De lavagrot ‘Gruta das Torres’ op Pico

De Gruta das Torres is een grote lavabuis op het eiland Pico. Deze lavabuis is maar liefst 5150 meter lang!! Het is daarmee de grootste lavagrot van Portugal. Je kunt de lavagrot onder begeleiding van een gids bezoeken. In dit artikel delen we wat je van je bezoek kunt verwachten en wat onze ervaring was 😊

Wist je dat Pico maar liefst 130 lavagrotten heeft?! Je kunt er ook een paar zelf ontdekken (gratis bezoeken), bij Furna do Frei Matias. Gruta das Torres is de grootste (ook van alle 9 eilanden van de Azoren). De tour door de grot is erg avontuurlijk en absoluut een bezoek waard 😊

Gruta das Torres


Lavastromen in Gruta das Torres
Je ziet heel duidelijk de lavastromen © De-Azoren.nl
pico gruta das torres
© De-Azoren.nl

Zo ziet je bezoek aan Gruta das Torres eruit

Gruta das Torres is ongeveer 1500 jaar geleden gevormd, tijdens een uitbarsting van de Cabeço Bravo vulkaan. Dit is allemaal onderdeel van de grote Pico vulkaan die je kunt beklimmen. Tijdens je bezoek ga je ongeveer 450 meter de grot in. Dat is dus eigenlijk een fractie van de gehele grot. Een bezoek kan alleen onder begeleiding van een gids, je mag er niet op eigen gelegenheid in. Maar dat is ook niet erg. Het is juist erg leuk om dit met een gids te doen omdat je dan interessante weetjes over de grot en vulkanisme te weten komt 🌋 In totaal duurt de rondleiding gemiddeld een uur, maar onze rondleiding duurde wel 2 uur! De gids wist zoveel te vertellen dat de rondleiding een stuk langer duurde.

Tip: boek je rondleiding in deze grot écht van tevoren, want er is geen ruimte in de groep als je hier spontaan langs komt. Onderaan dit artikel heb ik een linkje geplaatst waar je kunt reserveren.

Donker

Bij binnenkomst word je eerst hartelijk ontvangen. Daarna krijg je een mooie film te zien. De film duurt 10 minuten en geeft je meer informatie over het ontstaan van Pico. Pico is het jongste eiland van de Azoren. Het eiland Santa Maria is het oudste. Pico is eigenlijk in 3 delen ontstaan, door 3 verschillende grote vulkaanuitbarstingen. Later hebben er nog veel meer uitbarstingen plaatsgevonden. Ook krijg je te zien hoe de Gruta das Torres precies is ontstaan.

Voordat je de grot daadwerkelijk gaat betreden krijg je een helm een zaklamp. Die zaklamp is ook écht nodig, want het is HEEL donker binnen. Dat ‘donkere’ effect is een groot onderdeel van je ervaring, maar het wordt niet donker gehouden voor de ervaring van de bezoekers. Ze willen de grot voornamelijk zo donker mogelijk houden om de natuur hier niet te beschadigen. Het grotleven is namelijk ingesteld op donker. Zodra je licht gaat toevoegen verandert het grotleven. Dat zie je bijvoorbeeld heel duidelijk in Gruta do Natal op Terceira. Daar groeien ineens allemaal mossen in de buurt van de lampen. Heel zonde.

Hoewel je een zaklamp meekrijgt vraagt de gids op een gegeven moment om alle zaklampen uit te doen. Dit is een heel bijzonder moment. Je staat hier in een doodstille, pikdonkere grot. Als iedere bezoeker stil is hoor je alleen het holle geluid van het vallen van de waterdruppels. Onvergetelijk!

