Het eiland Santa Maria

Het eiland Santa Maria is het op twee na kleinste eiland van de Azoren en wordt ook wel het sunshine eiland genoemd. Santa Maria heeft deze bijnaam omdat dit het warmste eiland van de Azoren is, met de meeste zon ☀️ Het ligt ook zo’n 100 kilometer zuidelijker dan het hoofdeiland São Miguel.

Santa Maria is uniek ten opzichte van de andere eilanden omdat het niet vulkanisch is, maar uit sedimentaire gesteenten is ontstaan. Oftewel: Santa Maria is ontstaan door gesteente wat door de zee werd meegevoerd. Hier ga je heen voor de mooie bezienswaardigheden én mooie witte zandstranden met turquoise water 😊 Ook kun je hier mooi duiken.

Santa Maria heeft als enige eiland witte zandstranden in plaats van zwarte stranden. De zwarte stranden op de andere eilanden zijn namelijk ontstaan door de vulkanische activiteit.

Santa Maria: dit is er te doen


Bezienswaardigheden en dingen om te doen op Santa Maria

Naar het strand bij Praia Formosa: het mooiste strand van de Azoren

Het strand bij Praia Formosa wordt door velen omschreven als het mooiste strand op de Azoren. Het is het dan ook langste zandstrand op de Azoren, de zee is hier heerlijk om in te zwemmen, de stroming is niet te sterk en het water is helderblauw van kleur 😍 Tip: ieder jaar in Augustus wordt op dit strand het Festival Maré de Agosto gehouden, mocht je in deze periode op Santa Maria zijn, is dit festival zeker een bezoekje waard.

Hiken bij Barreiro da Faneca: de rode woestijn

Barreiro da Faneca is een rode woestijn, uniek op Santa Maria. Je kunt in dit gebied uitstekend wandelen én mountainbiken. Het rode zandlandschap is adembenemend en prachtig 😍 Wandelroute PR01 SMA doorkruist de rode woestijn. Dit is een lineaire route tussen de plaatsen Bananeiras en Anjos, langs de noordelijke kust van het Santa Maria. De totale lengte van deze route is 8,4 km en je doet hier ongeveer 4 uur over. Aanrader!

Tip: heb je een drone? Neem hem zeker mee, want je kunt hier een aantal hele gave beelden schieten! Zelf hebben wij deze drone. We zijn er nog niet aan toegekomen om hem bij Barreiro da Faneca te gebruiken, maar dat staat zeker op onze wish list 🙂

Barreiro da Faneca rode woestijn santa maria
Barreiro da Faneca rode woestijn santa maria

Uitdagende meerdaagse hike: Grande Rota de Santa Maria

Deze wandelroute brengt je het hele eiland Santa Maria over en is een meerdaagse trail. De route brengt je voornamelijk langs de kust rondom het eiland, maar gaat ook een stuk het binnenland in. Op deze manier zie je al het moois dat de natuur op Santa Maria te bieden heeft.

De route beslaat in totaal zo’n 78 kilometer. Je kunt de route in lossen stukken lopen (5 dagen/4 nachten). Er zijn verschillende hutten op 4 punten langs de route, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om in een privé accommodatie te overnachten.

Tip: Er is een Nederlands stel die verschillende hutten langs de route beheert. Zij hebben oude schuren opgekocht en deze helemaal gerenoveerd. Zelf wonen ze ook op Santa Maria. Floortje Dessing ging in haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld‘ op bezoek bij dit stel. Het is erg leuk om deze aflevering te kijken ter voorbereiding van je reis naar Santa Maria 😊 Hier kun je de aflevering terugkijken.

Zie je het niet helemaal zitten om de route zonder begeleiding te lopen? Verschillende organisaties bieden ook tours met gids aan 🙂 Houd er verder wel rekening mee dat de route diverse steile stukken bevat. Deze route is niet geschikt voor ongeoefende wandelaars vanwege de lengte en intensiteit. Hier onder zie je de route van de Grande Rota de Santa Maria. Je kunt op de afbeelding klikken om hem te vergroten.

grande rota santa maria hike wandelroute

Bezoek de hoofdstad Vila do Porto

De hoofdstad van Santa Maria is Vila de Porto en ligt op het Zuidwestelijke deel van het eiland. Deze hoofdstad is zeker een bezoekje waard wanneer je op Santa Maria bent. Je kunt hier wat eten in één van de typisch Portugese restaurantjes, struinen op de markt met veel handgemaakte spullen of souvenirs kopen in de kleine boetiek winkeltjes.

