Ananasplantages bezoeken op São Miguel

De Azoren staan bekend om hun lekkere ananassen. Je ziet de ananassen ook overal liggen en de verleiding is ook erg groot om ze te proeven. Op het eiland São Miguel kun je ook meerdere ananasplantages bezoeken. Je mag dan de kassen in en de baby ananasjes van dichtbij bekijken. In dit artikel delen we meer over een bezoek én waar je lekkere ananas kunt proeven 😊🍍

Ananasplantages bezoeken op São Miguel


ananas plantage
© De-azoren.nl
ananas plantage sao miguel
© De-azoren.nl

Zo ziet een bezoek aan de ananasplantage eruit

Een bezoek aan een ananasplantage verschilt natuurlijk een beetje per plantage. Bij de meeste plantages kun je over de plantage wandelen en meerdere kassen bekijken. De kassen met open deur mag je echt betreden, zo lang je op het stenen stoepje in het midden van de kas blijft.

Bij de ananasplantage ‘A Arruda’ kregen wij een briefje met wat informatie over de geschiedenis van de plantage en de manier waarop de ananassen worden gekweekt. Bij de ananasplantage “Plantação de Ananás dos Açores” hadden ze een mooi filmpje waarop je het hele proces kon zien.

In de kassen zie je de ananassen in verschillende fases van het groeiproces. Een bezoek is volledig gratis. Er is geen rondleiding, maar door middel van bijvoorbeeld een filmpje of QR codes kun je meer te weten komen over het hele proces.

Wist je dat een ananasplant maar eens per 2 of 3 jaar een vrucht produceert?

ananas
© De-azoren.nl
ananas plantage  Plantação Ananases A Arruda
Plantação Ananases A Arruda © De-azoren.nl

De ananassen op de Azoren worden op een authentieke manier gekweekt. Een van de kenmerkende stappen in het proces is het “opwekken van de bloei”. Hiermee bedoel ik dat ze de plant willen stimuleren om bloemetjes te maken. Dit wordt namelijk gedaan door middel van rookontwikkeling. Door de hele kas heen worden blikken met wat organische verbrandingsmateriaal geplaatst. Dit wordt vervolgens aangestoken 🔥 Door het verbranden komt er rook vrij wat ethyleen bevat. Ethyleen is het plantenhormoon wat rijping en bloei veroorzaakt. Hierdoor gaan de planten allemaal bloemetjes maken. Dit resulteert in een meer geplande oogst 🙂 Ze zijn hier toevallig achtergekomen omdat ze zagen dat de planten eerder bloemtjes gingen ontwikkelen na een brand.

Wist je dat: de ananasplanten zich steeds weer reproduceren? Nadat er een ananas is gegroeid en geoogst, kan de ananasplant verschillende uitlopers produceren. Uit deze uitlopers kan weer een nieuwe ananas groeien. Deze planten worden al jaren gebruikt! 🍍

Verschillende ananasplantages

Er zijn meerdere ananasplantages in de buurt van Ponta Delgada te vinden. Dit zijn de plantages:
📍 Plantação Ananases A Arruda
📍 Ananás Santo António
📍 Plantação de Ananás dos Açores
Ze zijn alle drie leuk om te bezoeken omdat ze allemaal weer net wat anders zijn. Wij vonden “Plantação de Ananás dos Açores” het leukste om te bezoeken. “Plantação Ananases A Arruda” vonden wij wat minder. Wij konden hier ook geen ananas proeven of lekkere drankjes kopen, maar mogelijk waren we buiten de openingstijden van het café. Er was wel een soort souvenierwinkeltje waar je verschillende producten kon kopen.

De ananassen worden ook naar het buitenland geëxporteerd, maar dan moeten de ananassen wel aan specifieke standaarden voldoen (ze willen een hoge kwaliteit leveren). De ananas moet 1 kilo wegen, de kroon mag niet groter zijn dan 2 centimeter en hij moet er mooi en harmonieus uitzien. De ananassen die daar niet aan voldoen worden gebruikt voor bijproducten zoals likeuren, mosterd, chutney, jam of voor de ananassapjes.

Tot de 19e eeuw waren mandarijnen en sinaasappels het belangrijkste export-fruit voor de Azoren. Hier verdienden de boeren op São Miguel hun geld mee. Rond de 19e eeuw brak er echter een plaag uit waardoor de teelten mislukten. De boeren moesten toen op zoek naar een alternatief om toch genoeg geld te verdienen. Dat werd de ananas 🍍

Ananas proeven

Na een bezoek aan de plantage heb je natuurlijk wel trek gekregen in een stukje ananas. Bij de ananasplantages van Santo António en Ananás dos Açores kun je plaatsnemen in hun café voor wat lekkers. Je kunt stukjes ananas proeven of ananassap proberen, maar ook wat meer exotische gerechten. Bijvoorbeeld een ‘pastel de ananas’ (in plaats van de Portugese pastel de nata).
Ook kun je verschillende producten mee naar huis nemen zoals ananas jam, ananas bier en ananas likeur. De ananaslikeur is érg lekker!

ananas plantage
© De-azoren.nl
ananasplantage bezoeken sao miguel
Lekkere ananassap + een pastel de ananas bij Plantação de Ananás dos Açores © De-azoren.nl

Hoeveel kost het om een ananasplantage te bezoeken?

Het bezoeken van de ananasplantages is gratis. Je mag gewoon lekker rondlopen en de kassen in gaan (als de deuren open staan). Je betaalt alleen voor de drankjes en het eten wat je er koopt 🙂

Kan ik een rondleiding krijgen?

Nee, de bezoeken bij de ananasplantages zijn self-guided.