Gruta das Torres lavagrot op pico
De zaklamp en de helm krijg je daar © De-Azoren.nl
gruta das torres
© De-Azoren.nl

Waterdruppels

De temperatuur is hier vrij aangenaam en ligt rond de 15 graden Celsius. De temperatuur is bijna altijd hetzelfde. Er is een variatie van ongeveer 3 graden Celsius, maar dit is vooral bij de openingen. De luchtvochtigheid is heel hoog: tussen de 70% en 100%. Dat merk je ook wel. Overal vallen waterdruppels naar beneden, het geeft een heel bijzonder effect. Dat vond ik ook al heel bijzonder in de Algar do Carvão op Terceira. Deze waterdruppels komen door het gesteente heen. Het is regenwater wat in de bodem zit en naar beneden zakt als de bodem verzadigd is.

rondleiding gruta das torres
De prachtige kleuren komen van verschillende micro-organismen © De-Azoren.nl
rondleiding gruta das torres
© De-Azoren.nl

Vulkanische formaties

In de grot loop je over de originele lavastromen. Daarom wordt er van je verwacht dat je dichte schoenen draagt. Vulkanisch gesteente is namelijk heel sterk en heel scherp. Je kunt je er dus makkelijk aan verwonden.
Je ziet allerlei verschillende interessante geologische formaties. Denk bijvoorbeeld aan lavastalactieten en stalagmieten, zijbanken, lavaballen, gestreepte muren en rotsachtige lava. De lavastalagmieten en stalactieten die bedekt zijn met kwarts. Het is heel indrukwekkend! 😍 De gids is erg enthousiast en vertelt allerlei interessante informatie.

Op de grond zie je 2 verschillende soorten lava. Deze 2 verschillende soorten zijn qua bestandsdelen exact hetzelfde, maar ze zijn anders gestold. Als een vulkaan uitbarst stroomt de hete lava door de tunnel. Aan de buitenkant stroomt de lava sneller dan aan de binnenkant. Ook stolt de lava aan de buitenkant sneller. Op de tweede foto hieronder zie je ‘pahoehoe‘ lava. Dat is het ‘snelstromende’ lava. De lavastenen die wat meer poreus en luchtig (maar zeer scherp) zijn, heet aa lava (a’a).

De legende gaat dat iemand dit vroeger heeft aangeraakt toen het nog heet was en toen ‘a, a’ zei, omdat het zo heet is 😂 Waarschijnlijk is dat niet waar, maar het is wel grappig en een handige manier om dit te onthouden. Deze lava-namen komen uit Hawaii.

grotten-op-pico
‘Aa’ lava © De-Azoren.nl
Pahoehoe lava
Pahoehoe lava © De-Azoren.nl

Tickets voor Gruta das Torres

Tickets voor Gruta das Torres kun je zowel daar- als online bestellen. Er worden in totaal 5 tours per dag gegeven. Ons advies is om ze online te bestellen. Wij kwamen namelijk bij Gruta das Torres aan en er waren geen plekjes meer. Het eerstvolgende plekje was 4 dagen later. We konden nog wel met een Portugees-sprekende gids mee een dag erna. Dat hebben wij dus uiteindelijk gedaan, maar we hadden natuurlijk liever een Engelstalige gids. Bereid je dus goed voor en koop je tickets van tevoren. Hier kun je je tickets bestellen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik meenemen naar Gruta das Torres?

Het is in ieder geval belangrijk om goede schoenen aan te doen. Schoenen die goed lopen en veel grip hebben. Ook moeten je schoenen gesloten zijn. Dit kunnen dus wandelschoenen of sportschoenen zijn.
Daarnaast kan het handig zijn om een jas aan te doen die wat waterresistent is. Het druppelt namelijk in de grot, maar het is niet extreem. Met een gewone jas kun je deze tour ook prima doen.

Is het bezoeken van Gruta das Torres voor iedereen geschikt?

Over het algemeen is een bezoek voor bijna iedereen geschikt. Maar je moet af en toe wat klimmen en klauteren. Het is daardoor niet geschikt voor mindervaliden en hoogzwangere vrouwen. Ook als je claustrofobisch bent of bang bent in het donker zou ik een bezoek afraden. Voorderest is een bezoek voor iedereen geschikt 😊