Windmolens op de Azoren

Windmolens op Graciosa

Windmolens op de Azoren zorgen voor een deel van de historie, zoals op Graciosa en Corvo.
Wat betreft de windmolens op het eerste eiland is niet iedereen het eens over de tijd waarin deze werden gebouwd, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit in de 17e of 18e eeuw geweest.
Het zou gaan om windmolens die afkomstig waren uit Noord-Frankrijk en die werden aangepast voor het gebruik op de Azoren.
Het aantal windmolens dat nog op Graciosa staat is overigens wel een stuk lager dan het ooit was.

Windmoles op Corvo

Ook op Corvo zijn windmolens terug te vinden. De foto op deze pagina toont de windmolen bij Moinho de Pedra Villa do Corvo.
Op dit eiland gaat het echter om exemplaren die veel meer lijken op die van het Portugese vasteland. Er is gebruik gemaakt van zwarte steen, waarbij er aan de binnenkant sprake is van een slim mechanisme.

Dit zorgt ervoor dat de koepel van de molen kan draaien, om ervoor te zorgen dat de wieken altijd goed in de wind staan.
De windmolens op de Azoren zijn daarmee duidelijk voorzien van een intelligent ontwerp, al zijn er tegenwoordig nog maar drie molens op Corvo werkzaam. Een aantal van de windmolens op de Azoren is daarmee helaas verloren gegaan, ondanks de historische en culturele pracht.