Het eiland Santa Maria

Santa Maria – ontdekt in 1427

Het eiland Santa Maria, het op twee na kleinste eiland van de Azoren, ligt ongeveer 100 km ten zuiden van het hoofdeiland Sao Miguel. Met meer dan 500 miljoen jaar aardgeschiedenis is het de oudste van de archipel en bestaat uit niet-vulkanische, maar sedimentaire gesteenten.
De zeevaarder Diogo de Silves ontdekte het eiland in 1427 en vanaf 1432 vestigden zich hier gaandeweg de eerste bewoners. Aan deze kolonisten uit de Algarve en de Alentejo wordt vandaag de dag nog steeds herinnerd door de witte schoorstenen, de vorm van de huizen en de kleurrijke kozijnen, die van dorp tot dorp van kleur veranderen.

Santa Maria – het warmste eiland

Het eiland van de Azoren met de meeste zonuren en de minste regenval is aantrekkelijk met pittoreske dorpjes en kunsthistorische schatten, maar ook met romantische baaien en dromerige witte zandstranden. Het turquoise water is een paradijs voor waterratten; de Dollabarat Bank en de rotseilanden van Formingas zijn unieke duiklocaties.
Santa Maria geldt als het warmste eiland van de Azoren.

Wandelen op Santa Maria

Comfortabele wandelpaden leiden door de altijd groene heuvels naar het oosten met de Pico Alto (587 meter) – langs bloeiende azalea’s en wijnterrassen. Wie van kaal en droog houdt, komt in het westen van het eiland aan zijn trekken, waar ook de hoofdstad Vila do Porto met ongeveer 3000 inwoners ligt.

Santa Maria culinair

Culinaire lekkernijen zijn behalve lekkere vissoepen en vleespotten ook zoete honingkoekjes, kaneelkoekjes, zoete dessertwijnen en fruitige likeuren.

Columbus

Het historische dorp Anjos staat bekend als het eerste punt van land dat Christopher Columbus tegenkwam op zijn terugreis uit Amerika.

Tip

► Hotels in Vila do Porto op Santa Maria →