Faial ontdekken met gids (aanrader!)

Faial is een prachtig eiland om te ontdekken. Toch is het vaak een van de minder bekende eilanden van de Azoren. Zonde! Want het eiland is heel divers en heeft een fijne cultuur. Wij besloten om een halve dagtour met een gids te boeken om het eiland goed te verkennen. En dat bleek een schot in de roos. Samen met onze gids Kevin hebben we een hele leuke ochtend gehad en veel plekjes gezien. Ook hebben we mooie plekken gezien die we zonder Kevin nooit gezien zouden hebben. In dit artikel nemen we je mee in onze ervaring 😊

Tip: dit is perfect om te doen op je eerste dag op Faial. Op deze manier zie je gelijk alle mooie plekken op het eiland. Daarnaast deelt Kevin (de gids) met je wat je zelf nog kunt gaan doen 😊 Ook deelt hij zijn favoriete restaurants op Faial.

Faial ontdekken met gids


Faial rondtour met gids: onze ervaring

’s Ochtends stond Kevin netjes op tijd op ons te wachten. Het is een hele aardige, spontane jongen. We stappen in zijn splinternieuwe busje en maken kennis. Al snel rijden we langs Miradouro Ponta Furada (zie de foto hieronder). Het is een spectaculair uitzichtpunt op de kliffen. Onze eerste stop is in ieder geval al een succes.

Kevin vertelt ondertussen dat hij op Faial is geboren en getogen. Heel even is hij voor zijn studie naar het vasteland van Portugal gegaan, maar hij wilde graag weer terug naar Faial. Hij is groot fan van het eiland en weet ontzettend veel te vertellen. Over zijn eigen jeugd, de tradities, de geschiedenis met de vulkaanuitbarsting, de natuur én hij weet alle mooie plekjes.

Ik zal niet teveel spoilers in dit artikel verwerken 😜 Maar we rijden langs een aantal hele mooie punten. Dan is het tijd om de caldeira te bezoeken: hét hoogtepunt van Faial.

Miradouro Ponta Furada Faial
Miradouro Ponta Furada © De-Azoren.nl
Uitzicht op Horta vanaf de Monta da Guia
© De-Azoren.nl

De caldeira van Faial

Kevin weet niet zeker of het wel mogelijk is om wat te zien. Beneden op het eiland, bij de kust, schijnt de zon. Maar bovenop het eiland, bij de caldeira, hangen wolken. Er hangen daar heel vaak wolken. Als de wolken te laag hangen zie je niets van de caldeira. Dat is erg zonde, want de caldeira is een van de mooiste plekken op Faial.

We rijden naar boven en blijken geluk te hebben! 🙂 Ondanks de mist zien we de bodem van de caldeira. Het is prachtig!! Kevin vertelt vanalles over de caldeira en de plantensoorten die er groeien. Er is ook een waterval te vinden als je afdaalt. Hij is zelf meerdere keren afgedaald naar de bodem, maar hij zou het niet snel nog eens doen. “Het is een zeer moeilijke hike”, zegt hij. Je mag deze hike ook niet maken zonder gids. Je moet dit onder begeleiding doen. Zelf heeft hij ook groepjes mensen begeleid. Het afdalen in de krater staat meteen op onze bucketlist voor de volgende keer 😜

Faial bezoeken met gids rondtour dagtour
De caldeira van Faial © De-Azoren.nl
Faial bezoeken met gids rondtour dagtour
Kevin legt uit dat je de caldeira alleen met gids kunt bezoeken © De-Azoren.nl

Japans Ceder bos

Kevin vertelt dat je bij helder weer ook de echte top van de vulkaanmond kunt zien. Nu kon dat niet vanwege de mist. Ik geef aan tegen Kevin dat ik de mist juist heel mooi vindt. Het creëert zo’n mooie, mystieke sfeer. Hij glimlacht en is het er mee eens. “Dan weet ik ook welke route we naar beneden gaan rijden”, zegt hij. “We nemen een wat meer off-road route, langs het Japanse cider bos, dat vind je vast ook mooi”.
En hij had gelijk: dit bos is prachtig!! Zeker met de mist die er hangt. De bomen zijn heel indrukwekkend. Hier hadden we sowieso niet gekomen zonder gids.

