De natuur op de Azoren

Voor natuurliefhebbers

De natuur op de Azoren vormt verreweg de grootste toeristische trekpleister van deze fascinerende eilandengroep. De meeste mensen kennen de Azoren van het weerbericht, depressies aldaar zorgen voor onstuimige regenbuien, maar zijn tegelijkertijd ook de instandhouders van een zeer bijzondere flora en fauna op de eilanden. Groen, groener, groenst! Zo laat de natuur van de Azoren zich het best omschrijven.
Deze eilandengroep werd in 2008 door National Geographic zelfs uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel ter wereld en mag met recht een echt paradijs voor natuurliefhebbers genoemd worden.

Landschap

De Azoren hebben een vulkanische oorsprong wat zich uit in een bijzonder divers landschap. Zo wisselen uitgestrekte glooiende groene weiden, geisers, dampende modderpoelen, enorme vulkaankraters, ruige kliffen, diepe ravijnen en meren in prachtige azuurblauwe tinten elkaar voortdurend af.
Een wat minder bekend onderdeel van de natuur op de Azoren zijn de geneeskrachtige warmwaterbronnen. Met name aandoeningen van de luchtwegen en reuma worden hier met veel succes behandeld.
De eilanden zijn slechts voor 10% bedekt met bos.

Groen op de Azoren
copyright foto: Aad

Groen is in de natuur op de Azoren in werkelijk al zijn kleurschakeringen zichtbaar. Op sommige plekken echter zijn ook nog zwarte lavastromen van eerdere vulkaanuitbarstingen zichtbaar. Ook zijn er naast goudgele stranden diverse zwarte stranden op de eilanden te vinden.
Zowel in het voorjaar als in een deel van het najaar wordt dit schitterende landschap ook opgeluisterd door een enorme bloemenrijkdom. Tel daar de prachtige wolkenluchten nog eens bij op en je hebt zo’n prachtig ‘multicolor’ landschap dat menig reiziger er stil van zal worden.

Flora en fauna Azoren

De Azoren liggen in de Atlantische Oceaan en deze heeft een enorme invloed op de vegetatie. Tevens zorgt de afgelegen ligging van de Azoren voor een bijzondere microkosmos.

Op de eilanden groeien planten en bloemen die nergens anders ter wereld voorkomen. Een aantal van deze planten is inheems, bijvoorbeeld het Azorenklokje en de grootbladige bosbes. Maar een groot deel van de begroeiing werd op de eilanden gebracht door de Spanjaarden. Eucalyptus, theeplanten, citrusbomen en tabaksplanten gedijen er inmiddels goed. De meest voorkomende bloemen zijn de azalea, de wilde roos, de agapanthus en de hortensia.

Hortensias op Faial
copyright foto: Jonne

Deze laatste plant, de hortensia, vormt een bijzonder fraai kenmerk van de eilanden en is zelfs uitgeroepen tot nationale bloem van de Azoren! De hortensia is er in alle kleuren te vinden en bloeit van juni tot september.

De Azoren zijn tevens een eldorado voor vogelliefhebbers. Er zijn zeker 185 soorten te vinden. Verder behoren deze eilanden tot de meest visrijke gebieden van de wereld.
Tot slot vormen de Azoren ’the best place to be’ in Europa om dolfijnen en walvissen te spotten. Zowel whalewatching als zwemmen met dolfijnen zijn ervaringen om nooit meer te vergeten. De periode tussen mei en oktober is hiervoor de beste tijd. Er leven maar liefst 24 walvis- en dolfijnsoorten in de wateren rondom de Azoren dus de kans dat je er eentje tegenkomt is behoorlijk groot.
Door de ligging midden in de oceaanstromingen heb je ook kans op het spotten van de indrukwekkende Caretta Caretta. Deze grote zeeschildpadden leggen enorme afstanden af en steken met gemak de Atlantische Oceaan over.

Terra Nostra Park op Sao Miguel

De rasechte natuurliefhebber mag tijdens een verblijf op de Azoren een bezoek aan het Terra Nostra Park, gelegen op het eiland Sao Miguel, zeker niet overslaan. Dit prachtige park werd al in de 18e eeuw gesticht en is in de loop van de jaren steeds groter geworden. Je kunt hier de natuur op Azoren in zijn volle pracht bewonderen.
Thans zijn er 20 hectares vol met zeldzame planten en bloemen te bewonderen welke afgewisseld worden met idyllische meertjes en statige lanen met eeuwenoude bomen

Video natuur op de Azoren

Veelgestelde vragen

Welke eilanden zijn het mooist om er te wandelen?

Alle eilanden zijn interessant voor de wandelaar, maar de mooiste momenten als wandelaar beleef je toch wel op de eilanden Sao MiguelSao Jorge en Pico.
Een goede reisgids heeft meestal een aantal wandelroutes opgenomen. Ook kan de plaatselijke VVV helpen met wandelroutes op papier.