Salto do Cabrito: indrukwekkende waterval + canyoning + hike PRC29

Salto do Cabrito is een van de mooiste watervallen van de Azoren. Je vindt de waterval op het eiland São Miguel. Je kunt de waterval met de auto bezoeken en een mooie hike in de omgeving maken 😊
Het ligt ook dichtbij het kratermeer Lagoa do Fogo, dus leuk om te combineren 🙂

Tip: bezoek de waterval ’s ochtends vroeg. Wij waren er om 08.00 uur in de ochtend en hadden de waterval helemaal voor onszelf 😍 En hou je van avontuur? Dan is het écht heel gaaf om een canyoning tour te boeken en de waterval op een unieke manier te ervaren.

De waterval Salto do Cabrito


salto do Cabrito
© De-azoren.nl

De waterval Salto do Cabrito

De Salto do Cabrito is een prachtige waterval in de gemeente Ribeira Grande. De locatie is vrij centraal op het eiland, waardoor je vanaf alle kanten makkelijk naar de waterval toe kunt rijden. Vanaf Ponta Delgada is een ritje ongeveer 25 minuten. De waterval is afkomstig uit een uitgeslepen canyon. Het water is kristalhelder en heerlijk om in te zwemmen. Neem dus zeker je zwemkleding mee 🙂 Salto do Cabrito is ook onderdeel van een leuke hike (PRC29). Verderop in het artikel vertellen we meer over de hike.

salto do cabrito bezoeken
© De-azoren.nl

Canyoning in de canyon van Salto do Cabrito

Salto do Cabrito is een van de populaire plekken om canyoning te doen op de Azoren. En dat lijkt me echt super vet! Wij hebben zelf canyoning gedaan in Ribeira dos Caldeirões (in het noord/westen van het eiland), maar ik zou het graag nog een keer in deze canyon doen.
Lijkt het jou gaaf om een bezoek aan de waterval te combineren met canyoning? Hier kun je een tour boeken 🤩 Het is geschikt voor iedereen die relatief fit is, vanaf 6 jaar oud. Zeker als je van een beetje uitdaging en avontuur houdt is dit echt te gek.

Weet je niet precies wat canyoning is? Lees dan ons artikel over canyoning op São Miguel 😊

Powered by GetYourGuide

De leuke hike PRC29

Na je bezoek aan de waterval kun je een leuke hike maken. Officieel begint de trail van PCR29 op een andere plek dan bij de waterval. Je kunt dus ook bij het officiële beginpunt beginnen en naar de waterval toe lopen. In dat geval is de waterval een leuke beloning voor de hike die je hebt gemaakt 🙂

De hike is in totaal ongeveer 8.5 kilometer lang. De meeste mensen doen er ongeveer 2 tot 3 uur over, maar dat is erg afhankelijk van het aantal stops, de weestomstandigheden en of je bij de waterval gaat zwemmen.

Bij het officiële beginpunt begin je bij de Caldeiras van Ribeira Grande. Er is hier een spa met natuurlijke warmwaterbronnen te vinden. Ook zie je hier de ketels waarin de traditionele stoofschotels van de Azoren worden bereid 🙂 Hier vind je het officiële startpunt van de hike. In het restaurantje Restaurante – Bar Caldeiras kun je voor- of na je hike genieten van traditionele gerechten die door middel van de geothermische activiteit gemaakt zijn 🙂

Tip: wil je typisch Azoreaanse gerechten proeven die doormiddel van geothermische acitiviteit bereid zijn? In Furnas kun je een geothermische brunch boeken. Grote aanrader!!

salto do cabrito hike prc29 caldeiras van ribeira grande
De ketels van Ribeira Grande © De-azoren.nl
salto-do-cabrito-hike-prc29
© De-azoren.nl

Vervolgens loop je verder. Je komt al heel snel een groene pijpleiding tegen. Dit is een pijpleiding die je een groot deel van de route nog gaat zien. Een van de eerste hoogtepunten die je tegenkomt op de route is de stuwdam Fajã do Redondo. Je kunt hier even een kijkje nemen als je dat interessant vindt.

Verderop in de route kom je door een bos van Japanse cederbomen. Deze bomen zijn vroeger geplant. Ze staan er namelijk om bekend snel te groeien, waardoor er relatief snel en makkelijk veel hout geproduceerd kon worden. Wij leerden dit tijdens een rondtour op Faial met een lokale gids 😊

Uiteindelijk kom je bij de waterkrachtcentrale Fajã do Redondo (hieronder op de foto). Je ziet ook dat het pad vanaf daar over de groene buis gaat. Je loopt hier eigenlijk over een loopbrug langs de canyon waar het water uiteindelijk als een waterval naar beneden valt (Salto do Cabrito). Het is een prachtige canyon met duidelijke erosie door het water. Het water heeft hier veel hoger gestaan. Mogelijk is het waterpeil gezakt door de watercentrale en de dam. Maar dat weet ik niet zeker.

