de Azoren
► Home

Vakantie Azoren
► Reizen
► Vakantieverblijven

Informatie Azoren
► De Azoren
► Bezienswaardigheden
► Fotogalerij
► Reistips
► Vraag en antwoord

Overig
► Reisgidsen
► ContactPonta Delgada Ponta Delgada


Furnas Furnas


Lagoa do Fogo Lagoa do Fogo


Parque Terra Nostra Parque Terra Nostra


Sete Cidades Sete Cidades


Walvisexcursie Walvisexcursie


Reiservaringen
Reisverhaal met veel reistips


Aad Aad Poppelier bezocht het Azoreneiland Sao Miguel voor een vakantie.
Op deze pagina kunt u zijn reiservaringen lezen.
Ook vindt u in het verhaal veel reistips!


Reiservaringen Sao Miguel

Sao Miguel

Het grootste eiland van de Azoren archipel, Sao Miguel, meet 65 x 16 km. Er wonen bijna 140.000 mensen, globaal de helft van de hele Azorenbevolking. De hoofdstad Ponta Delgada ligt aan de zuidkust en heeft 20.000 inwoners.

Het eiland, dat in een verblijf van ongeveer 10 tot 12 dagen geheel is te bekijken, heeft een prachtige natuur, die voornamelijk is ontstaan en gevormd door vulkanisme.

Furnas

De plaats, waar het best werkend vulkanisme is waar te nemen, is het stadje Furnas. Daar bevinden zich Caldeiras, (geneeskrachtige) warmwaterbronnen en meertjes, waarvan het warme water borrelt en pruttelt. Op veel plaatsen, waar je loopt, borrelt de grond en er zijn warme moddermeertjes. Heb je badkleding bij je, dan kun je daar ter plekke een bad nemen. Er is een grot in de grond, waar je het lawaai van de ondergrondse vulkaan kunt horen en overal in het stadje komen witte gaswolken uit de grond. Neem daar de tijd, het is een fascinerend schouwspel. De bevolking en de restaurants benutten de warmte, door pannen met eten in de grond te begraven en te laten koken. Sommige restaurants serveren Cozida, een door vulkanische warmte gaargestoofde schotel van aardappelen en diverse soorten vlees en groente. Heel lekker en de moeite waard om te proberen.
Bezoek in de omgeving van Furnas het Parque Terra Nostra, een schitterende botanische tuin met exotische planten en bloemen en een meer met geelgekleurd warm water, waarin gezwommen kan worden. Maar let wel op: je zwemkleding is na afloop even geelgekleurd als het water.

Lagoa do Fogo

Ook in de buurt van het Lagoa do Fogo, een ver boven zeeniveau gelegen kratermeer, zijn werkende caldeiras. Er is een warmwaterbad, waarin men kan baden. Het wordt deels gevoed door een waterval en vlakbij is een stukje oerbos, waar de prachtigste plantengroei is. Er groeien varens, zo groot als palmbomen.

Miradouros, een kratermeer en thee

Op diverse plaatsen langs de kusten van het eiland zijn Miradouros, uitkijkpunten, waar je schitterende uitzichten hebt op de kliffenkust en de Atlantische Oceaan.

Bij het dorp Cete Cidades in het westen van het eiland bevindt zich een kratermeer, waarvan het ene deel groen- en het andere deel blauwgekleurd water heeft. Op diverse plaatsen, maar het best vanaf de Vista do Rei, kan je vanaf de kraterrand het hele meer overzien.

Bezoek ook de theeplantage en -fabriek Chá Gorreana. Deze ligt aan de noordkust bij het dorp Maia. Het is de enige theeplantage van heel Europa. De bezoeker mag gratis allerlei theesoorten proeven en men mag vrij de hele fabriek bekijken, waar antieke Engelse machines nog in werking zijn en waar vrouwen, zittend aan een houten tafel, met de hand de thee sorteren en verpakken. In het winkeltje kan men pakjes thee kopen van diverse heerlijke soorten tegen heel redelijke prijzen.

Ponta Delgada

De hoofdstad Ponta Delgada is een prachtige stad met veel smalle straatjes, typisch Portugees, maar toch een tikje anders dan op het Portugese vasteland. Bezoek vooral de kathedraal Igreja de Sao Sebastiao en het klooster Convento de Nossa Senhora da Esperanca. Daarin is het fraai versierde beeld te zien van Cristo dos Milagres, dat op de vijfde zondag na Pasen in een processie over een tapijt van gestrooide bloembladeren door de stad wordt gedragen.

Dolfijnen en walvissen

Vergeet niet een dolfijnen- en (en als je geluk hebt) een walvis-excursie te maken. Men gaat vanuit de jachthaven op grote rubberboten in groepen van ongeveer 15 toeristen de oceaan op, tot ongeveer 40 km uit de kust. Trek waterdichte kleding aan en zorg, dat je foto- of filmcamera in een waterdichte hoes zit.

Tekst en foto's: Aad Poppelier

  

Meer tips leest u op de pagina's
10 tips voor de Azoren | Reistips | Vraag en antwoord

► Azoren algemeen
► Bezienswaardigheden
► Feesten
► Natuur
► Stranden
► Walvis-spotten
► Windmolens

► Alle eilanden
► Eiland Corvo
► Vila Nova do Corvo

► Eiland Faial
► Peters Café Sport

► Eiland Flores

► Eiland Graciosa
► Santa Cruz da Graciosa

► Eiland Pico
► Pico Alto

► Eiland Santa Maria
► Columbus en de Azoren

► Eiland Sao Jorge
► Velas

► Eiland Sao Miguel
► Caloura
► Furnas
► Lagoa do Fogo
► Mosteiros
► Ponta Delgada
► Sete Cidades
► Terra Nostra Park
► Thee van de Azoren

► Eiland Terceira
► Algar do Carvao
► Angra do Heroismo
► Castelo de Sao Baptista

Reisverhalen en tips
► 10 tips voor de Azoren
► 5 Eilanden
► Faial en Pico
► Sao Miguel (1)
► Sao Miguel (2)
► Sao Miguel: '7 Steden'

► Filmpjes Pagina


advertentie

 


Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief over de Azoren
met uw e-mail-adres:


Informatie van derden (zoals reisverslagen en interviews) wordt onverkort en ongewijzigd geplaatst. De gegeven informatie is uitsluitend de mening van de vermelde auteur en niet automatisch de mening van deze website. Er is geen garantie dat anderen dezelfde positieve of negatieve ervaringen opdoen.
De gegeven informatie kan niet door deze website gecontroleerd worden.

Links | Adverteren | Disclaimer-Privacy-Copyright | © de azoren