Columbus en de Azoren

Santa Maria

Christoffel Columbus is natuurlijk vooral bekend van zijn reis richting Amerika. Op zijn terugreis in 1493 kwam hij toevallig het eiland Santa Maria als eerste stukje land tegen. Zo kwam hij even in het dorpje Anjos terecht.

Daarna is hij ook een tijdje actief geweest op de Azoren, iets waar de inwoners tot op de dag van vandaag trots op zijn.

Columbus als handelaar in suiker

De activiteiten van Columbus op de Azoren kwamen op de volgende manier tot stand. Columbus vestigde zich rond 1476 in Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Hij koos voor deze stad vanwege zijn broer, die hier werkte als cartograaf. Columbus trouwde in Lissabon met Filipa Moniz Perestrello, een dochter van de gouverneur van het eilandje Porto Santo (buureiland van Madeira). Columbus wist op deze manier te klimmen op de sociale ladder en zodoende kreeg hij al vrij snel een hoop aanzien in de Portugese stad.

Zijn connectie met de Azoren ontstond door de handel in suiker. Columbus werd actief in de suikerhandel tussen de verschillende eilanden van Portugal. Zo handelde hij met Madeira en Porto Santo (waar hij ook een tijdje woonde) en kwam hij in aanraking met de Azoren.

Trots op Columbus

Ondanks dat deze eilanden 1500 kilometer ten westen liggen van Portugal wist hij bij te dragen aan een goede handel en op die manier nog meer aanzien te verwerven.

De Azoren zijn op hun beurt weer trots op de activiteiten van deze zeer bekende en beroemde wereldreiziger.