De loopbruggetjes zijn soms een beetje eng, maar hartstikke veilig. Af en toe is het wel heel smal als je andere mensen moet passeren. Er is ook maar aan 1 kant een leuning, wat een beetje onprettig voelt bij het passeren. Iedereen wil graag de leuning vast blijven houden 😜

salto do cabrito hike
© De-azoren.nl
salto do cabrito wandeling
© De-azoren.nl

Op een gegeven moment gaat het pad naar beneden met een trap. Vlak voor de trap heb je al uitzicht op de rivier onderaan de waterval. Grote kans dat je hier ook wat mensen ziet staan. Er hangt een touw wat naar beneden gaat. Eerst snapte ik niet zo goed wat dat touw daar deed, maar later besefte ik me dat hier canyoning wordt gedaan. HEEL vet! 🤩 Deze canyon moet geweldig zijn om te trotseren.
Als je onderaan de trap bent gekomen loop je naar rechts. Om de hoek van het huisje wat je daar ziet vind je de prachtige waterval! 😍

salto-do-cabrito-sao-miguel-waterval
© De-azoren.nl

Tip: ook de watervallen Salto do Prego & Salto do Cagarrão zijn erg mooi om te bezoeken. Je kunt ze met dezelfde hike van ongeveer 8 kilometer in totaal allebei bezoeken 😊

De hike is circulair dus gaat uiteindelijk weer terug naar de Caldeiras van Ribeira Grande. Vanaf de waterval moet je eerst een heel steil stuk omhoog. Dit is de weg waar veel mensen over praten in de reviews van Salto do Cabrito. Niet iedereen durft deze weg naar beneden te rijden met de auto, omdat ze bang zijn niet meer omhoog te komen. Om te wandelen is het dus ook een vrij steile weg, maar als je redelijke conditie hebt is het geen probleem. De route van de hele hike kun je vinden op Alltrails.

Veelgestelde vragen

Kan ik Salto do Cabrito met de auto bereiken en waar kan ik parkeren?

Ja, je kunt Salto do Cabrito heel makkelijk met de auto bereiken. Omdat er geen hike voor nodig is, is deze waterval ook vrij populair. Er zijn twee parkeerplaatsen. Een van de parkeerplaatsen is bovenaan (dit is de exacte locatie). Het is een mooie parkeerplaats en je hoeft geen steile weg te rijden om er te komen. Vanaf hier loop je een steile weg naar beneden tot je bij de waterval komt. Als je niet goed ter been bent zou ik niet aanraden om hier te parkeren.

Er is ook een parkeerplaats beneden. Deze parkeerplaats is super dichtbij de waterval. Maar zoals ik al zei moet je een steile weg nemen om deze parkeerplaats te bereiken. Officieel mag je deze weg volgens mij niet eens nemen. Er staat een verkeersbord RVV C12 (gesloten voor alle motorvoertuigen). Maargoed, er zijn wel mensen die naar beneden rijden en als je echt slecht ter been bent zou ik het ook doen. Wij hebben het stiekem ook gedaan toen wij om 08.00 uur ’s ochtends bij de waterval waren. Onze huurauto op de Azoren was dit keer een Volkswagen Polo. Het had een vrij krachtige motor en wij reden de weg terug met gemak 😊 We hebben meerdere auto’s naar boven zien rijden en geen een auto moeite zien hebben.
Onderaan de veelgestelde vragen heb ik nog een foto toegevoegd van de parkeerplaats beneden en een foto van de steile weg. Maar persoonlijk ziet de weg er op de foto veel minder steil uit dan in het echt knipoog

Hoe kom je bij Salto do Cabrito?

De beste manier om bij de waterval te komen is met een huurauto. Zonder huurauto wordt het wat lastiger. Je kunt een bus nemen vanuit Ponta Delgada naar Ribeira Grande (dit is de vertrekhalte). Een ritje kost een paar euro en duurt ongeveer 45 minuten. Vanuit Ribeira Grande is het ongeveer 30 minuten wandelen naar het begin van de trail die naar de waterval leidt.

Is canyoning voor iedereen geschikt om te doen?

Canyoning is in principe voor iedereen geschikt die relatief fit en gezond is. Je moet ook een beetje van avontuur houden. Als je een beetje een idee wil hebben van wat je kunt verwachten kun je hier de foto’s bekijken.

Parkeerplaats beneden
Parkeerplaats beneden © De-azoren.nl
De steile weg naar boven
De steile weg naar boven © De-azoren.nl

Tip: bestel alvast je tickets

Powered by GetYourGuide