Het eiland Graciosa

Het eiland Graciosa is een van de minst bezochte eilanden van de Azoren. Het heeft ook niet zoveel bezienswaardigheden. Toch kun je hier leuke hikes maken, een gave lavagrot bezoeken én je kunt er mooi scuba duiken. Ook hebben ze hele lekkere queijadas. Dit zijn een soort zoete taartjes. In dit artikel delen we alle leuke dingen om te doen en zien op het eiland Graciosa.

Wist je dat ‘Graciosa’ in het Nederlands ‘charmant’ betekent? 😊


graciosa eiland azoren

Over Graciosa, het tweede kleinste eiland van de Azoren

Graciosa is het tweede kleinste eiland van de Azoren. Alleen Corvo is een kleiner eiland. Toch wordt Corvo vaker bezocht. Graciosa is ongeveer 10 kilometer lang en 7 kilometer breed. Terceira en São Jorge zijn de buureilanden. Er wonen op Graciosa ongeveer 5000 mensen. Zij leven voornamelijk van de veeteelt, de wijnbouw, de graanteelt en fruitteelt. Omdat Graciosa van vulkanische oorsprong is is de grond heel vruchtbaar 🙂

Het hoogste punt ligt ongeveer 400 meter boven de zeespiegel. Dit punt ligt op een indrukwekkende vulkaankrater met een koepelgewelf. Als je naar Graciosa komt om te hiken is het leuk om hier naartoe te gaan.

Het landschap van Graciosa wordt gekenmerkt door prachtige wijngaarden, een geweldige variëteit aan planten en uit lavasteen opgetrokken muurtjes. Het mooiste strand heet ‘Barro Vermelho’ en bestaat uit rood zand. Voor vakantiegangers is hier ook een moderne zwemvoorziening geraliseerd.
Daarnaast beschikt het eiland over verschillende thermale baden en zeezwembaden 😊

windmolen graciosa azoren

Eet de lekkernij queijadas in Praia

Vergeet op Graciosa geen ‘queijadas‘ te eten 😍 Dit is een typisch Portugese lekkernij. Queijadas betekent letterlijk vertaalt ‘kaastaartje’, maar het merendeel van de queijadas bevat geen kaas. Je moet het meer zien als een zoet gebakje. Er zijn veel verschillende soorten met verschillende ingrediënten, maar de originele queijadas zijn gemaakt van gekarameliseerde melk, suiker, eidooiers en een beetje kaneel. Maar je ziet ook wel eens andere ingrediënten zoals amandelen, kaas, kokosnoot of gezoete gecondenseerde melk. De recepten zijn vaak al eeuwenlang in de familie.

De queijadas in Praia worden gemaakt door Maria de Jesus Félix en ze is daardoor echt een soort lokale heldin geworden 😜 Op dit moment wordt haar bakkerij gerund door haar dochter Sara.
📍 Rua Infante Dom Henrique 34 – 36 in Praia. (Zie hier de exacte locatie).

Tip: ook op de andere eilanden kun je ze proeven. Ze worden namelijk naar de andere eilanden geëxporteerd. Je herkent ze aan de lichtblauwe dozen waar ze in verpakt zitten.

Queijadas da Graciosa
Queijadas da Graciosa

Bezoek het verwarmde zwembad Termas do Carapacho

Termas do Carapacho is een natuurlijk verwarmd, overdekt zwembad op Graciosa. Een toegangsticket kost slechts €2. Het water is hier ongeveer 40 graden, lekker warm dus! Maar, het binnenbad is lang niet zo leuk als de buitenbaden. Er zijn buiten 2 baden. De ene is helemaal omringd door een muur. Dit water is ook wat warmer. Het andere bad heeft kraakhelder water en grenst aan zee. Het wordt door de rotsen een beetje afgeschermd. Dit water kan wel wat frisser zijn, maar levert hele mooie plaatjes op 😍

Termas do Carapacho

Hike naar de krater Graciosa

Deze wandelroute (Subida ao Cume – Graciosa PRC05 GRA) brengt je naar de vulkanische caldeira van het eiland. De route loopt eerst naar de vulkaanmond, waar je een groot stuk overheen loopt. Hierbij kom je ook langs het hoogste punt van het eiland: 405 meter boven zeeniveau. Als het mooi weer is heb je vanaf hier heel mooi uitzicht 😍 Met geluk zie je ook de andere eilanden liggen. Daarna brengt de route je naar de binnenkant van de krater. Hier zie je veel terug van de vulkanische activiteit, waaronder verschillende lavagrotten. De meest bekende is de Furna do Enxofre grot. Hier is ook een bezoekerscentrum. Lees er verderop in dit artikel meer over.

