduceerd. Op dit moment bedraagt de oogst liefst vijftig ton per jaar!! En dat onder uiterst ‘ouderwetse’, maar gemoedelijke omstandigheden. Medewerkers bedienen overjarige Engelse machines, dragen gevulde plastic manden op hun schouders en staan ondertussen de door de fabriek wandelende toeristen op hun gemak te woord.

In de fabriek leer je over de verschillende processen die allemaal komen kijken bij het verwerken van thee. Je ziet verschillende machines, waarvan sommigen nog dateren uit 1840!  De thee wordt op biologische wijze verwerkt. Ook proberen ze zoveel mogelijk de authentieke manier van thee verwerken aan te houden.

Echter, wij vermoeden dat het een oude fabriek is die alleen nog voor de show in gebruik is. Ze exporteren naar 30 landen. Dat kan nooit met de fabriek die wij gezien hebben 😜 De verwerkte thee werd ook nog met de hand in zakjes verdeeld! Maar het was leuk om daar rond te lopen. Je krijgt een beetje een idee hoe het vroeger ging. Er worden ook rondleidingen gegeven, maar die zijn alleen op bepaalde tijdstippen.

de theefabriek op são miguel
© De-azoren.nl
theefabriek sao miguel theeplantages
© De-azoren.nl

Er worden 3 soorten thee geproduceerd op de Chá Gorreana theeplantage: zwarte thee, groene thee en Oolong thee. Oolong thee is een kruising tussen zwarte en groene thee. Deze drie verschillende soorten thee worden allemaal op een andere manier geproduceerd. Zwarte thee wordt langer blootgesteld aan fermentatie dan groene en Oolong thee.

Kopje Gorreana thee drinken

Als je leert over de achtergrond van de drie soorten thee ben je natuurlijk wel benieuwd naar de smaak ervan. Goed nieuws, je kunt daar alle drie de thee soorten gratis proeven 😊 We namen allebei een gratis kopje thee en gingen op het terras zitten. Ze hebben een terras met mooi uitzicht over de Chá Gorreana thee plantage en het eiland met de zee op de achtergrond 😍 Er is ook een klein restaurantje waar je wat lekkers kunt kopen en een winkel-gedeelte waar je hun thee kunt kopen. Wij namen ook een zakje thee mee om thuis nog als herinnering te kunnen drinken.

Toen wij hier voor het eerst kwamen was het er heel rustig en was alles super authentiek. De medewerkers spraken nauwelijks Engels en we waren ongeveer de enige op het terras. Toen we hier in mei 2024 terugkwamen was het helemaal veranderd. De winkel was veel groter geworden. Naast thee kon je hier ineens ook allerlei andere spullen kopen. Er waren drie kassa’s open, met Engelssprekende medewerkers en dat was nog niet genoeg om alle toeristen te bedienen. Je merkt dat het toerisme op São Miguel hard toeneemt. Als je hier een bezoek wil brengen raad ik het je aan om dit ’s ochtends vroeg te doen.

Chá Gorreana
© De-azoren.nl
theefabriek Chá Gorreana
© De-azoren.nl

Wandelroutes bij Chá Gorreana

Een bezoek aan de thee plantage is niet alleen leuk vanwege de fabriek, maar ook vanwege de mooie wandeling die je daar kunt doen. Er zijn veel mooie wandelingen die je kunt maken op de Azoren en het eiland São Miguel. Deze wandeling gaat echt over de plantages van Chá Gorreana. Het is wandelroute PRC28 SMI. Het rondje is ongeveer 3.5 kilometer lang en een van de mooiste hikes op São Miguel 😊 Je hebt prachtige uitzichten over de plantages en de Atlantische Oceaan! 😍 Je mag ook echt tussen de theeplanten lopen en foto’s maken.

Hike over de theeplantage
© De-azoren.nl

De eerste keer dat wij hier kwamen was deze wandeling echter te lang voor mij (ik was toen ziek). We vonden ook een andere wandeling in de buurt van Chá Gorreana. Die was wat meer verstopt. Maar niet te lang (1.7 kilometer) 😊 Stiekem was dit pad veel mooier (in ieder geval afwisselender). Hij begint net buiten de muren van de theeplantage. Als je met je rug naar de fabriek staat is het aan de linkerkant.
Je komt langs de watertank van de fabriek en langs een waterirrigatiekanaal. Vervolgens ga je door een bos. Onderweg zagen we uiteraard de theeplantages en allemaal mooie bloemen. Dit pad liep naar een prachtige waterval! 😍💦 We klommen bij de waterval over het hekje en deden onze schoenen uit om via het water dichterbij te komen.

hike naar een waterval, vlakbij de theeplantage
© De-azoren.nl
hike naar een waterval, vlakbij de theefabriek
© De-azoren.nl
bloemen tijdens de hike
© De-azoren.nl
bloemen tijdens de hike
© De-azoren.nl

Meer lezen over de Azoren?

– Warmwaterbronnen Poça da Dona Beija in Furnas
– Warmwaterbronnen in Parque Terra Nostra