Corvo: het kleinste eiland van de Azoren

Ben je opzoek naar een unieke ervaring? Lees dan snel verder, Corvo is the place to be! Het is namelijk het kleinste bewoonde eiland van het Portugese archipel de Azoren. Met een oppervlakte van slechts 17 m2, meer koeien dan inwoners en een geweldig uitzicht over de oneindige oceaan heb je hier een prachtige bestemming gevonden. Corvo is nog niet enorm bekend onder de toeristen – het is een geweldige plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is op dit kleinschalige eiland? Wij delen graag onze tips! 😊

Het eiland Corvo


corvo
corvo

Bezienswaardigheden

Corvo is een heel klein eiland waardoor er niet heel veel bezienswaardigheden zijn. Toch zijn er een aantal hele leuke dingen te doen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Bezoek de caldeira van de Caldeirão-vulkaan

Tijdens een bezoek aan het eiland Corvo kan je deze 2 miljoen jaar oude krater niet overslaan, het is één van de belangrijkste trekpleisters van het eiland. Het is een uniek stukje natuur én een geweldige plek voor een hike. In 2,5 uur tijd maak je een middelzware wandeling van bijna 5 kilometer. Je loopt over de bodem van de krater en wordt omringd met een overvloed aan groen, moerassen en een aantal meren. De wandeling is circulair, wat betekent dat je weer bij het beginpunt eindigt. Met een gemiddelde conditie is het goed te doen. De kans is groot dat je onderweg nog een geit, paard of koe gedag kan zeggen.

Wist je dat de vulkaan ruim 700 meter hoog is? Het uitzicht is hier dan ook uitzinnig mooi! 😍

Het is verstandig om de wandeling te doen met de juiste kleding, zoals goede wandelschoenen. Daarnaast kan het waterpeil in de krater sterk wisselen en soms zelfs net zo hoog als de wandelpaden komen te staan. Kies altijd voor een veilige route en maak de wandeling alleen als het weer het toelaat.

Hier vind je een folder met informatie en de routebeschrijving.

Tip: Ben jij een echte wandelfanaat? Dan is de 7 kilometer lange wandeling naar de top van de Monte dos Homens ook een aanrader!😊 Het uitzichtpunt Miradouro do Morro dos Homens is het hoogste punt van Corvo.

caldeira van de Caldeirão-vulkaan hike op corvo

Het enige dorp op Corvo: Vila do Corvo

Op het eiland Corvo is slechts één dorp, Vila do Corvo. Hier wonen nog geen 500 mensen. Er is een prachtig historisch centrum en allerlei pittoreske steegjes waar je terug in de tijd gaat. In het centrum staat Igreja de Nossa Senhora. Dit is een kerk die stamt uit de 16e eeuw. Er hangt een rijke geschiedenis aan deze kerk en samen met de natuurstenen huizen in Vila do Corvo is het één van de prachtige bezienswaardigheden in dit dorp. Blijf je overnachten op Corvo? Ga dan richting de avond naar het uitzichtpunt Miradouro do Portão. De combinatie van de lichtjes van het dorp en het eindeloze uitzicht over de oceaan is niet te beschrijven. 😍

Eettip! De specialiteit van het eiland is een taart van steengras en maisbrood. Daarnaast serveren restaurants ook heerlijke gerechten met vis en schaaldieren. 😊

vila do corvo

De windmolens van Corvo

Op het meest zuidelijke puntje van Corvo, Ponto Negra, staan meerdere oude windmolens. Aan het einde van de 19e eeuw werden deze gebouwd, maar inmiddels zijn ze bijna allemaal niet meer in gebruik. Het is een ingenieus bouwwerk. De koepel van de windmolens kunnen namelijk draaien en hierdoor konden de wieken meebewegen met de wind. Ondanks dat ze overbodig zijn, blijven ze staan – de witte windmolens horen bij de cultuur van Corvo.  

Wist je dat Corvo volledig gebruik maakt van duurzame energie? Op bijna alle huizen en gebouwen liggen zonnepanelen.🍃

molens corvo

Dagtrip Corvo vanaf het eiland Flores

Corvo is een klein eiland en dus een prima bestemming voor een dagtrip vanaf buureiland Flores. Er zijn twee mogelijkheden om de Corvo te bereiken, namelijk per vliegtuig en per boot. De vliegtijden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar en het is verstandig om ruim van te voren een ticket te kopen – er wordt gevlogen met kleine vliegtuigen. Tickets voor een vlucht kan je hier boeken.  

Met de boot duurt een overtocht gemiddeld tussen de 40 en 55 minuten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze optie is minder duur (én duurzamer) dan met het vliegtuig, maar het kan een bumpy road zijn. De boot vertrekt om 10 uur ‘s morgens vanaf Santa Cruz op Flores en om 4 uur ‘s middags stap je weer in voor de terugweg bij Vila do Corvo. Het is mogelijk om een ticket op de boot te kopen, maar alleen als deze nog niet is uitverkocht. Daarom raden we je aan om van te voren online een ticket te boeken.  

Tip: Hou er rekening mee dat de ferry van Flores naar Corvo niet vaart bij te onstuimig weer. Lees meer over veerboten op de Azoren.

Je hebt voldoende tijd om Vila do Corvo te bezoeken, een hike door de krater te maken én natuurlijk te genieten van de prachtige natuur op het eiland. Het eiland is nog niet zo bekend onder de toeristen en je hebt hier écht een one of a kind ervaring. 😍

Wil je liever overnachten op Corvo? Dat kan! De meeste accommodaties op het eiland bevinden zich in Vila do Corvo. Het is een perfect eiland voor natuurliefhebbers, vogelaars en rustzoekers. Er zijn meerdere hikes, dus vergeet ook zeker je wandelschoenen niet mee te nemen. 

Vervoer op het eiland Corvo

Nadat je bent aangekomen op het eiland met de ferry of het vliegtuig wil je graag het eiland ontdekken. In het hoogseizoen rijdt er een pendelbusje over het eiland, maar de rest van het jaar is het nog back to basic. Huur een fiets of scooter, gebruik de benenwagen of stap in bij één van de locals. Op het eiland Corvo ga je terug in de tijd en dat heeft zo zijn uitdagingen, maar ook zeker zijn charme.😍