Mosteiros

Aan de westkust van het eiland São Miguel ligt het schilderachtige vissersdorp Mosteiros. Het ligt direct aan de Atlantische Oceaan. Vanuit het dorp zijn voor de kust verschillende hoog oprijzende rotsen te zien, als vingerwijzingen naar Mosteiros. Mosteiros is beroemd om zijn natuurlijke zwembaden, gevormd door vulkanische rotsen die uit de oceaan steken. Deze natuurlijke zwembaden bieden een ideale plek om te zwemmen en te ontspannen terwijl je geniet van het uitzicht op de Atlantische Oceaan.

📍 Bij Ponta dos Mosteiros heb je een mooi uitkijkpunt over de Atlantische Oceaan.

Het zwarte strand van Mosteiros

De onderschatte parel van São Miguel is Mosteiros Beach, een zwart zandstrand met kleine pittoreske eilandjes aan de horizon. En het beste deel? Er is hier bijna geen drukte!

Mosteiros betekent ‘klooster’ in het Portugees. De naam komt van een van de grotere rotsformaties die zichtbaar zijn vanaf het strand en die zogenaamd op een kerk lijken. Wij vonden het er niet echt op lijken, maar het uitzicht is geweldig 😍

Het zand is hier donker, dus wordt ook wel gezien als een zwart strand. Dankzij enkele hete bronnen is het water hier een beetje opgewarmd.

Qua voorzieningen zijn er toiletten, douches en kleedkamers. In de buurt van het strand zijn een paar kleine verkopers die snacks, ijsjes en versnaperingen (inclusief bier!) verkopen. Ook parkeren in de buurt is gratis.

Rond het dorp rijzen de rotsen en bergen op, met hier en daar natuurlijke inhammen, waar het zeewater over de rotsen speelt.
Mosteiros ligt, met zijn directe omgeving, dus lager dan het omringende landschap. Er is een strand en er kan dus ook gezwommen worden in het water van de oceaan.

Tip: boek een walvis- en dolfijnen tour in Ponta Delgada! In ons artikel over het spotten van walvissen delen we onze ervaring 😊

moisteros sao miguel azoren
strand mosteiros sao miguel azoren

Warmwaterbronnen

De warmwaterbronnen van Mosteiros heten ‘Caneiros Dos Mosteiros’. Hier zie je voornamelijk locals. Een verborgen pareltje dus. Het water is kristalhelder en de poeltjes beschermen je tegen de golven die tegen de kust slaan (zie het filmpje hieronder). Je kunt hier niet echt zonnebaden, maar het zwemmen in de warmwaterbronnen is erg leuk 😊

Tip: het kan fijn zijn om waterschoenen te hebben. De zwarte lavastenen kunnen pijnlijk zijn om over te lopen.

De sfeer van het ambacht

Mosteiros ademt nog de sfeer van het oude, ambachtelijke vissersdorp. Dat betekent: vissersboten in de haven en gezellige straatjes en winkeltjes met allerlei leuke aandenkens.
Mosteiros heeft meer te bieden en ademt meer dan de visserij alleen. De karakteristieke witte huizen en kerken geven je het gevoel in een andere wereld te zijn.

Tip: als je in (de buurt van) Mosteiros verblijft, ga dan zeker naar Ponta da Ferraria. Dit is een van onze favoriete plekken op São Miguel. Het is vanaf Mosteiros ongeveer een kwartiertje rijden 🙂 Daarnaast is het prachtige uitzicht van Sete Cidades om de hoek.

Eten in Mosteiros

Voor uitgebreid eten hoef je Mosteiros niet te bezoeken, maar je kunt leuk eten bij O Américo de Barbosa. Hier serveren ze veel lokale gerechten en het is niet duur. Heb je meer trek in een snelle hap? Rij dan even langs Quiosque Pé da Areia. Hier hebben ze pizza’s, burgers en broodjes.
Als je ’s avonds de zonsondergang wil bekijken is Sunset Poço da Pedra een leuke optie 🙂

Vakantiehuis-tip:

► Casa de Pilatos