Ontdek de geheime grotten van Furna do Frei Matias (Pico)

Het eiland Pico heeft in totaal maar liefst 130 grotten. De meest bekende is de Gruta das Torres. Deze lavagrot is de grootste op de Azoren en erg indrukwekkend om te bezoeken. De meeste grotten die je op de Azoren bezoekt zijn alleen toegankelijk als je een ticket koopt. Deze ‘geheime’ grotten liggen gewoon open en bloot in de natuur en zijn op elk willekeurig moment (gratis) te bezoeken. Dat zorgt ervoor dat het bezoeken van deze grotten een mystieke ervaring is. In dit artikel leggen we je uit waarom 😊

Tip: combineer je bezoek met Gruta das Torres. Gruta das Torres is de grootste lavabuis van de Azoren (en Portugal). Hier kun je onder begeleiding van een gids een hele interessante tour doen. Grote aanrader! Zorg wel dat je je tickets op tijd reserveert, want een spontaan bezoek zit er bij Gruta das Torres niet in.

Furna do Frei Matias


Zo vind je de grotten van Furna do Frei Matias

Om de grotten van Furna do Frei Matias te ontdekken navigeer je naar Furna do Frei Matias op Google Maps. Als je aankomt op de plaats van bestemming zie je een inham met een weggetje. Hier kun je je auto parkeren. Er is geen officiële parkeerplaats, maar er is plek voor zo’n 4 auto’s. Vanaf daar is het echt een heel klein stukje lopen naar de grotten. 📍 Dit is de exacte locatie.

De looproute er naartoe is vrij modderig, dus het is verstandig om wandelschoenen aan te doen die vies kunnen worden. Je loopt voorbij het hek en zoekt naar wat bomen die laag in het veld staan (zie hieronder). De heuvel zie je aan je linkerhand. De ingang van de grot ligt er vlakbij, aan de rechterkant. Op de heuvel zelf vind je geen grotten. Hieronder zie je ook links de heuvel liggen en rechts de boompjes waar de ingang van een van de grotten is.

Het hek waar je voorbij moet lopen om bij de grotten te komen
Het hek waar je voorbij moet lopen om bij de grotten te komen © De-Azoren.nl
Hier zie je de ingang van de grot, loop er omheen om naar binnen te gaan
Hier zie je de ingang van de grot, loop er omheen om naar binnen te gaan © De-Azoren.nl

De grotten van Furna do Frei Matias

Als je bij de ingang staat zie je prachtige groene vegetatie. De ingang van de grot is daardoor echt verborgen. Er is wel een klein trappetje gemaakt om de grot daadwerkelijk te kunnen betreden, maar het voelt als een avontuur. Er is niemand anders. Langzaam maar zeker komen we écht de grot binnen.

Furna do Frei Matias grotten op Pico
© De-Azoren.nl
Furna do Frei Matias grotten op Pico
© De-Azoren.nl

De grot ziet er van binnen prachtig uit, met duidelijk vulkanisch gesteente. Je ziet hoe de lava vroeger door deze buis heeft gestroomd. Er zijn verschillende kleuren zichtbaar. Ook zie je hier vulkanische stalactieten en stalagmieten. Het gesteente is heel poreus. Overal zie je gaten. Daardoor druppelen er ook waterdruppels naar beneden. Het is heel stil in de grot. Al met al is dit een heel bijzonder stukje natuur.

Furna do Frei Matias grotten op Pico
© De-Azoren.nl
grotten op Pico
© De-Azoren.nl

De grot is vrij diep maar ook HEEL donker. De zaklampen op onze telefoon geven niet genoeg licht om goed de grot in te kijken. Stiekem durven we niet dieper de grot in te gaan 🙈 Het voelt toch erg spannend om dit te doen zonder dat er andere mensen bij zijn. Wat tref je diep in de grot aan? En tot hoe ver gaat de grot? Wij gaan niet verder dan het licht gaat.

grotten
© De-Azoren.nl
Furna-do-Frei-Matias
© De-Azoren.nl

Op onze terugweg naar de auto komen we een koppel Duitsers tegen. Ze vragen ons of we de grotten ook zoeken. Ze waren al een tijdje naar de grotten op zoek, maar konden ze niet vinden. We wijzen ze de juiste weg naar de ingangen. Best grappig toch, dat je op onderzoek uit moet gaan om de grotten te vinden. Het voelt wel echt als een avontuur. Als je een beetje een held bent kun je ook de donkere delen van de grot gaan ontdekken. Neem in dat geval wel een sterke zaklamp mee. En bedenk wel dat je dit op eigen risico doet.

grotten op Pico
© De-Azoren.nl
Furna-do-Frei-Matias
© De-Azoren.nl

Iets verder naar rechts (als je met je rug richting de weg staat) vind je nog een grot. Deze ligt achter een stukje prikkeldraad. Je kunt zeer gemakkelijk over het prikkeldraad heen stappen. Deze grot is ook erg donker. Wij zijn hier verder niet in gegaan, maar als je wat minder een held op sokken bent dan wij is het vast een leuke ontdekking 😜

Veelgestelde vragen

Kun je de grotten van Furna do Frei Matias altijd bezoeken?

Ja, je kunt deze grotten bezoeken wanneer je wil. Er zijn geen openingstijden en je hebt geen toegangstickets nodig.

Is het het waard om deze grotten te bezoeken?

Ja, zeker. Het is een hele andere ervaring dan het bezoeken van de grotten waarbij je bezoek georganiseerd is. Het feit dat je hier helemaal alleen bent en ook de donkere delen zou kunnen bezoeken geeft een heel spannend gevoel. Daarnaast zijn de grotten gewoon erg mooi 🙂 Je hoeft hier geen lang bezoek te brengen, maar ik zou er zeker heen gaan. Het ligt op de route naar de grote Pico vulkaan en dichtbij Gruta das Torres.