Waterval Ribeira de Maloás (met basalt kolommen)

De Ribeira de Maloás waterval is heel bijzonder om te zien. Niet alleen vanwege de waterval zelf, maar met name vanwege de basalt kolommen. Deze basalt kolommen zijn tot stand gekomen door vulkanisch lava dat in contact is gekomen met het zeewater. Het is een uniek natuurverschijnsel dat maar op een paar plekken ter wereld te zien is!

Vanuit het stadje Malbusca kom je terecht op een parkeerplaats van waaraf je nog een stukje moet lopen (volg de bordjes ‘Calçada do Gigante’). Deze wandeling is niet moeilijk, maar gaat wel over een smal pad dicht langs de kust.

Let op: in de warme zomermaanden kan het zijn dat er weinig tot geen water stroomt, maar ook de basalt kolommen zonder stromend water zijn zeker de moeite waard 😉

Waterval Ribeira de Maloás santa maria
Waterval Ribeira de Maloás santa maria
Dit is in de zomer, er is dan soms geen waterval te zien.

Bezoek de hoge waterval Cascata do Aveiro

Cascata do Aveiro is een andere bijzondere waterval op Santa Maria. Je vindt deze waterval in het Zuidoostelijke deel van Santa Maria, vlakbij de hoofdstad Villa do Porto. Het is een zeer hoge waterval (zo’n 110 meter hoog). Onderaan de waterval is het ook mogelijk om te zwemmen, dat maakt deze waterval ook heel bijzonder om te bezoeken 😊

Vlak voor de zomer stroomt ook hier het meeste water, dan is de waterval dus op zijn mooist. Je kunt met de auto bijna helemaal tot aan de waterval rijden. Het is zelfs mogelijk om omhoog te klimmen en de waterval van bovenaf te bekijken, je wandelt dan een stukje van de Grande Rota de Santa Maria (zie hierboven).

Pico Alto beklimmen

Pico Alto is het hoogste punt van Santa Maria. De naam betekent in Nederlands ‘hoge berg’. Je kunt met de auto bijna tot aan de top van de berg komen. Hier is een mooi uitzichtpunt. Vanaf de parkeerplaats is het slechts zo’n 20 traptreden om bij het uitzichtpunt te komen. Vanaf deze parkeerplaats kun je ook verschillende wandelroutes rondom de bergtop maken met prachtige uitzichten. Mocht je gaan wandelen, trek dan wel stevige en waterdichte schoenen aan, aangezien de routes door een bosrijk gebied gaan. De paden kunnen hier soms modderig kunnen zijn. Vooral in de nattere maanden van het jaar.

Poço da Pedreira: steengroeve in een oude vulkaan

Dit is één van de meest bijzondere plekken op Santa Maria. Poço da Pedreira is een steengroeve die uitgeslepen is binnen in een oude vulkaan. Ondanks dat deze steengroeve niet natuurlijk tot stand is gekomen, is het prachtig om het rode gesteente te aanschouwen met op de achtergrond het gekwaak van honderden kikkers. Er staat een picknickbankje, dus een mooie plek om te picknicken 😊

Deze plek is ook onderdeel van een mooie wandelroute: de PRC03 SMA, over deze route doe je ongeveer 2,5 uur en de route is niet al te zwaar om te bewandelen.

Duiken op Santa Maria

Santa Maria ligt midden in de Oceaan en de wateren rondom het eiland lenen zich dan ook uitstekend voor het maken van een duik. Duiken wordt wel alleen aangeraden in de maanden juni – oktober, het onderwaterleven is dan prachtig en het zeewater is super helder. Vanaf Santa Maria worden er in deze maanden op dagelijkse basis diverse duikexcursies georganiseerd.
Lees meer over duiken op de Azoren.

De vuurtoren Farol de Gonçalo Velho

Farol de Gonçalo Velho is een klassieke vuurtoren en volgens velen één van de mooiste vuurtorens in heel Portugal. Deze vuurtoren is gemakkelijk te bereiken: je kunt de auto eerst bovenaan bij een uitzichtpunt parkeren, vanaf hier kun je in een kleine 5 minuten naar beneden lopen. Hierna kun je met de auto verder rijden in de richting van Maia, je ziet dan vanzelf een afslag naar de vuurtoren. Vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht. Tip: het uitzicht is het mooist in de minder warme maanden, in de volle zomer is het landschap namelijk vaak erg droog. De vuurtoren is niet altijd geopend voor bezoekers, zeker in de zomer zijn de openingstijden vrij beperkt, maar het observatiedek is wel altijd toegankelijk.