Het is dus een leuke, afwisselende route van 9.7 kilometer. In totaal kan de route wel 3,5 uur duren (exclusief een bezoekje aan de lavagrot). Neem dus voldoende eten en drinken mee en bereid je voor op een pittige wandeling. Hier vind je meer informatie en de routebeschrijving.

Bezoek de lavagrot Furna do Enxofre (aanrader!!)

De grot is goed te herkennen door het bezoekerscentrum wat boven de grond te vinden is. Het bezoekerscentrum is architectonisch mooi en heel goed geïntegreerd in het bosrijke landschap.

Als je de grot wil betreden daal je met een wenteltrap zo’n 37 meter af naar beneden. In totaal zijn hier 183 treden voor nodig. Beneden vind je het meer lagoa do Styx. Dit meer is vernoemd naar de rivier de Styx. Dit is een rivier in de onderwereld van de Griekse mythologie. Deze naam is niet zomaar gegeven. Te dicht bij het water komen kan namelijk dodelijk zijn vanwege de zwavelgassen die hier vandaan komen. Verder zie je hier nog borrelende modderpoelen en fumarolen. Fumarolen zijn openingen in de aardkost waar warme gassen uitkomen, meestal koolstofdioxide en zwavel. Zwavel zorgt ervoor dat je de typische vulkanische geur ruikt. De grot heeft voorderest een perfect gewelfd plafond, dat is wat het zo uniek maakt.

Het is echt een aanrader om deze Furna do Enxofre lavagrot te bezoeken 😊 Er is parkeergelegenheid in de buurt. Toegang kost €10.
Tip: bezoek deze lavagrot tussen 11:00 en 14:00. Tijdens deze uren schijnt de zon door een gat de grot in. Dit geeft een heel mooi gezicht 🙂

lava grot Furna do Enxofre graciosa
Lavagrot
lava grot Furna do Enxofre graciosa

De hoofdstad Santa Cruz da Craciosa

De hoofdstad van Graciosa is het stadje Santa Cruz da Graciosa. Het is een heel schilderachtig stadje dat een pittoreske indruk achterlaat. Op de grillige kliffen van het eiland staat een prachtige vuurtoren met daarin een unieke wenteltrap. Voor de kust staat een buitengewone rotsformatie die ook wel ‘walviseiland’ wordt genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat het eruitziet als een grote walvis 🐋

Duiken op Graciosa

Graciosa is een populaire bestemming voor duikers 🤿 Je kunt hier namelijk heel mooi scuba duiken. Een van de meest populaire duiken gaat naar een oud scheepswrak, wat vlak voor de kust op 21 meter diepte ligt. Het schip is zo’n 40 meter lang en zonk in 1968. Het achterste deel van het wrak is het nog het meest intact. Je ziet hier vaak grote scholen vissen, met name Gestreepte bokvissen en Seriola rivoliana vissen. In het gebied rondom het wrak zie je ook mediterrane regenbooglipvissen, Atlantische monniksvissen, koolvissen en de Abudefduf luridus. Verder kun je hier ook roggen of haaien tegenkomen. Deze duik is voor zowel beginners als meer ervaren duikers geschikt. Ook als je nog nooit gedoken hebt kun je onder begeleiding leren duiken.

Hoe kom je op Graciosa? Vliegen of varen?

Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of België naar Graciosa. Het beste kun je naar een van de grotere eilanden van de Azoren vliegen en vanaf daar naar Graciosa vliegen of varen. Bijvoorbeeld vanaf Terceira of São Miguel. Ook vanaf São Jorge kun je een boot naar Graciosa pakken. Waarschijnlijk zal Graciosa ook niet het enige eiland zijn wat je gaat bezoeken, dus lees ook even ons artikel over eilandhoppen. Hierin bespreken we ook hoe je het beste van- en naar verschillende eilanden kunt gaan. Wil je gaan varen? Lees dan even verder in ons artikel over veerboten op de Azoren.

Tips

► Graciosa Hotel in Santa Cruz da Graciosa →
► Meer hotels op dit eiland →