Kevin geeft aan dat deze bomen in het verleden zijn geplant. Toen de eerste mensen op Faial kwamen wonen hadden ze hout nodig. Deze specifieke soort groeit heel snel en kan voor veel hout zorgen. Hij maakt nog een mooie foto van ons en we zetten onze weg weer voort 🙂

Rondleiding met gids op Faial
© De-Azoren.nl
Faial Azoren
Japanese Red Cedar bos op Faial © De-Azoren.nl

Faial is uiteraard het favoriete eiland van Kevin. De andere 2 eilanden in zijn top 3 zijn São Miguel en Flores 😊

Halverwege de dag kregen we van Kevin een lekker kopje koffie bij een lokale bar waar hij graag komt ☕️ Hier hadden we ook even de mogelijkheid om gebruik te maken van het toilet. Kevin had ook een flesje water voor ons en wat chippies als we trek hadden.

Capelinhos: favoriete plek van onze gids op Faial

Daarna reden we door naar een van de favoriete plekken van Kevin: Capelinhos. Het is een bijzonder stukje Faial. Het lijkt hier wel een soort maanlandschap. Je staat hier bij de vulkaan Capelinhos. Het grijze/zwarte zand wat je ziet is as van de recente vulkaanuitbarsting in 1957. Onderweg zagen we ook allemaal ruïnes van huizen. Deze huizen zijn tijdens de vulkaanuitbarsting verlaten door de inwoners. Kevin vertelt dat maar liefst 35% van de bevolking toen verhuisd is naar Amerika. Ook zijn grootouders zijn naar Amerika gegaan. Zijn moeder is toen daar geboren en is dus eigenlijk Amerikaanse. Later zijn zijn grootouders weer teruggegaan naar Faial. Kevin is daar blij mee, want hij vindt Faial een veel fijnere plek dan Amerika. –> Lees ook ons artikel over Capelinhos 😊

faial met gids tour
Samen met gids Kevin © De-Azoren.nl
faial bezoeken met gids
© De-Azoren.nl

Als laatste maakten we nog een stop bij het Centro de Artesanato do Capelo. Dit centrum is een soort kunstcentrum waar lokale kunstenaars hun items tentoon kunnen stellen en kunnen verkopen. Kevin zei: ‘Als jullie een souveniertje kopen, koop het dan niet in Horta. Dat is allemaal “made in China”. De items die hier liggen zijn echt handgemaakt door mensen van Faial.”

Deze stop zit niet standaard in z’n rondje, maar hij wil ons graag wat meer laten zien. We zitten al ver over de tijd die we met Kevin geboekt hebben, maar je merkt dat hij enthousiast is en totaal niet op de klok let 😊

Ook is er een kunsttentoonstelling die je kunt bekijken. We lopen even wat rond en besluiten Azoreaanse honing mee te nemen. Ook kopen we een theedoek waar de drie eilanden Faial, Pico en São Jorge in geborduurd staan. “O triângulo”, zegt de dame achter de kassa, wat ‘de driehoek’ betekent.

Centro de Artesanato do Capelo faial met gids
Centro de Artesanato do Capelo © De-Azoren.nl
Faial met gids bezoeken
© De-Azoren.nl

Aan het einde van de rit hebben we bijna heel Faial gezien. We hebben een hele goede indruk van het eiland gekregen en plekken gezien waar we anders niet hadden gekomen. Ik heb uiteraard niet alle plekken hier in het artikel benoemd, want ik wil je niet teveel spoilers geven als je deze tour ook wil doen. Dat zou zonde zijn. Je moet het allemaal lekker zelf zien en ervaren 😊