Farol de Gonçalo Velho vuurtoren van santa maria azoren

Uitzichtpunt Sao Lourenco

Vanaf dit uitzichtpunt heb je een wijds uitzicht over de kustlijn van Santa Maria en de oceaan. Er is een parkeerplaats naast het uitzichtpunt en langs de route naar dit punt zijn ook diverse stops met prachtig uitzicht. Tip: het uitzicht is het mooist tijdens zonsopkomst en in de vroege morgen.

Kapel Erminda de Nossa Senhora de Fátima

Dit schattige kapelletje is gebouwd in 1925 en je kunt hier ook naar binnen: met behulp van een trap met 150 treden, deze 150 treden staan symbool voor de 150 kleine kraaltjes die een rozenkrans heeft. Naast de kapel zelf, is deze plek ook zeer geschikt om de zonsondergang te bekijken.

Overnachten op Santa Maria

Hotel Quinta Do Falcao

Dit is een unieke accommodatie die erg centraal gelegen is op Santa Maria. Dit zijn verschillende kamers binnen een groot en recentelijk gerenoveerd landhuis 😊

Iedere kamer heeft een eigen badkamer en er is ook gelegenheid om zelf te koken. Het modern ingerichte landhuis is gelegen in een rustige en landelijke omgeving, maar is toch niet ver weg van alle mooie bezienswaardigheden op Santa Maria.

Dit hotel krijgt een 9.0 op Booking.com!
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Azores Youth Hostels – Santa Maria

Hou je wat meer rekening met het budget? Dan is het hostel van Santa Maria een hele goede optie. Dit hostel ligt in de hoofdstad Vila do Porto en dichtbij het vliegveld.

Er zijn ook tweepersoons kamers en zelfs kamers met een eigen badkamer. Een licht ontbijt is inbegrepen bij iedere boeking en voldoet heel goed, je hoeft zeker niet met een lege maag op stap 😊

Als kers op de taart hebben ze een eigen buitenzwembad. Heerlijk om hier na een dag hiken lekker tot rust te komen. Het hostel krijgt daarom ook niet voor niets een 8.1 op Booking.com 🙂
–> Zie hier beschikbare kamers en prijzen

Geschiedenis Santa Maria

Santa Maria is één van de vele eilanden die samen de Azoren vormen. In het jaar 1427 was dit het eerste eiland van de Azoren dat ontdekt werd door ontdekkingsreiziger Diogo de Silves. Het eiland is dus het oudste eiland van de Azoren en dankt zijn naam aan de dag waarop het voor het eerst ontdekt werd. Dit was namelijk op ‘Maria-Hemelvaart’, vandaar de naam ‘Santa Maria’. Santa Maria is gelegen in het Oostelijke deel van de Azoren en op het eiland wonen ongeveer 6000 mensen. Santa Maria heeft als bijnaam ook wel ‘Sunshine Island’, dit vanwege het warme en droge klimaat dat er heerst, in vergelijking met de meeste andere eilanden in de archipel. Kenmerkend voor Santa Maria zijn verder de gele zandstranden, deze vind je niet tot nauwelijks op andere eilanden binnen de Azoren. De meeste stranden op de andere eilanden zijn namelijk zwart door de vulkanische oorsprong van deze eilanden. Ook de rode woestijn op Santa Maria is uniek te noemen 😊  

Leuk weetje: ook Columbus is op het eiland Santa Maria geweest. Het was het eerste punt wat hij tegenkwam op zijn terugreis uit Amerika. Hij is toen even in het dorpje Anjos verbleven.

Tip: Op Santa Maria zijn meerdere culinaire lekkernijen te vinden: lekkere vissoepen, vleespotten, zoete honingkoekjes, kaneelkoekjes, zoete dessertwijnen en fruitige likeuren.

Veelgestelde vragen

Hoe heet de luchthaven op Santa Maria?

De naam van de luchthaven op Santa Maria is Santa Maria Airport (SMX).

Hoe kom je op Santa Maria?

Er gaan geen directe internationale vluchten naar Santa Maria. De twee opties om op Santa Maria te komen zijn per vliegtuig of per veerboot vanaf het grootste eiland van de Azoren: São Miguel. Zowel de vluchten als de veerboten vertrekken vanaf de stad Ponta Delgada op São Miguel. 
Lees hier meer over veerboten op de Azoren.